Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta6515.02.201714
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta7901.03.20174

1234-2015 (632)

Asukaspysäköintialueen G perustaminen keskustan koillisosaan sekä Lonttisten puutaloalueelle

Tiivistelmä:

Uuden asukaspysäköintialueen perustamisen Multavierun ja Lonttisten alueelle. Alue käsittää korttelit, joilla ei ole lainkaan tai on vain hyvin vähän asemakaavamääräysten mukaisia pysäköintipaikkoja.

Kilajk § 65

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Susan Nymander 3.11.2016:

Pysäköintiongelmat Lonttisissa ja Multavierun alueella

Suunnitteluyksikkö on saanut palautteita asukkaiden pysäköintiongelmista sekä toiveita asukaspysäköintialueen perustamiseksi sekä Multavierun alueelta että Lonttisten alueelta. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan jäsen Henry Toivari on tehnyt aloitteen asukaspysäköintialueen perustamisesta ja pitkäaikaisen pysäköinnin rajoittamisesta Multavierun alueella 8.10.2014 ja 6.3.2016 (Dnro 2751-2016).

Keskustan koillisosassa, Aninkaistenkadun itäpuolella on palautteiden mukaan huomattava pula pysäköintipaikoista. Alueella, joka rajautuu lännessä Aninkaistenkatuun, pohjoisessa ja idässä Helsinginkatuun ja etelässä Aurajokeen, pysäköinti on nykyään suurelta osin maksutonta ja aikarajoittamatonta. Tällä niin sanotulla Multavierun alueella on useita vanhoja kerrostaloyhtiöitä, jotka ovat rakentuneet ennen kuin asemakaavoissa edellytettiin autopaikkojen rakentamista tonteille. Näillä kerrostalokiinteistöillä ei näin ollen ole osoitettuja pysäköintipaikkoja tontilla tai muulla alueella. Multavierun alueella on myös kerrostaloyhtiöitä, jotka ovat rakentuneet vasta viime vuosikymmeninä ja joilla on asemakaavan autopaikkavaatimuksen mukaiset pysäköintipaikat rakennettuna tontille tai pysäköintilaitokseen. Alueen kadunvarsien pysäköintipaikkoja käyttävät autopaikattomien kerrostaloyhtiöiden asukkaat, mutta myös ne uusien kerrostaloyhtiöiden asukkaat, jotka eivät halua maksaa pysäköintipaikasta tontilla. Lisäksi alue on varsin suosittua työmatkapysäköintialuetta. Alueella on myös tarvetta asiointipysäköinnille, sillä alueella on liiketiloja ja alue on hyvin lähellä asiointikeskustaa.

Pysäköinti aiheuttaa alueen asukkaille ongelmia myös Helsinginkadun pohjoispuolella. Lonttisten alueella, joka rajautuu Helsinginkatuun, Rantarataan ja Aurajokeen, on pääsääntöisesti vanhoja puu- ja pientaloja, ja lisäksi alueella sijaitsee 5 kerrostaloyhtiötä sekä 5 teollisuuskiinteistöä. Helsinginkadun varressa olevia teollisuuskiinteistöjä lukuun ottamatta alueella on voimassa vuonna 1985 valmistunut asemakaava. Kerrostalokiinteistöt ovat valmistuneet tämän jälkeen, ja näille kiinteistöille on rakennettu asemakaavan määräysten mukaisesti pysäköintipaikat tontille. Puu- ja pientaloalue kuuluu samaan asemakaavaan, mutta rakennukset ovat pääsääntöisesti rakentuneet paljon aikaisemmin ja näin ollen näillä tonteilla ei ole asemakaavan mukaisia pysäköintipaikkoja. Erityisesti vanhojen puutaloyhtiöiden tonteilla ei ole riittävästi pysäköintipaikkoja kaikille yhtiön osakkaille. Asukkaat ovat pysäköineet kadunvarteen ja kadunvarsipysäköinti onkin ollut rajoittamatonta. Alueen kadunvarsien pysäköintipaikkoja käyttävät myös ne kerrostaloyhtiöiden asukkaat, jotka eivät halua maksaa pysäköintipaikasta tontilla, työmatkapysäköijät sekä esimerkiksi linja-automatkustajat.

Mikä on asukaspysäköintialue?

Asukaspysäköintialueella tarkoitetaan aluetta, jolla asuvat henkilöt voivat lunastaa itselleen asukaspysäköintitunnuksen. Asukaspysäköintitunnuksella saa pysäköidä asukaspysäköintipaikoiksi merkityillä kadunvarren pysäköintipaikoilla noudattamatta aikarajoitusta. Asukaspysäköintipaikoilla sallitaan pysäköinti siis myös ilman asukaspysäköintitunnusta, mutta sitä rajoitetaan aikarajoituksin tai pysäköintimaksuin. Asukaspysäköintitunnuksen voi saada väestörekisteritietojen mukaan kyseisellä alueella asuva, jolla on ajokortti ja ajoneuvorekisterin mukaan omistuksessaan tai hallinnassaan henkilö- tai pakettiauto, moottoripyörä, erikoisauto, nelipyörä tai kevyt nelipyörä (mopoauto). Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta asukaspysäköintilupaa voi käyttää vain yhdessä autossa kerrallaan.

Asukaspysäköintialueella asuminen ei velvoita asukasta hankkimaan asukaspysäköintitunnusta. Mikäli asukkaalla ei ole tarvetta pysäköidä pitkäaikaisesti asukaspysäköintipaikoiksi merkityille pysäköintipaikoille, asukkaan ei tarvitse lunastaa asukaspysäköintilupaa. Ilman asukaspysäköintilupaa asukkaan on pysäköidessään asukaspysäköintipaikoille noudatettava asetettuja pysäköintirajoituksia ja -maksuja

Asukaspysäköintijärjestelmän uudistaminen

Asukaspysäköintijärjestelmä sekä sen mukaiset asukaspysäköintiluvat ja -paikat ovat osa kaupunginlaajuisia pysäköintilinjauksia, jotka valmistellaan vuoden 2017 aikana. Lupajärjestelmän uusimisessa on keskeistä tarkastella asukaspysäköinnin periaatteita eli sitä, mitä järjestelmällä tavoitellaan. Lupajärjestelmän tulisi olla myös kohtuullisen tasapuolinen, lupien myöntämisen pitäisi perustua jo käytettävissä olevaan tietoon ja aiheuttaa mahdollisimman vähän lisätyötä ja -kustannuksia sekä kaupungille että luvan hakijalle. Asukaspysäköinnin periaatteista ja muista pysäköintiin liittyvistä linjauksista tullaan valmistelun aikana käymään vuoropuhelua eri intressiryhmien kanssa.

Lonttisten ja Multavierun alueen pysäköintiongelmien ratkaisu lyhyellä tähtäimellä

Multavierun alueen ja Lonttisten alueen asukkaiden pysäköintiongelma on akuutti, joten tilanteen helpottamiseksi alueille perustetaan uusi asukaspysäköintialue, joka kattaa vain ne kiinteistöt, joilla ei ole autopaikkavaatimuksia asemakaavoissa tai jotka ovat rakentuneet ennen nykyistä asemakaavaa. Tällä halutaan välttää sitä, että uusien rakennusten asukkaat jättävät tontille rakennetut autopaikat lunastamatta ja hankkivat halvemman asukaspysäköintiluvan. Alueen kaavoissa esitetyt pysäköintipaikkavaatimukset (1 autopaikka x:ää kerrosneliömetriä kohti) on esitetty oheismateriaalissa 1. Tällä perusteella asukaspysäköintialue G rajautuu Aninkaistenkadun, Tuureporinkadun, Lonttistentien, Helsinginkadun, Rantaradan, Lonttistentien, Kutomonkadun, Nahkurinkadun, Multavierunkadun, Yliopistonkadun ja Aurajoen rajaamalle alueelle (liite 1).

Aluerajaus ei välttämättä sulje pois kaikkia autopaikallisia kiinteistöjä, sillä kaikista toteutuneista autopaikoista ei vanhoilta kiinteistöiltä ole varmaa tietoa. Työmatkapysäköinti ja muu pitkäkestoinen pysäköinti vähenee alueella, kun alueen kaduille lisätään pysäköinnin aikarajoituksia aiemmin rajoittamattomille tai pitkän aikarajoituksen paikoille ja niillä sallitaan asukaspysäköinti. Pysäköintipaikat jäävät näin lyhytaikaisen asiointipysäköinnin sekä asukkaiden käyttöön. Pysäköintirajoitusten muutoksista tehdään omat päätöksensä.

Asukaspysäköintiluvan hinta alueella G on sama 120 euroa/vuosi tai 70 euroa/6 kk kuin muillakin asukaspysäköintialueilla. Asukaspysäköintialue G on myös yrityspysäköintialue, kuten kaikki muutkin asukaspysäköintialueet, ja aluetta G koskevat kaikki olemassa olevan järjestelmän säännöt. Asukaspysäköintijärjestelmän säännöt sekä hinnat tullaan päivittämään tulevan, laajemman uudistuksen yhteydessä. Lisäksi uudistuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa päivittää asukaspysäköintialueiden rajauksia. Kaikki nykyiset asukas- ja yrityspysäköintialueet on esitetty oheismateriaalissa 2.

Liite 1Uusi asukaspysäköintialue G

Oheismateriaali 1Multavierun ja Lonttisten alueen asemakaavojen pysäköintipaikkavaatimukset

Oheismateriaali 2Asukaspysäköintialueet uuden G alueen perustamisen jälkeen

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä uuden asukaspysäköintialueen G perustamisen liitteen 1 mukaisesti.

Samalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee jäsen Toivarin aloitteen katuosuuden muuttamisesta maksullisen pysäköinnin piiriin annetun vastauksen tiedoksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Puljujärven Toivarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kilajk § 79

Pöydältä 15.2.2017 § 65.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tiedKiinteistöliikelaitos, valvonta
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö
tiedToivari Henry


Liitteet:

Kilajk § 65
Liite 1:Uusi asukaspysäköintialue G