Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta8701.03.201712

1893-2017 (641)

VIII (008) kaupunginosan "Puutarhakatu 41" asemakaavaehdotuksen 20/2012 edellyttämä maankäyttösopimus tontilla VIII-23-3 (os. Puutarhakatu 41)

Tiivistelmä:

VIII kaupunginosan kortteliin 23 on valmisteilla asemakaavanmuutos, jossa tonteille VIII-23-3 ja 6 osoitetaan täydennysrakentamismahdollisuus palveluasumiselle. Kaupunki ja tontin VIII-23-3 omistaja Telia Sonera Finland Oyj allekirjoittavat maankäyttösopimuksen, jolla tontin VII-23-3 omistaja sitoutuu osallistumaan VIII kaupunginosassa toteutettaviin yhdyskuntarakennekustannuksiin.

Kilajk § 87

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 8.2.2016:

VIII kaupunginosan kortteliin 23 laaditaan asemakaavanmuutosehdotus, jonka tavoitteena mahdollistaa tonttien VIII-23-3 ja 6 täydennysrakentaminen palveluasumisen tarpeisiin. Asemakaavanmuutosalue sijaitsee Portsakodin välittömässä läheisyydessä.

Asemakaavaehdotuksessa tonteille VIII-23-3 ja 6 osoitetaan palveluasumisen asuinrakennusoikeutta yhteensä 4787 k-m2, josta 3550 k-m2 kohdistuu Telia Sonera Finland Oyj:n omistaman tontin VIII-23-3 alueelle. Voimassa olevassa asemakaavassa tontti VIII-23-3 on osoitettu ET-käyttötarkoitukseen ja tontilla on teleliikennetekniikkaa palveleva rakennus joka jää uuden tekniikan myötä tarpeettomaksi.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Portsan alueelle on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne – ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Tontin käyttötarkoituksen muutoksen ja rakennusoikeuden kasvun johdosta tulee tontille VIII-23-3 sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan maankäyttösopimus kaupungin ja Telia Sonera Finland Oyj:n välillä. Maankäyttösopimuskorvauksella Telia Sonera Oyj osallistuu yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseen.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä rakennusoikeuden arvona 300 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämään hintaa asuntotonteilla vastaavissa maankäyttösopimuksissa.

Edellä esitetyin korvausperiaattein on maankäyttösopimuskorvaukseksi määritetty 288.000 euroa, jonka tontin VIII-23-3 omistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä, kun tontille myönnetty rakennuslupa saa lainvoiman.

Liite 1Maankäyttösopimus

Puutarhakatu 41

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevan VIII kaupunginosan korttelia 23 koskevan maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTeliaSonera Finland Oyj


Liitteet:

Kilajk § 87
Liite 1:Maankäyttösopimus