Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta3625.01.201716

11183-2016 (632)

Oikaisuvaatimukset koskien Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöstä rajoittaa kadunvarsipysäköintiä Nummi-Itäharju -alueen kaduilla

Tiivistelmä:

Esitetään hylättäväksi oikaisuvaatimukset, jotka kohdistuvat Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätökseen 23.11.2016 § 468 hyväksyä suunnitelmat pysäköinnin rajoittamisesta Nummi-Itäharju -alueen sorakaduilla.

Kilajk § 36

Ympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 5.1.2017:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyi 23.11.2016 § 468 suunnitelmat pysäköinnin rajoittamisesta Nummi-Itäharju –alueen sorakaduilla. Asian valmistelun taustalla ovat vuosien mittaan lisääntyneet vaikeudet sorakatujen kunnossapidossa sekä pysäköimisen valvonnassa. Pysäköinnin rajoittamisen piirin kuuluvat kadut sijaitsevat Kuuvuorella ja Itäharjun länsiosassa kävelyetäisyydellä TYKS:n ja Turku Science Parkin työpaikkakeskittymistä. Päätöksestä on tehty kolme oikaisuvaatimusta sekä yksi mielipide.

Vaatimukset päätöksen oikaisemiseksi ja niihin annettavat vastaukset:

Vaatimus:

Päätöksen mukaisia merkkejä ei aseta vaan päätöksen mukainen alue merkitään pysäköintikieltoalueeksi, jossa asukaspysäköinti on sallittu. Vaatimusta on perusteltu sillä, että asukaspysäköintijärjestelmä poistaisi kaduilla työmatkapysäköinnistä johtuvan ongelman. Ongelmaa ei ole ilmennyt ennen pitkäaikaisen pysäköinnin esiintymistä kaduilla.

Vastaus:

Päätöksen tavoitteena on ollut vähentää nykyisen molemminpuolisen pysäköinnin aiheuttamia haittoja. Kieltämällä kaduilla pysäköinti ajoradan toisella reunalla taataan riittävä vapaa liikennöitävä tila niin liikkuvalle liikenteelle kuin kadun kunnossapidollekin. Asukaspysäköintijärjestelmä käytössä olevissa muodoissaan tarkoittaa pysäköinnin säätelyä aikarajoituksin tai maksuin, jotka eivät koske asukaspysäköintiluvan lunastaneita pysäköitsijöitä. Minkäänlaisia viitteitä asukkaiden pysäköintivaikeuksista päätöksen alaisella alueella ei ole asian valmistelun yhteydessä tai sitä ennen saatu.

Vaatimus:

Pysäköinti kielletään päätöksestä poiketen Itäharjunkadun parillisten osoitenumeroiden puoleisella reunalla välillä Mäkikatu – Ruukinaukio ja vastaavasti sallitaan vastakkaisella puolella. Vaatimusta perustellaan nykyisen (ja päätöksessä sallituksi jääväksi esitetyn) pysäköinnin kiinteistön huollolle aiheuttamalla haitalla, esimerkkinä lämmitysöljykuljetus sekä kattolumien putoamisen aiheuttamat vaaratilanteet. Lisäksi on todettu päätöksen heikentävän eräiden asukkaiden pysäköintipaikan saantia kaduilta (Itäharjunkatu 3 ja 11).

Vastaus:

Johtokunnan hyväksymien pysäköintikieltojen sijoittelussa on huomioitu kieltojen havaittavuus sekä toimiviksi todetut vallitsevat pysäköintikäytännöt. Merkille pantavaa on myös se seikka, että yksipuolisesti kaltevilla katuosuuksilla, kuten Mäkikadulla ja Itäharjunkadun alkuosalla, pysäköinti on sijoitettu ajoradan ylemmälle reunalla. Tämä antaa mahdollisuuden muotoilla ajoradan alempaa reunaa kadunpitäjän toimesta siten, etteivät hulevedet valu kadun pintaa alempana oleville tonteille. Oikaisuvaatimuksessa esitettyä näkemystä pysäköinnin aiheuttaman vaaran tai haitan pienemmyydestä siinä tapauksessa, että pysäköinti sijoitettaisiin päätöksestä poiketen kadun vastakkaiselle puolelle, ei voida pitää kestävänä.

Sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat sekä talvella käytettävät leikki- ja oleskelualueet tulee suojata rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Määräys koskee myös rakennusta ympäröivää katualuetta ja muuta yleistä aluetta. (Suomen rakentamismääräyskokoelma osa F2 Rakennuksen käyttöturvallisuus, 3.8.2-kohta)

Kiinteistön omistajan tulee huolehtia siitä, että kiinteistöllä sijaitsevat rakennukset jatkuvasti täyttävät mm. turvallisuuden ja terveellisyyden vaatimukset. (Maankäyttö- ja rakennuslaki 166.1 §)

Mainittua tarvetta pysäköidä auto pihan (Itärajunkatu 3 ja 11) ahtaudesta tai muodosta johtuen kadulle kunkin oman talonsa kohdalle ei luonnollisesti voida aina tyydyttää kun järjestetään pysäköintiä yleisen edun nimissä. Tilanne, jossa korvaava paikkaa kohtuulliselta etäisyydeltä kadulta ei ole saatavissa, on hyvin epätodennäköinen.

Kerran tai kahdesti vuodessa tapahtuva lämmitysöljyn tuonti omakotirakennukseen tämän ikäisillä alueilla suoritaan lähes poikkeuksetta kadulta käsin tarvittaessa pysäköidyn ajoneuvon rinnalta. Tämä on tilanteena lyhytaikainen ja sitä ei katujen pysyviksi tarkoitetuissa liikennejärjestelyissä ole mahdollista huomioida.

Vaatimus:

Pysäköinti kielletään Itäharjunkadun alkuosalla (osoitevälillä 2-4) molemmin puolin esteettömän kunnossapidon mahdollistamiseksi.

Vastaus:

Oikaisuvaatimuksessa esitetty katuosuus ei poikkea ylläpidettävyydeltään epäedukseen päätöksen muista kaduista. Tämän levyisillä tonttikaduilla liikennemäärät huomioon ottaen on yleisesti liikennemerkein sallittu pysäköinti ajoradan toisella reunalla kunnossapitoa sekä pelastusajoneuvojen ajoa estämättä. Oikaisuvaatimuksen kuvassa 2 esitetty tilanne kuvaa sitä liikennejärjestelyä, jota päätöksen mukaisilla pysäköintikielloilla tavoitellaan. Ajoradan ylläpitoedellytykset ovat kiistattomasti paremmat verrattuna sitä nykyisiin liikennejärjestelyihin, jotka mahdollistavat pysäköinnin myös kuvassa olevan ajoradan oikeassa reunassa.

Vaatimus:

Päätöksen mukaiset pysäköintikiellot varustetaan lisäkilvellä, jotka määrittelevät enimmäispysäköintiajaksi kaksi tuntia.

Vastaus:

Päätöksen perusteluissa on todettu, että koska kyseisillä kaduilla ei ole palveluita, joissa asiointi tukeutuisi kadunvarsipysäköintiin, pysäköinnin enimmäisajan säätelylle ei ole tarvetta. Toisaalta oikaisuvaatimuksessa esitetystä pysäköinnin enimmäisajan rajoittamisesta johtokunnan hyväksymin kieltomerkein seuraisi katujen molemmin puolisen pysäköinnin salliminen, mitä ollaan juuri muutoksenhaun kohteena olevalla päätöksellä purkamassa.

Vaatimus:

Vanhalla Littoistentielle asetetaan pysäköintikielto kadun puistonpuoleiselle reunalla sekä muualla Tuulensuunpuiston ympärillä ajoratojen ulkoreunoille

Vastaus:

Vanhalla Littoistentiellä välillä Paljetie-Tuulensuunpuisto pysäköinti on kielletty kadun eteläreunalla eli puiston puolella, mitä on jatkettu aina Tuulensuunpuisto-osuudenkin kohdalla vallitsevaa pysäköintitapaa noudattaen. Kolmella muulla Tuulensuunpuiston sivulla pysäköinti on esitetty kiellettäväksi, koska sen salliminen ajoradan kapeudesta johtuen saattaisi aiheuttaa pysäköinnin levittäytymisen puiston nurmialueille. Kielloilla selkeytetään myös Tuulensuunpuiston pohjoisreunan tulkintaa pysäköinnin sallittavuudesta, käytännössä tonttiliittymät ja risteysalueet sulkevat pysäköintimahdollisuuden pois myös kyseisen katuosuuden vastakkaiseltakin puolelta.

Vaatimus:

Ruukinaukion ympärillä pysäköinti kielletään puiston puoleisilla sivuilla.

Vastaus:

Ruukinaukiota ympäröivien katujen pysäköinnin rajoittamisessa on noudatettu niin ikään havaittuja pysäköintitapoja. Kadun ja puiston korkeuseron johdosta ei ole vaaraa, että pysäköinti levittäytyisi nurmelle.

Muut saapuneissa kirjeissä esitetyt näkemykset, kannanotot tai ehdotukset eivät kohdistu johtokunnan tekemän pysäköinnin rajoittamispäätöksen piiriin, joten niitä ei ole tässä yhteydessä huomioitu oikaisuvaatimusmenettelyn edellyttämällä tavalla. Esitys Viinamäenkadun lyhytaikaistenpysäköintipaikkojen lisäämisestä huomioidaan kadun liikennesuunnitelman päivityksellä. Todettakoon, että huoli pysäköinnin laajamittaisesta levittäytymisestä päätöstä laajemmalle alueelle vaikuttaa aiheettomalle. Päätöksen rajaamalla alueella katujen varsille jäävien pysäköintipaikkojen tarjonta tulee olemaan yhä riittävä havaittuun kysyntään nähden. Olennaista on, ettei pysäköintiä enää mahdollisteta molemmin puolin ajorataa.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus Sami Saru

Oheismateriaali 2Oikaisuvaatimus Itäharjun Omakotiyhdistys ry

Oheismateriaali 3Oikaisuvaatimus Mielipide Nummenmäen Pientalot ry

Oheismateriaali 4Oikaisuvaatimus Sari Saarenpää ja Heikki Tulento

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hylätä liitteinä 1 - 4 olevat oikaisuvaatimukset koskien johtokunnan päätöstä 23.11.2016 468 § rajoittaa kadunvarsipysäköinti Nummi-Itäharju –alueen sorakaduilla edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoItäharjun Omakotiyhdistys ry
aoNummenmäen Pientalot ry
aoSaarenpää Sari
aoSaru Sami
aoTulento Heikki