Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta51513.12.20164
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta611.01.20173

12778-2016 (627, 002)

Yhteistyösopimus Raunistulan kaupunginosan 853-81-7 ja -8 kortteleiden kehittämiseksi, (os. Oskarinkuja)

Tiivistelmä:

Sopimusalueen, kortteleiden 853-81-7 ja -8, asemakaavoituksen jouduttamiseksi esitetään hyväksyttäväksi sopimusaluetta koskeva yhteistyösopimus Turun kaupungin, Peab Oy:n sekä Jyrki, Marianne ja Timo Lahtosen välillä. Sopimuksen tavoitteena on käynnistää alueen yksityiskohtainen kaavoitus ja yhteistyössä edesauttaa alueen kehittymistä. Sopimusaluetta on tarkoitus kehittää pääosin kerrostalovaltaiseen asumiseen kuitenkin siten, että Maarian VPK:n ja sen omistamassa kiinteistössä sijaitsevan päiväkodin toimintaedellytykset turvataan. Lisäksi tutkitaan päivittäistavarakaupan parhaat sijoittumisvaihtoehdot sopimusalueella ja tarpeen mukaan huomioidaan asemakaavanmuutostyössä.

Kilajk § 515

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 29.11.2016:

Kiinteistöliikelaitos on käynyt neuvotteluja Raunistulan kaupunginosassa Oskarinkujan molemmin puolin sijaitsevien kortteleiden 7 ja 8 sekä näihin liittyvien katualueiden kehittämiseksi nykyisestä autohuoltorakennusten, yleisten rakennusten sekä liike- ja toimistorakennusten korttelialueesta asuinkerrostalovaltaiseksi korttelialueeksi. Neuvotteluja on käyty kuitenkin siten, että Maarian VPK:n ja sen omistamassa kiinteistössä sijaitsevan päiväkodin toimintaedellytykset turvataan. Lisäksi tutkitaan päivittäistavarakaupan parhaat sijoittumisvaihtoehdot sopimusalueella, jotka tarpeen mukaan huomioidaan asemakaavanmuutostyössä. Kortteleiden kehittämisen jouduttamiseksi ja yhteensovittamiseksi on neuvoteltu osapuolten kanssa yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on kyseisten maanomistajien alueiden yksityiskohtainen asemakaavoitus, ja siten yhteistyössä edesauttaa alueen kehittymistä yleiskaavassa osoitettuun käyttötarkoitukseen. Peab Oy on tehnyt Jyrki, Marianne ja Timo Lahtosen kanssa esisopimuksen, jonka mukaisesti Lahtoset myyvät sopimusalueella sijaitsevat kiinteistöt 853-81-7-3, 853-81-7-9 ja 853-81-7-10 Peab Oy:lle ja Peab Oy:lla on Lahtosilta valtakirja edustaa maanomistajaa näiden kiinteistöjen osalta.

Korttelissa 8 sijaitsee tällä hetkellä polttoaineiden kylmäasema, muuten kortteli on rakentamatonta. Korttelissa 7 sijaitsee Maarian VPK:n paloasema, jossa toimii tällä hetkellä VPK:n lisäksi yksityinen päiväkoti. Muilta osin kortteli on pientalovaltaista ja rakennukset ovat pääosin 1920-30 luvulla rakennettuja puutaloja. Oskarinkujan ja Tampereentien ristetyksessä sijaitsee vuodelta 1959 peräisin oleva asuin- ja toimistorakennus.

Yhteistyösopimuksen laatimisella voidaan varmistaa osapuolten tavoitteiden parempi yhteensovittaminen. Laajemman kokonaisuuden kehittäminen kerralla antaa paremmat mahdollisuudet tutkia korttelin toteuttamisvaihtoja siten, että voidaan toteuttaa turvallista, viihtyisää ja ympäristöönsä soveltuvaa rakentamista. Lisäksi yhteistyö mahdollistaa kaupungin oman toiminnan ulkopuolelta tulevan innovatiivisuuden ja resursoinnin suunnitteluvaihtoehtojen tarkastelussa. Kaupungin omistuksessa olevien alueiden tulevasta rakennusoikeudesta voidaan toteuttaa noin 50 % Peab Oy:n tai sen osoittaman yhteistyökumppanin toimesta mikäli Peab Oy on aloittanut omistamiensa alueiden rakentamisen projektiryhmän sopimissa puitteissa.

Yhteistyösopimukseen on kirjattu osapuolten tavoitteet, aikataulu, projektiryhmän perustaminen ja siinä on sovittu kaavan valmistelutyöstä aiheutuvien kustannusten jakamisesta. Osapuolet ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä Kiinteistöliikelaitoksen esittämän menettelyn sekä sitoutuvansa sopimusalueen kehittämiseen Kiinteistöliikelaitoksen valmisteleman yhteistyösopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Asemakaavoitus tehdään maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla. Osapuolten tavoitteena on, että asemakaavaehdotus etenisi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakuntaan ja edelleen kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston päätettäväksi vuoden 2019 aikana.

Oheismateriaali 1Yhteistyösopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy oheismateriaalina olevan Raunistulan kortteleiden 7 ja 8 asemakaavanmuutosalueen Turun kaupungin, Peab Oy:n sekä Jyrki, Marianne, Timo, Piia ja Antti Lahtosen kiinteistöomistuksia koskevan yhteistyösopimuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Saaren Elomaan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen asian pöydällepanoa Kossila esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi siten, että aluetta kehitettäisiin pientalovaltaiseen asumiseen eikä kerrostalovaltaiseksi alueeksi. Ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Kilajk § 6

Pöydältä 13.12.2016 § 515

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.

Jakelu

esiKaupunginhallitus