Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta50813.12.201616

10519-2016 (617, 665)

Laivanrakentajanpuiston puistosuunnitelma (Pansio)

Tiivistelmä:

Puistosuunnitelman hyväksyminen Laivanrakentajanpuiston koira-aitauksesta.

Kilajk § 508

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö maisemasuunnittelija Johanna Salmela ja suunnittelupäällikkö Matti Salonen 5.12.2016:

Suunnittelukohde sijaitsee Pansion kaupunginosassa, Laivanrakentajanpuiston pohjoiskulmassa, Pernontien vieressä. Asemakaavassa alue on puistoa.

Kohteessa on ollut koira-aitaus jo pitkään ja se on osa Turun koirapuistoverkostoa. Kohdetta on ylläpidetty säännöllisesti ja sen aita on uusittu joitakin vuosia sitten. Aidan uusinnan yhteydessä sitä siirrettiin paikoitellen muutamia metrejä ulospäin. Alueella on runsaasti olemassa olevaa suojakasvillisuutta, mutta siinä on paikoin aukkokohtia asutuksen puolella.

Puistosuunnitelmassa koira-aitaus esitetään aidan uusinnan jälkeen maastossa olleen tilanteen mukaiseksi. Koira-aitauksen ja Valmetinkadun tonttien väliselle viherkaistalle lisätään suojakasvillisuutta. Istutettava monikerroksinen ja tiivis kasvillisuusryhmä muodostuu havu- ja lehtipuista sekä monenlaisista pensaista. Olemassa olevat vanhat omenapuut säilytetään ja hoitoleikataan.

Suunnitelma oli nähtävillä 17-31.10.2016. Lisäksi naapureille lähetettiin lausuntopyyntö suunnitelmaluonnoksesta. Nähtävänä oloaikana suunnitelmaan tuli yksi muistutus.

Valmetinkatu 39 ja 41 sekä Mesaanikatu 19 ja Perhosenkatu 4 asukkaiden muistutus:

Muistutuksessa todetaan että Laivanrakentajan koirapuisto on epäedullinen niin Pansio-Pernon asukkaille kuin puiston käyttäjille. Koirapuistoon tulijat joutuvat pysäköimään pyörätielle ja lähialueen asukkaat kärsivät tuntuvasta meluhaitasta, koska koirapuiston käyttöaika on kello 6-22. Tuo käyttöaika ei kuitenkaan toteudu, vaan koirapuistoa käytetään erityisesti kesäisin myös yöaikaan. Melu kuuluu Mesaaninkadulle ja jopa Perhosenkadulle saakka, se ei rajoitu vain tonttinaapureihin. Koirapuiston häiriöiden vuoksi on jouduttu soittamaan yöaikaan poliisille. Mikään istutus ei siis tule poistamaan meluhaittaa, koska sen haittavaikutus ympäristöön on useita satoja metrejä. Allekirjoittaneet ovat sitä mieltä että puiston aiheuttamat haitat ovat merkittävät ja koirapuisto tulee siirtää kauemmas asutuksesta esimerkiksi pururadan läheiselle maa-alueelle.

Lisäksi todetaan että kohteen aiemmasta istutussuunnitelmasta tehty valitus on tällä hetkellä käsittelyssä Turun hallinto-oikeudessa. Tämä on hyvä huomioida, että mikäli hallinto-oikeus päättää koirapuiston siirtämisestä/purkamisesta lähiasukkaiden vetoomuksesta, niin istutukset ovat tällöin turhaa.

Vastaus muistutukseen

Kohteessa on ollut koira-aitaus jo vuosia. Noin viisi vuotta sitten tehty aidan siirto sen uusimisen yhteydessä on ollut vähäinen muutos olleeseen tilanteeseen, eikä sillä ole vaikutusta koetun häiriön määrään. Puistosuunnitelmassa todetaan aitauksen nykytilanne ja lisätään kasvillisuutta suojakasvillisuudessa olevaan aukkokohtaan.

Hallinto-oikeudessa oleva keskeneräinen valitusasia koskee rakennusvalvonnan toimintaa koira-aitauksen aidan siirtoon liittyen. Tämä valitus ei ole esteenä laaditun puistosuunnitelman käsittelylle Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa.

Liite 1Puistosuunnitelma W 9039 002

Oheismateriaali 1Muistutus, Valmetinkatu 39 ja 41 sekä Mesaanikatu 19 ja Perhosenkatu 4

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Laivanrakentajanpuiston puistosuunnitelman W 9039 002 MRA:n 46 §:n mukaisena suunnitelmana. Samalla johtokunta päättää, ettei muistutus anna aihetta muuttaa suunnitelmia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 508
Liite 1:Puistosuunnitelma W 9039 002