Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta49513.12.20163

1149-2013 (041, 650)

Lausunto koskien vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon hankkeiden (Kulkurin valssi ja Vuokkokoti) tilanteesta

Tiivistelmä:

Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon hankesuunnitelmat esittivät, että molemmat hankkeet toteutetaan yhteistyönä Turun palvelutilat Oy:n (myöhemmin TPT) kanssa siten, että TPT toimii hankkeiden toteuttajana ja kaupunki vuokraa tilat kokonaisuudessaan TPT:ltä. Kaupunki vuokraa asunnot edelleen asukkaille.

Kilajk § 495

Toimialajohtaja, Jouko Turto:

Esisopimuksen liitteenä olevan prosessimallin mukaisesti hankkeiden suunnitteluryhmään ovat osallistuneet käyttäjien ja Kiinteistöliikelaitoksen edustajat. Kaupungin edustajien velvoitteena on ollut varmistua, että hankesuunnitelman mukaiset tilat ja tilavaatimukset toteutuvat. Prosessimallissa nimetty johtoryhmä on osaltaan hyväksynyt laaditut arkkitehtisuunnitelmat. Turun Palvelutilat Oy:n toimesta tehdyt suunnitelmat esitettiin, Aralle jonka vaatimat vähäiset muutokset vietiin suunnitelmiin.

Tilat 

Hankesuunnitelman mukaisesti Kulkurin valssin tilojen tulee mahdollisuuksien mukaan vastata uudisrakennukselle laadittua tilaohjelmaa.

Hankesuunnitelmassa hyväksytyn tilaohjelman hyötyala hankkeille on 5252m2. Suunnitelmien mukaiset hyötyalat ovat Kulkurin valssissa 5327,5 m2 ja Vuokkokodissa 5025,5 m2. Kulkurin valssin osalta 75,5 m2 ylitystä voidaan pitää vähäisenä ja Vuokkokodin hyötyala jää 226,5 m2 alle hankesuunnitelman mukaisen hyötyalan.

Kulkurin valssin Turun Palvelutilat Oy:n ARA:n hakemuksessa ilmoittama asukasmäärä on 103 mutta jatkosuunnittelun avulla asukasmäärää pyrittiin hankesuunnitelman mukaisesti lisäämään 120:een, suunnitelmissa on nyt esitetty nyt 118 asukashuonetta. Jotta asukasmäärä saatiin kasvatettua, edellytti se kellariin sijoitettavaksi toimintaa tukevia tiloja.

Hankesuunnitelmassa todetaan, että tiloja suunniteltaessa on huomioitava, että tiloissa asuu vanhuksia, joista lähes kaikilla on liikkumisen apuvälineitä ja lähes 80 % vanhuksista on vähintään keskivaikea muistisairaus. Hankesuunnitelman tekniset ohjeistukset ottavat tämän huomioon ja ne on viety suunnitelmiin lisäämättä vaatimustasoa.

Vuokrat 

Hanke on kaupungille vuokrakohde, joten kaupungin on tarkasteltava tilojen laatua, tominnallisuutta sekä nettovuokraa sekä kaupungin maksaman nettovuokraa. Kulkurin valssin vuokra oli hankesuunnitelman mukaan 1.120.000 M€ vuodessa. Hankesuunnitelmassa on kohteen asukkailta saatavaksi vuokratuotoksi arvioitu 720.000 euroa, joten kaupungin nettovuokra oli hankesuunnitelman mukaan noin 400.000 euroa vuodessa. TPT on ilmoittanut 15.11.2016 Kulkurin valssin vuokraksi 1.210.000 euroa vuodessa. Nousu on näin ollen 90.000 euroa.

TPT:n lähettämän kirjeen pohjalta hankesuunnitelmassa esitettyä asukkailta saatavaa vuokra-arviota on kaupungin toimesta tarkastettu laskentaperiaatteiden pysyessä samana. Asukkailta saatava vuokra olisi täydellä vuokrausasteella siten noin 863.000 euroa vuodessa. Näin ollen kaupungin nettovuokrakustannus olisi noin 347.000 euroa vuodessa (1,210 M€ - 0,863 M€).

Hankesuunnitelmassa esitetty vuokrataso kaupunkikonsernin tasolla laskee näin ollen 53.000 euroa.

Vuokkokodin osalta vuokrataso tarkentuu myöhemmin.

Aikataulu

TPT:n esittämät aikataulut:

Kulkurin valssi valmistuu maaliskuussa 2019.

Vuokkokodin urakkatarjoukset saadaan 15.12.2016 ja sen aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle esitystekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus