Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta46723.11.201619

11948-2016 (642)

Luolavuoren vanhainkodin A-siiven, B-siiven ja H-rakennuksen asuntolakäytön jatkaminen kansainvälisten vaihto-oppilaiden majoitukseen tammikuusta 2018 joulukuuhun 2020 asti

Tiivistelmä:

Osoitteessa Virvoituksentie 3 (entinen Luolavuoren vanhainkoti) A-siivessä, B-siivessä ja H-rakennuksessa on syksystä 2012 asti ollut Turun Yliopiston, Åbo Akademin ja Turun ammattikorkeakoulun kansainvälisille vaihto-oppilaille tarkoitettu asuntola, Retrodorm, jossa nykyään on majoitustilaa yhteensä noin 165 opiskelijalle.

Kilajk § 467

Tilapalvelut, vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen ja palvelupäällikkö Kirsi Eronen 7.11.2016:

Kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden asuntola Retrodorm on toiminut osoitteessa Virvoituksentie 3 20720 Turku syksystä 2012 lähtien. Asuntolaan mahtuu noin 155 vaihto-opiskelijaa ja 10 tohtorikoulutettavaa.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 1.10.2014 § 517 päättänyt jatkaa kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden majoitusta vuoteen 2017 asti. Kohde on kehityskiinteistö, jonka vuoksi tilojen käytöstä on päätetty erikseen aina muutaman vuoden välein.

Kiinteistöliikelaitoksen kiinteän omaisuuden kehittäminen -yksikön mukaan toimintaa Retrodormissa olisi mahdollista jatkaa vuoden 2020 loppuun asti. Kohteen kaavallinen kehittäminen on vielä alkutekijöissään.

Turun Yliopiston kansainvälisen toiminnan näkökulmasta Retrodorm on erittäin tärkeä toimija vaihto-opiskelijoiden asunnontarjoajana useammastakin syystä: Turun Ylioppilaskyläsäätiö on vähentänyt vaihto-opiskelija-asuntoja ja juuri heille tarkoitettuja asuntoja on tarjolla Turussa erittäin niukasti. Opetus- ja kulttuuriministeriön kiintiöt ulkomaalaisten opiskelijoiden suhteen ovat kasvaneet, koska korkeakoulujen kansainvälistäminen on yksi keskeinen tavoite.  Retrodorm on tarjonnut vaihto-opiskelijoille juuri heille hinta-laatusuhteiltaan sopivia asuntoja. Ilman Retrodormia lähes sata Turun yliopiston vaihto-opiskelijaa olisi vuosittain ilman asuntoa.

Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun ammattikorkeakoulun vaihtoyliopistojen opiskelijavaihtoon tuleville opiskelijoille tarkoitettu asuntola Retrodorm on toiminut kaikin puolin hyvin ja se on saanut paljon positiivista palautetta sekä asukkailta että oppilaitoksilta. Erityisesti asuntolan yhteisöllisyys on saanut kiitosta kansalaisuudesta riippumatta.

Retrodorm on ollut erittäin suosittu asuntola vaihto-oppilaiden keskuudessa. Kaikki asuntolapaikat ovat olleet syksyisin täynnä ja keväällä kohde on ollut täynnä muutamia huoneita lukuun ottamatta. Kesäisin osa tiloista on vuokrattu CIMO:n kesäkurssille.

Kiinteistöliikelaitos saa oppilaitoksilta tiedot hyväksytyistä vaihto-oppilaista ja heille lähetetään tiedot Retrodormista. Retrodormiin haetaan sähköisesti, internet-sivujen kautta. Vaihto-opiskelijoiden kanssa tehdään vuokrasopimukset huone + wc tilasta. Kaikki vuokrasopimukset tehdään määräaikaisiksi, opiskelijoiden vaihtokauden mittaisiksi. Kiinteistöliikelaitos allekirjoittaa vuokrasopimukset erikseen jokaisen opiskelijan kanssa.

Vuokrantason tulee olla kohtuullinen ottaen huomioon vuokralaisten avustusrahat, joten kuukausivuokraksi on määritelty nyt 285 euroa, joka on tyypillinen vuokrataso muissakin asuntolakohteissa. Tämä sisältää yhden hengen kalustetun huoneen, veden ja sähkön sekä langattoman internet-yhteyden. Yhteisissä tiloissa on keittiöt, suihkut sekä pyykinpesutilat. Vuokratuloa kohteesta on arvioitu saatavan vuositasolla 2016 yhteensä noin 410.000 euroa.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että tilapalveluille myönnetään lupa osoittaa Luolavuoren vanhainkodin A- ja B-siiven ja H-rakennuksen tilat vaihto-opiskelijoiden ja tohtorikoulutettavien käyttöön vuoden 2020 loppuun asti.

Vaihto-opiskelijoiden vuokrasopimukset allekirjoittaa tilapalveluiden vuokrauspäällikkö.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelujen vuokrauspalvelut