Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta43802.11.20161

10610-2016 (646, 649)

Kausimyyntipaikkojen vuokrasopimusten uusiminen

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä ns. vanhojen kausimyyntipaikkojen vuokrasopimusehdot ja perusvuokrat sekä päättää vuokrata paikat entisille vuokramiehille.

Kilajk § 438

Infrapalvelut, valvontapäällikkö Esa Mettälä ja lupavalmistelija Kaisa Kauma 27.10.2016:

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on käsitellyt kokouksessaan 16.2.2016 § 70 kausimyyntipaikkojen vuokraamista kesäkaudeksi 2016 ja käynnissä olevaa kartoitustyötä. Tällöin todettiin, että Kiinteistöliikelaitos on käynnistänyt Aurajokirannan ja sen lähialueiden kausimyyntipaikkoja koskevan kartoitustyön. Kartoitustyön arvioitiin valmistuvan vuoden 2016 loppuun mennessä.

 

Kartoitustyön tavoitteet ovat seuraavat:

 

- kartoitetaan olemassa olevien ja mahdollisten uusien kausimyyntipaikkojen sijaintipaikat

- selvitetään olemassa olevien ja uusien kausimyyntipaikkojen vesi-, viemäri- ja sähköliittymät sekä ja mahdollisesti puuttuvien liittymien kehittämismahdollisuudet (liityntämatka infraan, rakennuskustannukset yms.)

- laaditaan kausimyyntipaikoille palvelutasoluokitukset muun muassa seuraavien myyntipaikan tarjoamien ominaisuuksien pohjalta:

 

vuokra-ajan pituus

onko vesi- ja/tai viemäri- ja/tai sähköliittymä käytettävissä

onko terassi toteutettavissa (6 asiakaspaikkaa vai enemmän)

onko WC toteutettavissa (vaatimus yli 6 asiakaspaikan terasseille)

 

- laaditaan kausimyyntipaikoille laatutasoluokitukset pohjautuen kunkin kausimyyntipaikan sijaintipaikan kaupunkiympäristön laatuun ja sen myyntipaikalle asettamiin vaatimuksiin

- laaditaan eri laatutasoluokituksen saaneille kausimyyntipaikoille ohjeet ja määräykset, joissa otetaan kantaa muun muassa seuraaviin seikkoihin:

myyntipisteen ulkonäkö- ja laatuvaatimukset

mahdollisen terassin ulkonäkö- ja laatuvaatimukset

 

- mahdollisten uusien kausimyyntipaikkojen sijainteja kartoitettaessa huomioidaan uusien sijaintipaikkojen kaupunkitilaa aktivoivat ja ympäristön muita tiedossa olevia kaupunkikehityshankkeita tukevat ja edistävät vaikutukset.

 

Tavoitteellisesti kausimyyntipaikkoja koskevan kartoitustyön tuloksia, ohjeistuksia ja määräyksiä otetaan käyttöön vuodesta 2017 alkaen uusia ja olemassa olevia kausimyyntipaikkoja kilpailutettaessa sekä voimassa olevia vuokrasopimuksia uusittaessa.

 

Ns. vanhoja kausimyyntipaikkoja, joiden vuokrasopimukset ovat päättyneet 30.9.2016, on yhteensä kahdeksan. Näistä seitsemän on jäätelökioskipaikkoja ja yksi kesäkahvila. Osa yrittäjistä on tekemässä laiteinvestointeja ja toivovat tietoa jatkosopimuksesta mahdollisimman pian. Laiteinvestointien vuoksi he toivovat kymmenen vuoden jatkosopimusta aikaisemman viiden vuoden sijaan. Kiinteistöliikelaitos ei näe estettä kymmenen vuoden vuokrasopimusten tekemiselle muiden paikkojen osalta paitsi Förin vieressä oleva jäätelökioskipaikka, johon on tarkoitus sijoittaa kiinteä rakennelma, johon voisi sijoittua mahdollisesti myös Förin kuljettajien taukotilat. Suunnitelma ei ole tältä osin vielä toteutusvaiheessa, joten kausimyyntipaikan vuokrausta on kuitenkin tässä vaiheessa perusteltua jatkaa.

 

Vanhojen myyntipaikkojen tarkkaa sijoituspaikkaa saatetaan tulla hieman siirtämään joidenkin paikkojen osalta. Ainakin Förin vieressä olevaan paikkaan sekä Teatterisillan vieressä olevaan paikkaan saattaa tulla tarkistuksia ja hieman siirtymistä nykyisestä paikasta.

 

Näiden vanhojen kausimyyntipaikkojen osalta on päädytty esittämään ratkaisua, jossa aikaisemmille myyntipaikan vuokramiehille tarjotaan uutta kymmenen vuoden pituista vuokrasopimusta uusituilla sopimusehdoilla ja tarkistetulla vuokralla. Koska myyntipaikkoja ei kilpailuteta, toisin kuin uusien paikkojen kanssa tullaan tekemään, on vuokra tarkistettava ja yhdenmukaistettava.

 

Mikäli aikaisempi vuokramies ei ole halukas jatkamaan vuokrasopimusta, tarjotaan myyntipaikka vuokrattavaksi avoimen kilpailutuksen kautta. Mikäli kilpailutuksen jälkeen myyntipaikkoja jää vuokraamatta, voidaan näitä paikkoja luovuttaa kaupungin määrittämän vuokran ja muiden ehtojen mukaisesti.

 

Myyntipaikkojen uusien vuokrien taso on määritelty kauppatorin kausimyyntipaikkojen vuokrien sekä jokirannan kilpailutetuista myyntipaikoista keväällä 2016 saatujen tarjousten pohjalta siten, että keskustan keskeisillä alueilla vuokrataso on korkein. Näillä perusteilla Aurajokirannassa Aurasillan ja Teatterisillan välillä olevien kolmen myyntipaikan vuokraksi on määritelty 4.400 euroa kesäkaudelta (6kk). Niiden paikkojen, jotka eivät ole yhtä keskeisellä paikalla, vuokraksi on määritelty 2.200 euroa kesäkaudelta, mikä on lähellä ko, paikkojen kalleimman paikan aikaisempaa vuokratasoa. Näiden muiden kuin keskeisten paikkojen vuokran määrittelyssä on myös käytetty vertailuna Tuomiokirkkopuiston kilpailutetusta paikasta keväällä 2016 saatua tarjousta. Yliopistonkadun kävelykadulla olevan myyntipaikan vuokra on määräytynyt tarjouskilpailun perusteella, eikä tällöin määrittynyttä vuokraa ole nyt muutettu lainkaan. Vuokra on 8973,79 euroa kesäkaudelta, mikä on huomattavasti korkeampi kuin muilla paikoilla.

 

Myös vuokrasopimuksen sisältöön on tullut muutoksia. Uuden sopimuksen perusteella on sallittua ilman erillistä vuokrausta sijoittaa myyntipaikan välittömään läheisyyteen enintään kuusi asiakaspaikkaa. Tämä määrä asiakaspaikkoja ei vielä edellytä asiakas wc:n järjestämistä. Nykyinen sopimus ei salli yhtään asiakaspaikkaa. Varsinaisen kesäkauden ulkopuolella tarjotaan mahdollisuus harjoittaa myyntitoimintaa erikseen pyytämällä ja erillistä kuukausivuokraa vastaan. Nykyinen sopimus on ollut hyvin joustamaton myyntikauden suhteen, eikä ole mahdollistanut kesäkauden ulkopuolista myyntiä. Sopimuksen Irtisanomisehtoja on tarkennettu ja normaalitilanteessa kesken kesäkauden ei sopimusta voi irtisanoa. Myytäviä tuotteita ei ole enää rajoitettu sopimuksessa. Lisäksi tietyin reunaehdoin tarjotaan mahdollisuus vesi- ja viemäriliittymään, jonka kaupunki rakentaisi. Korvauksena liittymästä perittäisiin keskimääräinen rakentamis- ja liittymiskustannus kaupungin tätä varten erikseen määrittämän taksan mukaisesti. Tämä taksa määritellään kausimyyntipaikkojen kartoitustyön yhteydessä ja taksasta päätetään myöhemmin.

 

Sopimuksessa myös asetetaan myyntipaikan vuokraajalle velvollisuus käyttää myyntipaikkaa ja harjoittaa sillä säännöllistä myyntitoimintaa. Paikan varaaminen vuokraamalla tulevaa käyttöä varten ei ole mahdollista. Luvattomasta vuokra-ajan ulkopuolisesta käytöstä tullaan jatkossa perimään korotettua vuokraa. Tämän tarkoitus on varmistaa, että kesäkauden päätyttyä myyntikioski joko viedään pois tai haetaan sopimuksen mahdollistamaa vuokra-ajan jatkoa.

 

Koko edellä kerrotun kausimyyntipaikkojen kartoitustyön valmistuttua myös nyt uusittaviin paikkoihin ja sopimuksiin saattaa tulla tarkennuksia ja muutoksia. Kaikkia kausimyyntipaikkoja koskevat mahdolliset yleiset ohjeet sekä laatuluokitukset tulevat koskemaan myös nyt uusittavia sopimuksia. Mikäli myyntipisteen sekä mahdollisen terassin ulkonäkö- ja laatuvaatimuksia asetetaan nyt vuokrattaville myyntipaikoille, tullaan erikseen neuvottelemaan ja sopimaan myyntipaikkakohtaisesti kohtuullinen siirtymäaika vaatimusten täyttämiselle. Sopimukset tullaan tässä yhteydessä uusimaan jälleen ja nyt uusittavat sopimukset irtisanotaan ja korvataan uusilla sopimuksilla.

 

Liite 1                                  Vuokrasopimusehdot

Liite 2                                  Luettelo kausimyyntipaikoista ja vuokrista

 

Toimialajohtaja Jouko Turto:

 

Ehdotus        Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

 

- hyväksyä kausimyyntipaikkojen vuokrasopimusehdot;

- hyväksyä kausimyyntipaikkojen uudet vuokrat;sekä

- vuokrata kausimyyntipaikat liitteenä olevan luettelon mukaisesti entisille vuokramiehille kesäkausiksi 2017 – 2026, lukuun ottamatta Förin vieressä olevaa kausimyyntipaikkaa, jonka vuokrasopimus tehdään kesäkausille 2017 – 2021.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kiinteistötoimialan toimialajohtajalle annetaan oikeus tehdä sopimukseen tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä.

Jethro Rostedt ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedSuomen Nestle Oy
tiedTmi Elina Lintula
tiedKaskinen Kauko
tiedKoivu Jukka
tiedLindström Anna-Liisa
tiedRanta Pia
tiedRoslöf Maria


Liitteet:

Kilajk § 438
Liite 1:Vuokrasopimusehdot
Liite 2:Luettelo kausimyyntipaikoista ja vuokrista