Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta | 424 | 19.10.2016 | 1 |
10803-2016 (653)
Puolalan koulun peruskorjauksen urakkamuodon hyväksyminen
Tiivistelmä:
Puolalan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 26.10.2015 § 180. Päätöksessä edellytettiin, että ennen tarjouskilpailua tulee arvioida toteutus- ja kilpailutusvaihtoehdot kustannusten alentamiseksi. Hankesuunnitelma koskee vuosiluokkien 1-6 käytössä olevan kiinteistön peruskorjausta. Hanke on osa Puolalan koulun ja lukion kokonaisvaltaista järjestämistä, tarkastelun mukaan toiminta rakennuksessa jatkuu. Kiinteistö sijaitsee ositteessa Kauppiaskatu 14.
Kilajk § 424
Salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6 § 1 momentin 3 kohta
Tilapalvelut, rakennuttajainsinööri Reino Pöyhönen 13.10.2016:
Vaihtoehtoisten urakkamuotojen tarkastelua
Kokonaisurakka
Perinteinen kokonaisurakka on tuttu ja siinä on selkeät sopimusmallit sekä tarjousten vertailu on helppoa. Malli perustuu kuitenkin ristiriitaisille intresseille ja aikaa kuluu urakkarajojen ja -sopimusten selvittelyyn. Muutokset suunnitelmiin tehdään lisätöinä, jotka nostavat loppuhintaa. Suunnittelun ja toteutuksen limitys eivät toimi; urakoitsijan osaamista ja innovaatioita voidaan hyödyntää vain rajallisesti.
ST-urakka
ST-urakassa (suunnittelu/toteutus) on selkeät sopimukset, nopea hankeen läpivienti ja hyvä kustannusten hallittavuus. Mutta lopputuloksen laadusta ja sisällöstä syntyy helposti erimielisyyksiä, suunnitelmiin vaikuttaminen ei ole helppoa sekä tarjoajia on vähän. Urakkamuoto ei sovellu hyvin peruskorjaushankkeeseen.
Projektinjohtourakka
Projektinjohtourakka on joustava, tilaajan vaikutusmahdollisuuksien ollessa hyvät. Urakkamuoto mahdollistaa nopean toteutuksen, mutta kustannukset ja aikataulu täsmentyvät vasta hankkeen edetessä.
Yhteistoimintaurakka
Yhteistoimintaurakassa yhtenäistetään tilaajan ja urakoitsijan tavoitteet heti alussa. Riskit ovat yhteisiä, suunnitteluvaihe auttaa pysymään tavoitekustannuksissa ja myös urakoitsijan innovaatioille on otollinen maaperä. Yhteistoimintamallissa hankintavaihe on haasteellisempi kuin perinteisissä urakoissa. Kokemusta on vähän, mistä johtuen hankintavaihe vaatii enemmän aikaa ja perehtymistä uuteen toimintatapaan.
Johtopäätös
Edellä esitetyistä urakkamuodoista yhteistoimintaurakka soveltuu esitetyistä urakkamuodoista parhaiten Puolalan koulun peruskorjaukseen, koska hanke on haastava, lopulliset suunnitelmaratkaisut ovat vielä osin avoinna (uusi oppimisympäristö) ja kustannusarvion pitävyys on tärkeää.
Yhteistoimintaurakan vaiheet
1.Markkinavuoropuhelu, jolla ennakkotiedotetaan hankkeesta, kartoitetaan yhteistyökumppaneita ja valmistellaan tarjousprosessia
2.Osallistumisilmoitukset
i.Suoritetaan tarjoajien esivalinnat
ii.Neuvottelut
iii.Lopullinen tarjouspyyntö
iv.Tarjoukset ja urakoitsijan valinta (osana urakkatarjoustaan urakoitsija esittää tilaajan hyväksyttäväksi hankkeelle suunnittelijat, tilaaja voi tehdä suoraan suunnittelijoiden kanssa sopimukset)
3.Yhteistoimintasopimuksen allekirjoitus (vaihe 1, kesto 6-10 kk), jolloin:
v.aloitetaan kohteen suunnittelu
vi.täsmennetään tavoitteet
vii.tehdään projektisuunnitelma
viii.kehitetään suunnitelmaratkaisuja tarkastellen vaihtoehtoja
ix.kustannusarvio
x.tehdään suunnitelmat
xi.päätetään tavoitehinta ja sovitaan palkkiojärjestelmä
xii.haetaan rakennuslupa
4.Urakkasopimuksen allekirjoitus (vaihe 2, kesto 12-18 kk)
xiii.siirtyminen varsinaiseen rakennusvaiheeseen
5.Takuuaika (vaihe 3, kesto 24-60 kk)
Huomioitavaa on, että yhteistoimintasopimuksella ei synny urakkasopimusta, vaan tilaajalla on ennen urakkasopimuksen allekirjoitusta oikeus keskeyttää hanke. Tilaaja kuitenkin maksaa vaiheen 1 kustannukset sopimuksen mukaisesti, vaikka vaiheen 2 urakkasopimusta ei tehtäisi. Yhteistoimintasopimus laaditaan liitteenä olevan sopimusmallin perusteella, mutta sen sisältöä tarkennetaan vielä markkinavuoropuhelun yhteydessä (oheismateriaali 1).
Tarjoajien valintaperusteet (alustavat)
Tarjouksista hyväksytään rakennuttajalle sopivin ja kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous
1.Osallistumisilmoituksen perusteella jatkoon/neuvotteluvaiheeseen pääsijät valitaan seuraavin perustein:
i.yrityksen (urakoitsijan ja suunnittelijan) referenssit vastaavista hankkeista
ii.liikevaihto (minimi vaatimus)
iii.organisoituminen
iv.avainhenkilöiden referenssit
v.asiakastyytyväisyys/suositukset
2.Urakoitsijan valinta (hinta ja laatu)
vi.Urakoitsijan valinta (hinta ja laatu)
vii.alustava kustannusarvio kokonaiskustannuksista
viii.palkkio (yleiskulu + kate)
ix.yhteistyö/ toiminta neuvotteluissa
x.laatu / projektisuunnitelma
Aikataulu
Markkinavuoropuhelu on tarkoitus pitää vuoden 2016 aikana, jotta yhteistyökumppanit voidaan valita jo vuoden 2017 alussa. Suunnitelmat tehdään valmiiksi siten, että tavoitekustannus voidaan lyödä lukkoon vuoden 2017 loppuun mennessä. Rakentamisen aloitus on kesällä 2018, kun toiminta on siirretty väistötiloihin. Tavoitteena on tehdä korjaustyö valmiiksi vuoden 2019 aikana. Tarkempi aikataulu ratkaistaan vuoden 2017 tehtävän suunnittelutyön aikana.
Kustannusarvio
Peruskorjauksen kustannusarvio on 13.100.000 euroa alv 0 % (Haahtela- ind 78,0/1.2014 ja kust. taso 80,0/07.2015). Kustannusarvio ei sisällä rahoitus-, tontin vuokra-, eikä irtaimiston hankintakuluja.
Oheismateriaali 1 Toteutusmuodot taloyhtiön korjaushankkeissa
Toimialajohtaja Jouko Turto:
Ehdotus Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyy Puolalan koulun peruskorjaushankkeen urakkamuodoksi yhteistoimintaurakan edellä kuvatulla tavalla markkinavuoropuhelun käynnistämiseksi. Ennen urakan tarjouspyynnön julkaisemista tuodaan tarjouspyyntöasiakirjat Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan hyväksyttäviksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut