Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta40412.10.20168

9626-2015 (630)

Kölninkadun katusuunnitelma (Pitkämäki)

Tiivistelmä:

Kölninkadun katusuunnitelma on laadittu kadun perusparantamiseksi. Katu päällystetään asfaltilla ja kadun korkeusasemaa lasketaan. Kölninkadun liikennejärjestelyt säilyvät nykyisellään.

Kilajk § 404

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, suunnitteluinsinööri Vesa Varjonen ja liikennesuunnitteluinsinööri Harry Jaakkola 20.9.2016:

Katusuunnitelman laadinta on käynnistetty sorapäällysteisen Kölninkadun ylläpitotarpeista. Kadulla on tarve alentaa kunnossapitokustannuksia ja samalla parantaa kevyenliikenteen olosuhteita.

Kölninkatu on ainoa sorapintainen osuus Turun kaupungin puolella hiljattain rakennetussa Turku-Raisio kevytliikenneyhteydessä.

Kadun tasaus eli korkeusasema laskee maksimissaan noin 0,5 metriä, jolloin kadun eteläpuoliset tonttiliittymät ovat helpommin käytettävissä. Suunnitelmassa päällystetyn ajoradan leveys on 4.5 metriä eli leveys säilyy pääosin ennallaan.

Päällystäminen ei muuta Kölninkadun liikennejärjestelyperiaatteita. Jalankulun tai pyöräilyn erotteluun autoliikenteestä ei ole tarvetta.

Suunnitelluilla toimenpiteillä hulevesiä hallitaan aiempaa paremmin katualueella. Hulevedet eivät pääse normaaleissa sade- ja valuntatilanteissa enää kiinteistöille. Rankkasateetkaan eivät syö kestopäällysteeseen uria, kuten sorapäällysteeseen.

Katusuunnitelma oli nähtävillä 29.8. -12.9.2016. Suunnitelmasta jätettiin kaksi muistutusta (oheismateriaalit).

Asunto Oy Hiidenkunnas

Asunto Oy Hiidenkunnaksen edustajien laatimassa muistutuksessa ollaan huolissaan siitä, kuinka paljon Kölninkadun tasauksen alentaminen vaikuttaa katualueen ja tontin rajalla olevaan puustoon. Nykyinen puusto Kölninkadun ylärinteen puolella on arvioitu olevan lähinnä ennen Asunto Oy Hiidenkunnaksen rakentamista ollutta/säilynyttä mäntyvaltaista metsää, sekä osittain katualueellekin levinnyttä pienempää puustoa, eikä varsinaisia istutettuja ”pihapuita”. Tämän vuoksi ylärinteen puita ei ole yksittäin kartoitettu maastomittausten yhteydessä, eikä jokaista kaadettavaksi tulevaa puuta pystytä suunnitteluvaiheessa erikseen osoittamaan. Valtaosalla saneerausaluetta luiskat pysyvät katualueella, ainoastaan lyhyellä osuudella luiskat ulottuvat noin metrin verran tontin puolelle. Suurin osa poistettavasta puustosta siis sijaitsee katualueella. Tarkemmat kadunrakennustöiden edellyttämät puiden kaadot ja juuriston vaurioituminen tontin rajalla arvioidaan rakentamisen aikana.

Kölninkadun aiemman, vuodelta 1968 olevan katupiirustuksen mukaan kadun korkeustasoa olisi laskettu nykyisestä tasosta jopa yli 1,5 m alemmas. Koska tätä suunnitelmaa ei ole milloinkaan toteutettu ja Kölninkadun ylärinteen puolelle on myöhemmin rakennettu kyseinen rivitaloyhtiö, on nykyisessä suunnitelmassa pyritty parantamaan Kölninkadun alarinteen puolisia tonttiliittymiä sellaisella tasauksen alentamisella, joka ei kuitenkaan aiheuta kohtuutonta haittaa rivitaloyhtiön takapihoille. Kölninkadun tasauksen alentaminen on suunniteltu siten, että ylärinteen puolinen avo-ojan leikkausluiska noudattelee mahdollisimman tarkoin kaavan mukaista katualueen rajaa. Tähän on pyritty matalalla sivuojalla ja jyrkällä ulkoluiskalla. Ulkoluiskan reuna ylittää katualueen rajan ainoastaan paikoin ja vähäisissä määrin. Jos rajalla olevaa puuaitaa joudutaan jostain paikasta siirtämään, se sisältyy kadunrakennusurakkaan.    

Kylävallit

Anja Kylävallin kiinteistön Kölninkatu 6 omistajien Satu ja Toivo Kylävallin puolesta laatimassa muistutuksessa todetaan, että kiinteistön tonttiliittymää tulisi leventää nykyisestä n. metrin verran kaupungin suuntaan. Kaupungin omistama katuvalaisinpylväs on aiemmin sijainnut aivan liittymän vieressä estäen levennyksen, mutta valaistuksen uusinnan yhteydessä vuonna 2015 valaisimien paikat ovat muuttuneet. Tasauksen alentamisen yhteydessä tonttiliittymiä joudutaan muutenkin sovittamaan katuun ja kyseinen pieni levennys (n. 1 metri) voidaan toteuttaa samassa yhteydessä valopylvään siirtämisen myötä.   

Liite 1Kölninkatu katusuunnitelma K 7283 004, 29.7.2016

Oheismateriaali 1Muistutus Asunto Oy Hiidenkunnas

Oheismateriaali 2Muistutus Satu ja Toivo Kylävalli

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä katusuunnitelman K 7283 004, 29.7.2016; sekä

- etteivät jätetyt muistutukset anna aihetta muuttaa katusuunnitelmia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Hiidenkunnas
aoKylävalli Satu
aoKylävalli Toivo
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 404
Liite 1:Kölninkatu katusuunnitelma K 7283 004, 29.7.2016