Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta37214.09.20167

9820-2015 (641)

Sopimussakon vaatiminen rakentamattoman tontin 853-153-58-8 (Toijainen) vuokraoikeuden siirrosta (os. Södergårdinkuja 5)

Tiivistelmä:

Aleksi Burtsov on siirtänyt vuokrasopimuksen ehdon vastaisesti rakentamattoman tontin 853-153-58-8 Ilaksi Oy:lle. Aleksi Burtsovilta vaaditaan sopimussakkona maksettavaksi kahden vuoden vuokran määrää vastaava summa 3.240,64 euroa.

Kilajk § 372

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 5.9.2016:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on päätöksellään 14.10.2015 § 513 päättänyt varata tontin Toijainen-58-8 vuokrattavaksi Aleksi Burtsoville 1.620,32 euron vuosivuokrasta. Vuokrasopimus on allekirjoitettu 9.3.2016. Aleksi Burtsov on luovuttanut kyseisen vuokraoikeuden rakentamattomana eteenpäin Ilaksi Oy:lle 2.6.2016 tehdyllä kauppakirjalla. Vuokraoikeuden kirjaamista uuden omistajan nimiin on haettu Maanmittauslaitokselta 26.8.2016.

Vuokrasopimuksen ehdon 5. mukaan ”Jos vuokraoikeus siirretään ennen kuin tässä vuokrasopimuksessa määrätty vuokra-alueen rakentamisvelvoite on täytetty, vuokramies on velvollinen maksamaan kaupungille kohdan ”Sopimussakko ja vahingonkorvaus” mukaisesti määräytyvän sopimussakon. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalla on kuitenkin harkintansa mukaan perustelluista syistä myöntää alennusta sopimussakkoon tai kokonaan luopua sen perimisestä.” Sopimussakko on vuokrasopimuksen ehdossa 26. määritelty suuruudeltaan rikkomushetken viisinkertaista vuokraa vastaavaksi.

Vuokrasopimuksen rakentamisvelvollisuutta koskevan ehdon tarkoitus on turvata tonttien rakentuminen. Tätä tavoitetta tukee rakentamattomana tapahtuvan siirron sanktiointi. Toisaalta rakentamattoman vuokraoikeuden siirron kieltämisellä ja sanktioinnilla on tarkoitus estää toimintaa, jossa tontteja haetaan aikomuksena siirtää tontti luovutuksen jälkeen toiselle, todelliselle tontinhakijalle. Menettelyllä kierretään kaupungin tontinluovutusperiaatteita ja se saattaa tontinhakijat eriarvoiseen asemaan keskenään. Ammattirakentajien on mahdollista ostaa tai vuokrata kaupungilta tontti tontinluovutusperiaatteiden mukaisesti.

Sopimusehdon mukaisen sopimussakon vaatiminen ei edellytä, että sopimuksen vastaisella toiminnalla olisi ollut kaupungille vahinkoa tai että siitä olisi ollut taloudellista hyötyä rikkomuksen tehneelle. Sopimussakon tarkoitus on ennalta estää sopimusrikkomuksia ja mikäli rikkomus tapahtuu, sanktio realisoituu.

Vuokrasopimuksen luovuttaminen rakentamatta ilman sanktioita on mahdollista. Lupa siirtoon pitää kuitenkin pyytää ennen luovutusta, jolloin kaupungilla on mahdollisuus tutkia onko perusteltua antaa suostumus siirtoon. Erityisesti bulvaaniluovutusten kautta tapahtuvan tontinluovutusperiaatteiden kiertämisen ehkäisemiseksi on kaupungin edun mukaista pystyä tutkimaan ja tarvittaessa kieltämään vuokraoikeuksien siirto rakentamattomana. Siirron hyväksyminen ilman sanktiota saattaisi heikentää kuntalaisten luottamusta siihen, että tontinluovutusperiaatteiden ja vuokrasopimusehtojen noudattamista valvotaan ja havaittuihin rikkomuksiin puututaan.

Kyseisessä tapauksessa lupaa siirtoon on pyydetty, mutta sitä ei ole myönnetty, koska alueen tonteilla on ollut kysyntää ja kaupungin tontinluovutusperiaatteiden mukaisesti luonnollisten henkilöiden hakemukset menevät yritysten edelle jatkuvan haun listalla. Näin ollen hakemalla tonttia yksityishenkilön nimissä, on voitu pyrkiä varmistamaan tontin saaminen luonnollisena henkilönä. Tontti olisi voitu palauttaa jatkuvan haun listalle ja sitä kautta hakea tonttia uudelleen, jolloin myös siirron saaja olisi voinut hakea tonttia jatkuvan haun listan kautta.

Tontin 853-153-58-8 vuokrasopimuksen sopimusehdon mukaisen sopimussakon suuruus olisi 8.101,60 euroa. Täyden sopimussakon vaatiminen ei kuitenkaan Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan ole rikkomukseen nähden perusteltua. Kiinteistöliikelaitos katsoo, että Aleksi Burtsovilta tulee vaatia vuokrasopimuksen ehdon mukaisena kohtuullistettuna sopimussakkona 3.240,64 euroa, joka vastaa määrältään kahden vuoden vuokraa.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää vaatia Aleksi Burtsovia maksamaan kaupungille vuokrasopimuksen ehdon mukaisena kohtuullistettuna sopimussakkona 3.240,64 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoBurtsov Aleksi
tiedLaine Anita
tpvSankari Timo