Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta32410.08.201617

6753-2016 (617)

Naulatehtaanpuiston puistosuunnitelma (Uittamo)

Tiivistelmä:

Puistosuunnitelma Naulatehtaanpuiston olemassa olevan leikkipaikan laajentamiseksi erityisesti leikkipaikan esteettömyys huomioon ottaen.

Kilajk § 324

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö maisemasuunnittelija Johanna Salmela 16.7.2016:

Suunnittelukohde sijaitsee Uittamon kaupunginosassa, Uittamon kansanpuiston sekä rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueen välissä, 4 kilometriä Turun keskustasta. Paikalla on tällä hetkellä pieni vanha sorapintainen leikkipaikka ja nurmialuetta. Asemakaavassa Naulatehtaanpuisto on puistoa sekä urheilu- ja virkistyspalvelualuetta.

Varhaiskasvatuksen ohjattu puistotoiminta on siirtymässä Ratsumiehenpuistosta Naulatehtaanpuistoon. Leikkipaikalle siirtyy myös osa viereisen Susiniityn päiväkodin päivittäisestä ulkoilutoiminnasta. Päiväkodissa on monivammaisten erityisryhmä. Nykyinen leikkipaikka on pieni ja huonokuntoinen, eikä se täytä kaikkia turvallisuusnormeja.

Puistosuunnitelmassa leikkipaikka laajennetaan tällä hetkellä nurmena olevalle alueelle ja sen varustetasoa nostetaan. Leikkipaikan keskelle on kivituhkapintainen alue, jolla on mm. hiekkaleikkitoiminnot ja pöytäpenkkiryhmiä. Leikkipaikan pohjoinen osa on pyritty suunnittelemaan erityisesti liikuntarajoitteisia lapsia ajatellen. Pinnat ovat tasaiset ja useat leikkivälineet käytettävissä myös pyörätuolilla. Eteläinen puoli on pyritty suunnittelemaan siten, että se on koettavissa moniaistisesti. Erilaiset pintamateriaalit, maastonmuodot, interaktiiviset leikkivälineet, vahvat värikontrastit sekä valaistuksen hyväksikäyttö tarjoavat tekemistä ja kokemista kaikille, mutta tuovat elämyksiä erityisesti heikkonäköisille tai sokeille lapsille.

Mahdollisia leikkiväline- ja kalustetyyppejä on esitetty alustavassa idealuonnoksessa W8555 004, joka on ollut nähtävillä puistosuunnitelman liitteenä. Leikkipaikalle tulee myös valaistus ja varhaiskasvatuksen toimintaa varten sosiaalivaunu. Leikkipaikka aidataan 1,2 metriä korkealla metallielementtiaidalla. Vanhat leikkivälineet poistetaan ja ylikasvaneita pensasryhmiä uusitaan. Leikkipaikan läheisyydessä on olemassa oleva paikoitusalue saattoliikennettä varten.

Puistosuunnitelman pohjalta laaditaan puiston rakennussuunnitelma, jossa esitetään yksityiskohtaisesti mm. puistoon tulevat toiminnot ja leikkivälineet. Suunnitelman toteuttamisen alustava kustannusarvio on noin 250.000 euroa.

Näkövammaliiton ja Kynnys Ry:n edustaja sekä Turun kaupungin esteettömyysasiamies ovat mukana suunnittelussa koko prosessin ajan.

Suunnitelmat olivat nähtävillä 20.6.-6.7.2016. Lisäksi naapuriyhtiöille lähetettiin lausuntopyyntö suunnitelmaluonnoksesta. Nähtävänäoloaikana suunnitelmaan ei tullut muistutuksia.

Nähtävilläolon aikana yksi leikkipaikalla olevista monihaaraisista tervalepistä on todettu mahdolliseksi turvallisuusriskiksi ja sen poisto on lisätty puistosuunnitelmaan. Samalla leikkipaikalle saatiin myös hieman lisää leikkitilaa. Myös keskellä leikkipaikkaa oleva suuri luonnonkivi on päätetty pyrkiä säilyttämään jatkosuunnittelussa.

Liite 1Puistosuunnitelma W 8555 003

Oheismateriaali 1Suunnitelmaselostus

Oheismateriaali 2Idealuonnos rakennussuunnitelmassa esitettävistä leikkivälineistä

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Naulatehtaanpuiston puistosuunnitelman W 8555 003 MRA:n 46 §:n mukaisena suunnitelmana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 324
Liite 1:Puistosuunnitelma W 8555 003