Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta28915.06.20161

6299-2016 (665)

Kaupunkipuulinjaus 2016

Tiivistelmä:

Turun kaupungin omistuksessa ja Kiinteistöliikelaitoksen vastuulla olevien rakennettujen viheralueiden katu-ja puistopuita on noin 34 000 kpl. Puiden kaupunkikuvallinen merkitys on huomattava. Tulevaisuuden kaupunkipuusto kohtaa uusia haasteita kaupunkirakenteen tiivistyessä, ilmastonmuutoksen sekä lisääntyneiden kasvitautien ja tuholaisten vuoksi. Kaupunkipuulinjauksen tavoitteena on turvata tulevaisuudessakin terve ja monipuolinen puulajisto Turussa. Linjaus ohjaa sekä suunnittelua että puiden hoitoa.

Kilajk § 289

Infrapalvelut, ylläpitopäällikkö Mari Helin 6.6.2016

Turun kaupunkipuulinjaus on kaupungin yhteinen tahtotila, jota Kiinteistöliikelaitos on valmistellut yhteistyössä kaupunkisuunnittelun, rakennusvalvonnan, ympäristönsuojelun ja museopalveluiden kanssa. Linjaus on jatkoa puihin liittyvälle kehitystyölle, josta Turku sai 2011 kunniamaininnan European city of trees. Tavoitteena on, että Turku on tulevaisuudessa suuri kaupunkipuuarboretum (puulajipuisto).

Tulevaisuuden kaupunkipuusto kohtaa uusia haasteita. Kaupunkirakenne tiivistyy ja liikennemäärät kasvavat. Tiivis kaupunkitila tuo haasteita kaupungin vihreyttämiselle. Myös hulevesien käsittely uusine ratkaisuineen tulee huomioida puiden istutuksissa. Täysin uudenlaisia haasteita kaupungin tulevaisuuden puustolle asettaa ilmastonmuutosten vaikutukset sekä kasvanut tauti- ja tuholaisvaara. Kaupunkipuulinjauksen päätavoitteena onkin ennakoiva riskienhallinta, jolla taataan puiden säilyminen jatkossakin kaupunkikuvassa. Linjaus ohjaa sekä suunnittelua että puiden hoitoa.

Kaupunkipuulinjauksessa puita on tarkasteltu kulttuurihistorian, kaupunkikuvan, monimuotoisuuden, puulajiston, rakentamisen ja ylläpidon sekä omaisuuden rahallisen arvon ja hyötyjen näkökulmista. Linjaus päivitetään kokonaisuudessaan 15 vuoden välein.

Linjaus koskee Turun kaupungin omistuksessa ja Kiinteistöliikelaitoksen vastuulla olevien rakennettujen viheralueiden katu- ja puistopuita, joita on noin 34 000 kpl. Linjaus ei koske metsiä, metsityksiä eikä kaavoittamattomia alueita. Linjauksessa ei käsitellä myöskään muiden tahojen omistamia tai hallinnoimia puita tonteilla.

Liite 1Turun kaupunkipuulinjaus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen kaupunkipuulinjauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kilajk § 289
Liite 1:Turun kaupunkipuulajilinjaus