Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta25501.06.20164

5340-2016 (665, 617)

Leikkipaikkojen verkostoselvitys 2016

Tiivistelmä:

Turussa on 150 leikkipaikkaa. Leikkipaikkaverkosto on toimiva ja siinä on huomioitu kaupunkilaisten tarpeet. Leikkipaikoilla on suuri merkitys lasten kasvua tukevina elämyksellisinä ympäristöinä. Lisäksi ne parantavat yleisesti alueiden viihtyvyyttä ja kuntalaisten virkistysmahdollisuuksia. Leikkipaikkojen tulee tarjota turvallisia ja virikkeellisiä leikkimahdollisuuksia kaikenikäisille käyttäjille. Leikkipaikkaverkostoselvityksessä on asetettu leikkipaikkojen laadulliset tavoitteet, sekä verkoston kattavuus. Selvityksessä leikkipaikat on jaettu eritasoisiin leikkipaikkaluokkiin. Verkoston tavoitteena on palvella kustannustehokkaasti ja tasapuolisesti kaikkia asiakkaita. Verkosto-selvitys on laadittu pitkän aikavälin aikana tiiviissä vuorovaikutuksessa eri toimialojen kanssa.

Kilajk § 255

Infrapalvelut, vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola 10.5.2016

Leikkipaikkojen kehittämisessä ja verkoston tarkastelussa on jo pitkään tehty yhteistyötä poikkihallinnollisesti. Hyvinvointitoimialan Varhaiskasvatuksen kanssa yhteistyö on hyvin intensiivistä ja vuorovaikutteista. Jatkuvaa yhteensovittamista ja yhteistyötä tehdään myös Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluiden kanssa. Verkostoselvitystä on laadittu vähän kerrallaan pitkällä aikavälillä, jolloin on ollut mahdollista tarkastella verkostoa ja sen toimivuutta käytännössä. Keskusteluissa on ollut mukana myös ympäristötoimialan suunnittelutoimisto sekä hyvinvointitoimialan Liikuntapalvelukeskus. Verkostoselvitys on esitelty Lasten parlamentin hallituksen kokouksessa 11.1.2016, joka osaltaan hyväksyi selvityksen lähetettäväksi edelleen Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle.

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos vastaa puistoleikkipaikkojen rakentamisesta, peruskorjauksesta ja ylläpidosta. Leikkipuistoverkosto on suurimpia ympäristörakentamisen investointeja. Leikkipuistot vaativat jatkuvaa ylläpitoa ja säännöllisiä turvatarkastuksia.

Nykyisen leikkipaikkaverkoston laadukas ylläpito ja tasapuolisten palveluiden turvaaminen myös tulevaisuudessa edellyttää leikkipaikoille kohdistuvien toimenpiteiden sisällön ja aikataulutuksen harkittua suunnittelua. Leikkipaikkaverkostoselvitys toimii leikkipaikkainvestointien investointien perustana ja priorisoinnin apuna.

Leikkipaikkaverkoston laajempi tarkastelu ja leikkipaikkojen palvelutason määrittely parantaa palvelua ja varmistaa tasavertaisen leikkipaikkaverkoston kaikille turkulaisille.

Leikkipaikat on jaettu kolmeen eri tasoon, lähileikkipaikkaan, alueleikkipaikkaan sekä keskusleikkipaikkaan. Luokitus asettaa tavoitteen verkoston sekä yksittäisen leikkipaikan kehittämiselle. Luokitus parantaa leikkipuistoverkoston toimivuutta ja palveluita, ja sillä pyritään varmistamaan, että palvelut vastaavat tarvetta ja tavoittavat kaikki leikkipuistojen käyttäjät tasavertaisesti. Luokituksen tavoitteena on keskittää laajempia ja monipuolisempia leikkipaikkoja siten, että ne sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä kaikille käyttäjille. Pienemmät lähileikkipaikat ovat helposti saavutettavia. Muutamia katualueella tai katumelualueella sijaitsevia leikkipaikkoja, on ehdotettu poistettavaksi. Luokitus ohjaa leikkipaikkojen suunnittelua, rakentamista ja ylläpidon tavoitteita.

Luokitus perustuu väestömäärään ja varhaiskasvatuksen päivähoitotarpeisiin ja luokituksessa on huomioitu myös maantieteelliset esteet, kuten vesistöt, junaradat yms. sekä vilkkaasti liikennöidyt väylät.

Liite 1Leikkipaikkojen verkostoselvitys

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää merkitä tiedoksi liitteen 1 mukaisen leikkipaikkojen verkostoselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kilajk § 255
Liite 1:Leikkipaikkojen verkostoselvitys