Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta24318.05.20169

5306-2016 (638, 634)

Ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokituksen tarkastaminen

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksella on käytössä ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokitus. Väylät on luokiteltu kadun liikenteellisen merkityksen, liikenteen määrän ja eri liikennemuotojen tarpeiden mukaisesti. Kunnossapitoluokitusta on tarkasteltu ja joidenkin väylien luokitusta muutetaan. Muuttuvaa kaupunkia sekä asukaan hyvää arkiympäristöä arvioidaan koko ajan ja niiden vaatimusten mukaisesti Kiinteistöliikelaitos tulee tarkastamaan ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokituksen jatkossa vuosittain.

Kilajk § 243

Infrapalvelut, katuinsinööri Heidi Jokinen 10.5.2016:

Kiinteistöliikelaitoksella on käytössä ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokitus. Kunnossapidon tyydyttävä laatutaso edellyttää kadun liikenteellisen merkityksen, liikenteen määrän ja eri liikennemuotojen tarpeiden huomioimista. Kunnossapitoluokituksen tehtävänä on määritellä kunnan liikenteellisesti keskeiset paikat ja asettaa ne kiireellisimmin hoidettaviksi. Tavoitteena on sekä ajoneuvoliikenteen että kevyen liikenteen looginen ja kunnossapitotasoltaan tasalaatuinen väylästö. Kunnossapitoluokittelulla määritellään sekä talvikunnossapidon että rakenteellisen kunnossapidon toteuttamisen kiireellisyysjärjestys.

Ajoradat on luokiteltu kolmeen luokkaan (I, II ja III). Ajoneuvoliikenteen verkostossa luokitusperusteina ovat liikennemäärä, kadun toiminnallinen luokka (pää-, kokooja-, asuntokatu), työssäkäyntiliikenne, raskas liikenne, joukkoliikenne ja väylän varrella olevat palvelut, esimerkiksi asemat ja terveyspalvelut. Ensimmäiseen kunnossapitoluokkaan kuuluvat keskustaan johtavat pääväylät ja vilkasliikenteiset kokoojakadut. Toiseen kunnossapitoluokkaan kuuluvat asuntoalueiden kokoojakadut, raskaasti liikennöidyt teollisuusalueiden kadut ja ne joukkoliikennereitit, jotka eivät kuulu kunnossapitoluokkaan I. Kolmanteen kunnossapitoluokkaan kuuluvat asuntokadut ja ne teollisuusalueiden kadut, jotka eivät kuulu kunnossapitoluokkaan II.

Kevyen liikenteen väylät on luokiteltu kahteen luokkaan (I ja II). Kevyen liikenteen luokitusperusteena on jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrä, työssäkäyntiliikenne, liikenne keskustaan ja asemille ja väylän varrella olevat palvelut. Ensimmäiseen kunnossapitoluokkaan kuuluvat ruutukaavan kevyen liikenteen väylät, työssäkäyntiliikenteen merkittävimmät reitit asuntoalueiden ja teollisuusalueiden välillä sekä muut vilkkaasti reitit.

Kiinteistöliikelaitos on tarkastellut voimassa olevaa kunnossapitoluokitusta alueurakoiden, asukaspalautteen sekä palvelurakenteissa tapahtuneiden muutosten pohjalta. Merkittäviä muutoksia luokituksiin ei ole tulossa, mutta muutamia yksittäisiä ajorataosuuksien muutostarpeita tarkastelussa on noussut esille. Ajoratojen ja kevyen liikenteenväylien päivitetty kunnossapitoluokitus on esitetty liitteenä olevissa kartoissa sekä listana.

Muuttuvaa kaupunkia sekä asukaan hyvää arkiympäristöä arvioidaan koko ajan ja niiden vaatimusten mukaisesti Kiinteistöliikelaitos tulee tarkistamaan ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokituksen jatkossa vuosittain.

Liite 1Ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokitus -kartat

Liite 2Kunnossapitoluokitusmuutokset  

Hallintojohtaja Jari Lehmussaari:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokuntaa päättää vahvistaa ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokituksen muutokset liitteiden 1 ja 2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut


Liitteet:

Kilajk § 243
Liite 1:Ajoratojen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapitoluokitus -kartat
Liite 2:Kunnossapitoluokitusmuutokset