Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta24118.05.20167

11458-2011 (613, 627)

Lausunto: Asemakaavanmuutosehdotus 3/2014 "Kuusimäki" Lausteen, Pääskyvuoren ja Vaalan kaupunginosiin, os. Itäkaari, Teijonkatu, Taalintehtaankatu, Unkarinkatu

Tiivistelmä:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on laatinut "Kuusimäki" -nimisen asema-kaavanmuutosehdotuksen, jonka tavoitteena on turvata yritystoiminnan edellytykset kaupunkirakenteen sisällä lisäämällä tätä tarkoittavaa tonttitarjontaa. Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta.

Kilajk § 241

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 10.5.2016:

Turun kaupungin ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta. Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tavoitteena on turvata yritystoiminnan edellytykset kaupunkirakenteen sisällä lisäämällä tätä tarkoittavaa tonttitarjontaa.

Kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on pääosin osoitettu tuotanto- ja varastotoiminnan alueeksi (T), josta osa on osoitettu virkistykseen tarkoitetuksi alueen osaksi.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa kaupungin omistamalle maalle osoitetaan uusi 17461 k-m2 suuruinen toimitilarakennusten korttelialue (KTY-1), uusi korttelialue muuntamoa varten (EN-1) sekä liitetään voimassa olevan asemakaavan mukaista puistoaluetta teollisuus- tai toimistorakennusten korttelialueeseen, jolla saadaan harjoittaa myös opetustoimintaa (TY-1). Em. alueen osalla sijaitsevat kaupungin omistamat vanhat rakennukset esitetään suojeltavaksi.

Kiinteistöliikelaitos toteaa, että asemakaavanmuutoksen lähtökohdat ovat Taalintehtaankatu 1c:ssä sijaitsevan, asemakaavanmuutosehdotuksessa suojeltavaksi esitetyn rakennuskokonaisuuden osalta olennaisesti muuttuneet vuonna 2011 tehdyn kaavamuutosaloitteen jälkeen. Alkuperäisenä tavoitteena on ollut rakennuskokonaisuuden säilyttäminen liittämällä sen alue TT-kortteliin 13 osaksi nykyistä tonttia 853-26-13-3, ja siten omistusta –ja hallintaa selkiyttämällä saada rakennus käyttöön ja kunnostetuksi. Tavoite on perustunut Kiinteistöliikelaitoksen ja tontin 853-26-13-3 maanvuokramiehen, Kiinteistö Oy Kattotuolin, väliseen sopimukseen. Sittemmin kaavoituksen kestäessä sopimus on umpeutunut ja maanvuokramiehen tavoitteet ovat taloudellisen tilanteen takia muuttuneet. Maanvuokramies on myöskin 20.4.2016 saapuneella kirjeellä irtisanonut osoitteessa Taalintehtaankatu 1c sijaitsevan rakennuskokonaisuuden vuokrauksen, koska vuokrakohteeseen kohdistuu jatkuvaa ilkivaltaa. Näin ollen Kiinteistöliikelaitos esittää asemakaavanmuutosehdotuksessa näille rakennuksille merkittyjen sr-1 merkintöjen poistamista ja ko. alueen liittämistä osaksi Taalintehtaanpuisto-nimistä VL-1 aluetta siten, että tontin 853-26-13-3 raja merkitään paikkaan, jossa sijaitsee nykyinen kiinteistön itäpuolen aita.

Lisäksi Kiinteistöliikelaitos esittää, että osoitteessa Unkarinkatu 15 sijaitsevan kiinteistön 853-25-22-10 itäpuolella sijaitseva puistoalue, joka rajautuu Itäkaaren liikennealueeseen, muutetaan TY-tontiksi. Alueelle on tilapäisellä rakennusluvalla toteutettu varastohalli.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muutoin huomautettavaa asemakaavanmuutosehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Hallintojohtaja Jari Lehmussaari:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle selostustekstin mukaisen lausunnon; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö