Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta20227.04.20169

985-2015 (642, 641)

Paratiisipuu Oy:n kauppahinnan alennusvaatimus koskien Ulapan kesäsiirtolarakennusten myyntiä

Tiivistelmä:

Kaupunki on saanut kauppahinnan alennusvaatimuksen Ulapan kesäsiirtolarakennuksen kaupasta. Kaupan kohteesta on kaupanteon jälkeen löytynyt piileviä virheitä, joista myyjä vastaa maakaaren säännösten mukaisesti. Osapuolet ovat päässeet neuvotteluissaan sovintoon kauppahinnan alennuksen määrästä ja Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle esitetään nyt neuvottelutuloksen vahvistamista ja sovintosopimusluonnoksen hyväksymistä.

Kilajk § 202

Tonttipäällikkö Timo Laiho ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 19.4.2016:

Asian tausta

Turun kaupunki on myynyt Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 29.4.2015 § 232 perusteella Ulapan kesäsiirtolanrakennuksen (103318579C) ja saunarakennuksen sekä näihin liittyvät rakennelmat 552.000 euron kauppahinnalla Paratiisipuu Oy:lle (myöhemmin myös ”ostaja”).

Samalla osapuolten välille on solmittu maanvuokrasopimus, jossa vuokra-alue on luovutettu käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5 luvun tarkoittamalla tavalla liikekäyttöön.

Ostaja on päivätyllä kirjeellä 25.10.2015 vaatinut myyjältä kauppahinnan korjaamista 69.389,50 eurolla (alv 0 %). Perusteluna vaatimukselleen ostaja on esittänyt kauppakirjan liitteenä olleen kuntoraportin virheellisyyden sekä piileviä virheitä kaupan kohteessa. Vaadittu korvaussumma perustuu ostajan teettämään selvitykseen, jonka on tehnyt Restart Oy. Päärakennuksesta on korjaustöiden yhteydessä löydetty torniosan hirsirungon lahovaurioita, sisäseinien levytysten takaa home- ja lahovaurioita sekä päärakennuksen alahirsien lahovaurioita.

Rakennuksesta esiin tulleet virheet ovat sellaisia, joista ei myyjä eikä ostaja ole ollut tietoisia kaupanteon hetkellä.

Turun kaupunki on teettänyt Alcasa Oy:llä arvion kaupan kohteessa esiin tulleiden piilevien virheiden korjauksesta. Alcasan arvio korjauskustannuksista on 35.200 euroa (alv 0 %).

Maakaaren 2 luvun 22 §:n mukaan ostaja ei saa laatuvirheenä vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä.

Ostaja on tutustunut hyvin kaupan kohteeseen ja siitä laadittuihin asiakirjoihin ennen kaupantekoa.

Maakaaren 2 luvun 22 §:n mukaan ostajalla ei ole velvollisuutta ilman erityistä syytä tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä eikä ulottaa tarkastusta seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä tai muita tavanomaisesta poikkeavia toimenpiteitä.

Esiin tulleet virheet kaupan kohteessa ovat sellaisia, ettei niitä kaikilta osin ole voitu havaita rakenteita avaamatta. Toisaalta kaupan yhteydessä teetetyssä kuntoraportissa on ollut maininta päärakennuksen alahirsien lahovaurioista. Tältä osin on arvioitu, että niiden korjauskustannukset olisivat noin 4000 euroa.

Edelleen maakaaren 2 luvun 22 §:n mukaan ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä.

Neuvottelutulos

Osapuolet ovat asiasta käydyissä neuvotteluissaan päätyneet sovintoratkaisuna siihen, että kaupunki maksaa korvauksena hirsirungon ja siihen liittyvien alapohjarakenteiden sekä tornin seinä-, runko- ja pohjarakenteiden virheistä ostajalle kauppahinnan alennuksena yhteensä 50.000 euroa (ALV 0 %).

Liite 1Sovintosopimusluonnos

Oheismateriaali 1Paratiisipuu Oy:n vaatimus

Oheismateriaali 2Restart Oy:n selvitys

Oheismateriaali 3Alcasa Oy:n selvitys

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä liitteen 1 mukaisen sovintosopimuksen Paratiisipuu Oy kanssa ja päättää myöntää Paratiisipuu Oy:lle kauppahinnan alennuksena Ulapan vanhan kesäsiirtola-rakennuksen hirsirungon ja siihen liittyvien alapohjarakenteiden sekä tornin seinä-, runko- ja pohjarakenteiden virheistä kauppahinnan alennuksena yhteensä 50.000 euroa; sekä

- valtuuttaa toimialajohtaja Jouko Turton tekemään tarvittaessa sopimukseen vähäisiä teknisluonteisia tarkennuksia ja allekirjoittamaan sopimuksen.

Sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Harjanteen Aholaisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.


Liitteet:

Kilajk § 202
Liite 1:Sovintosopimusluonnos