Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta18820.04.20163

10813-2015 (641)

Vireillä olevan asemakaavan 9/2014 "Itä-Skanssi" mukaisten tonttien tontinluovutuskilpailun ratkaisu (os. Vallikatu)

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on järjestänyt tontinluovutuskilpailun, jonka pohjana ovat olleet kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymä asemakaavaluonnos sekä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan hyväksymä kilpailuohjelma. Kilpailuun saatiin yksi ehdotus, joka esitetään hylättäväksi ARA-hinnan alittavan hintatarjouksen vuoksi. Samalla esitetään, että ehdotuksen jättäjän kanssa käynnistetään neuvottelut Skanssinkadun eteläosan kaava-alueesta.

Kilajk § 188

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 11.4.2016:

Turun kaupunki on järjestänyt suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnatun Skanssin tontinluovutuskilpailun kahden korttelikokonaisuuden rakennuttajien/rakentajien valitsemiseksi. Kilpailun tavoitteena oli löytää arkkitehtonisesti korkeatasoisia ja toteutuskelpoisia rakennussuunnitelmia. Ehdotuksen tuli lisäksi edesauttaa kaupunginhallituksen hyväksymien Skanssin alueen teemojen ja tavoitteiden toteutumista. Kauppa- tai vuokrahinnasta pyydettiin jättämään hintatarjous. Järjestetyn kilpailun pohjana ovat olleet kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan 26.5.2015 § 174 hyväksymä asemakaavaluonnos ”Itä-Skanssi” sekä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 4.11.2015 § 559 hyväksymä kilpailuohjelma.

Skanssin tontinluovutuskilpailuun saatiin määräaikaan ma 29.2.2016 klo.15:00 mennessä yksi ehdotus, jonka nimimerkki on ”Vedenhaltija”.

Kilpailuehdotuksesta on laadittu liitteenä oleva arviointipöytäkirja laatuarvioinnin ja saadun hintatarjouksen pohjalta. Kilpailuehdotus on kokonaisuutena laadukas ja huomioi hyvin asemakaavan periaatteet sekä kilpailuohjelmassa esitetyt suunnittelulle asetetut tavoitteet. Jatkosuunnittelua edellyttäviin asioihin on tarkemmin otettu kantaa arviointipöytäkirjassa. Ammattirakentajille suunnattujen asuntotonttien luovutuksissa noudatetaan periaatetta, että hyväksyttävän tarjouksen pitää olla arvoltaan vähintään tontin ARA-hintaan perustuva arvo. Kilpailuehdotuksessa tarjottu hintatarjous 167 €/k-m2 alittaa alueella voimassa olevan ARA-hinnan, joka on172 €/k-m2.

Kaupungilla on oikeus kilpailuohjelman perusteella hyväksyä tai hylätä kilpailuehdotus mikäli ehdotus ei täytä ohjelmassa asetettuja vaatimuksia. Yhtenä pääarviointiperusteista on mainittu rakennusoikeudesta tarjottu hinta. Koska kilpailuehdotuksen hintatarjous 167 e/k-m2 alittaa ARA-hinnan edellä kerrotulla tavalla, Kiinteistöliikelaitos ei voi esittää, että kaupunki hyväksyisi kilpailuehdotuksen. Ottaen kuitenkin huomioon ehdotuksen suunnitelmaosuuden korkeatasoisuuden sekä sen, että ehdotus ansiokkaasti noudattaa Skanssin teemoja ja tavoitteita, Kiinteistöliikelaitos esittää, että tarjoajan kanssa käynnistetään välittömästi neuvottelut mahdollisuudesta tehdä kaupungin kanssa yhteistyötä Skanssinkadun eteläpään kaavoituksessa kilpailuehdotukseen perustuen. Samalla selvitetään mahdollisuutta sijoittaa Skanssinkadun eteläpäähän yksityinen päiväkoti.  Skanssinkadun rakentaminen aloitetaan jo lähiaikoina ja sen päässä on kaupungilla vapaata kaavoittamatonta maa-aluetta.

Koska kilpailuun saatiin vain yksi ehdotus, tulee kaupungin selvittää syitä miksi kilpailuun ei saatu enempää ehdotuksia. Käynnissä olevan asemakaavoituksen lähtökohtia ja reunaehtoja tulee tarkastella selvityksen perusteella. Tämän pohjalta Skanssin asemakaavoituksen aikataulua tullaan tarkistamaan seuraavan strategisen sopimuksen yhteydessä. Toteutusta tullaan edistämään koko alueen esi- ja puistorakentamisella. Aluekokonaisuuden brändin muodostumista ja vahvistamista jatketaan mm. markkinointipanostuksilla sekä kehittämällä aluetta muutoin yhteistyössä kehittämiskumppaneiden kanssa.

Liite 1Arviointipöytäkirja

Liite 2”Vedenhaltija” kilpailutyö

Toimialajohtaja Jouko Turto

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- Skanssin tontinluovutuskilpailuun jätetty kilpailuehdotus ”Vedenhaltija” hylätään kilpailuohjelmaan perustuen ARA-hinnan alittavan tarjouksen johdosta;

- kilpailuehdotuksen ”Vedenhaltija” jättäjän kanssa käynnistetään neuvottelut mahdollisuudesta tehdä kaupungin kanssa yhteistyötä Skanssinkadun eteläpään kaavoituksessa kilpailuehdotuksen suunnitteluperiaatteita soveltuvin osin noudattaen. Mahdollinen tontinluovutus tuodaan erikseen päätettäväksi: sekä

- pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti, ja että päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Jakelu

aoSATO Oyj


Liitteet:

Kilajk § 188
Liite 1:Arviointipöytäkirja
Liite 2:"Vedenhaltija" kilpailutyö