Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta19220.04.20167

3811-2016 (061)

Linja-autopysäkkien odotuskatosten hankintakokonaisuus

Tiivistelmä:

Kaupungin mainospaikkarahoitteisten pysäkkikatosten sopimuskaudet ovat päättymässä ja toinen sopimuskumppani on poistamassa omistamiaan katoksia vuoden 2018 alusta lähtien. Tämä yhdistettynä kaupungin joukkoliikenteen omiin katostarpeisiin synnyttää 350 katoksen investointitarpeen, yhteissummaltaan noin 5,25 miljoonaa euroa. Infrapalvelut esittää hankinnan käynnistämistä ja sen sisällyttämistä Kiinteistöliikelaitoksen infrapalvelujen investointiohjelman Joukkoliikenteen infrainvestoinnit -hankkeelle.

Kilajk § 192

Infrapalvelut, infrapalvelujen johtaja Tapio Siirto 4.4.2016:

Turun kaupungin alueella on noin 1700 paikallisliikenteen pysäkkiä, joista runsas 400 on varustettu odotuskatoksella. Odotuskatosten omistus jakautuu tällä hetkellä seuraavasti:

Joukkoliikennetoimisto                             50

Varsinais-Suomen ELY-keskus               69

Clear Channel Suomi Oy                         26

JCDecaux Finland Oy                             266

Kaupungin sopimus JCDecaux Finland Oy:n kanssa päättyy 31.12.2017 ja sopimus Clear Channel Suomi Oy:n kanssa päättyy 31.7.2022. Kaupungin pitää varautua tilanteeseen, jossa nämä sopimukset päättyvät ja sopimuskumppanit poistavat katoksensa paikallisliikenteen pysäkeiltä sopimusehtojen mukaisesti. Clear Channelin sopimuksessa kaupungilla on sopimuksen päättyessä oikeus lunastaa toimittajan pysäkkikatokset, JCDecauxin sopimuksessa lunastusoikeutta ei ole. JCDecaux on ilmoittanut poistavansa omistamansa pysäkkikatokset sopimuksen päätyttyä.

Maankäytön ohjausryhmässä linjattiin, että odotuskatosten hankinta kilpailutetaan Kiinteistöliikelaitoksen toimesta, ja että Joukkoliikennetoimisto määrittelee vaatimukset hankittaville katoksille. Tavoitteena on, että hankinta saadaan kilpailutettua vuoden 2016 aikana. Hankintakokonaisuus käsittää alustavasti seuraavat elementit: 

1. 350 kappaletta linja-autopysäkkien odotuskatoksia (+optio Föli-kuntien tekemiä hankintapäätöksiä varten).

Katoksista 50 pystytetään korvaamaan ja täydentämään joukkoliikenteen omia katoksia vuosien 2017 ja 2018 aikana.

Katoksista 270 pystytetään vuoden 2018 aikana korvaamaan JCDecauxin katoksia ja 30 katosta vuoden 2022 aikana korvaamaan Clear Channelin katoksia.

Optio koskee Föli-alueen muiden kuntien mahdollisia katoshankintoja sopimuskaudella. Kunnat päättävät katosten tilaamisesta itse ja ne myös kustantavat katosten tilaamisen ja pystyttämisen.

2. Katosten asentaminen paikoilleen ja niiden sähköistäminen

3. Odotuskatosten huolto- ja kunnossapitokorjaukset.Tämä kohta on rahoitettava ensisijaisesti mainostuloilla niin, ettei kaupungille aiheudu huolto- ja kunnossapitokustannuksia. Huollosta ja kunnossapidosta vastaava taho saa myydä mainostilaa katoksissa niiden huolto- ja kunnossapitopalvelua vastaan. Mainostamisen osalta sopimuskumppanina toimii Kiinteistöliikelaitos, mutta joukkoliikennetoimistolle ja kaupungille on varattava mahdollisuus omien palvelujensa mainostamiseen katosten mainostauluissa. Osa mainostauluista voi olla sähköisiä.

Vaihtoehtoisena hankintamallina mahdollistetaan odotuskatosten asentamisen ja huolto- ja korjausylläpidon toimittaminen kokonaispalveluna siten, että kaupunki ei investoisi suoraan katoksiin eikä hankkisi niitä omistukseensa. Tällöin odotuskatosten toimittaja saisi myös oikeuden mainosten sijoittamiseen ja myymiseen odotuskatoksista edellä kerrotuin rajauksin.

Alustavasti kustannuksia muodostuu noin 15.000 euroa per katos. Kokonaisuudessaan 350 katoksen hankinnan kustannusarvio on noin 5,25 miljoonaa euroa (alv 0 %).

Joukkoliikennetoimiston esittämän aikataulun mukaisesti rahoitustarve jakautuu siten, että 2017 hankinta edellyttää 750.000 euron rahoituksen, vuonna 2018 4.050.000 euron ja vuonna 2022 maksimissaan 450.000 euron, mikäli Clear Channelin katokset korvataan uusilla.

Infrapalvelut esittää em. katoshankintakokonaisuuden hankinnan käynnistämistä ja sen sisällyttämistä infrapalvelujen investointiohjelman Joukkoliikenteen infrainvestoinnit -hankkeelle. Vuosina 2016 ja 2017 hankitaan joukkoliikenteen omia katoksia investointiohjelmassa olevan Joukkoliikenteen infrainvestoinnit –hankkeen rahoituksen puitteissa. Hankinta tullaan huomioimaan infrapalvelujen investointiohjelman vuosien 2017 – 2020 taloussuunnitelman valmistelussa.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- pysäkkikatoshankinta lisätään uutena kohteena infrapalvelujen investointiohjelman Joukkoliikenteen infrainvestoinnit –hankkeelle; sekä

- hankinnan valmistelu  voidaan käynnistää osana joukkoliikenteen infrainvestointeja edellä kuvatulla tavalla. Ennen hankintailmoituksen julkaisemista tarjouspyyntö hyväksytetään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.