Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta16506.04.20166

3433-2016 (669)

Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeiden ja määräysten päivittäminen

Tiivistelmä:

Katu- ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä varten laaditut ohjeet on päivitetty. Keskeisimpiä muutoksia aikaisempiin ohjeisiin ja määräyksiin ovat mm. ruuhka-ajan työkiellot pääväylillä, täsmennykset kaivantojen täyttömateriaaleihin sekä lisäykset työnaikaisten liikennejärjestelyjen ohjeellisiin tyyppikuviin.

Kilajk § 165

Infrapalvelujen johtaja Tapio Siirto, valvontainsinööri Janne Suominen, 24.3.2016

Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävät työt edellyttävät kaupungin lupaa. Näitä töitä ovat mm. putkien, kaapelien ja niihin liittyvien laitteiden rakentamiseksi ja korjaamiseksi tehtävät maankaivuutyöt, perustusten ja muiden rakenteiden sijoittaminen ja asentaminen sekä katualueen vuokraaminen rakennustyötä varten. Näitä töitä varten kaupunki myöntää kaivu-, aitaamis-, ja sijoituslupia.

Katualueella tehtäviä töitä varten laadittiin ohjeet noin kymmenen vuotta sitten urakoitsijoille, taloyhtiöille ja johtolaitoksille. Ohjeet laadittiin yhteistyössä muiden kaupunkien kanssa. Työohjeet ja määräykset ovat jo osittain vanhentuneita ja kaipaavat päivitystä.

Infrapalvelujen valvontayksikössä on tehty työohjeiden ja määräysten päivitys. Päivitys on tehty yhteistyössä poliisin ja kaupunkisuunnittelun liikennesuunnittelijoiden kanssa. Keskeisimpiä muutoksia aikaisempiin ohjeisiin ja määräyksiin ovat:

- liikennettä haittaavia kaivu ym. töitä ei pääväylillä saa tehdä ruuhka-aikoina arkisin klo 6.30 – 8.30 ja 15.00 – 17.30 välisinä aikoina;

- täsmennetty kirjausta siitä, että kaivumassoja ei saa käyttää uudestaan kaivantojen täyttöihin liikennealueilla eikä kivetyillä alueilla. Näiden kaivantojen tukikerrokset uusitaan ja materiaaliksi on määrätty kalliomurske; sekä

- lisätty työnaikaisten liikennejärjestelyjen ohjeellisia tyyppikuvia.

Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeet ja määräykset on esitetty liitteessä 1.

Liikennettä haittaavien töiden kieltämisellä ja rajoittamisella ruuhka-aikoina parannetaan kaupunkilaisten työmatkaliikenteen sujuvuutta sekä liikenneturvallisuutta. Ohjeiden liitteessä 1 on pääväylät jaettu kahteen osaan. Vilkkaimmin liikennöidyillä pääväylillä (punainen viiva) on ehdoton katutyökielto ruuhka-aikoina. Muilla pääväylillä (sininen viiva) katutyökiellosta poikkeamista voidaan harkita tapauskohtaisesti, perustelluista syistä. Kadun ylläpitoon liittyvät asfaltointityöt sallitaan edelleen, kun ne ajoitetaan kesäloma-aikaan juhannuksesta heinäkuun loppuun asti. Putkirikkojen ym. hätätyökorjaukset ovat edelleen mahdollisia tarvittaessa myös ruuhka-aikoina.

Muina kuin ruuhka-aikoina työskentely pääväylillä on luvanvaraisesti sallittua.

Kaivutöihin liittyvissä täytöissä rakenteiden tukikerrokset uusitaan kalliomurskeella liikenne- ja kiveysalueilla. Kaivumassoilla täyttäminen on kielletty. Toimenpiteellä varmistetaan kaivettujen kohtien kantavuudet ja laatu alkuperäistä rakennetta vastaavaksi.

Liikennealueilla työskenteleminen edellyttää työaikaisia liikennejärjestelyjä. Kaivuluvan hakijalta edellytetään liikennejärjestelysuunnitelma ennen kaivuluvan myöntämistä. Liikennejärjestelysuunnitelman tekoa helpottamaan on ohjeiden liitteisiin lisätty tyyppikuvia liikennejärjestelysuunnitelmista erilaisista kaivantotapauksista liikennealueilla.

Liite 1Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeet ja määräykset (24.3.2016)

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyy kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeet ja määräykset päivitykset (24.3.2016) sekä määrää ne heti käyttöönotettaviksi yleisillä alueilla tehtävissä töissä, mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvKiinteistöliikelaitos, valvonta


Liitteet:

Kilajk § 165
Liite 1:Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeet ja määräykset (24.3.2016)