Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta11909.03.20161

8412-2015 (065)

Turku Energian tontin ja entisten raitiovaunuhallien alueella (IX kaupunginosa, osoite Linnankatu 65 ja Amiraalistonkatu 6) järjestetyn aluesuunnittelukilpailun voittajaehdotus

Tiivistelmä:

Turku Energian tontin sekä entisten raitovaunuhallien alueen kehittämiseksi on 13.2.2015 allekirjoitettu Kaupunginhallituksen 19.1.2015 § 23 hyväksymä yhteistyösopimus Turun kaupungin, Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab:n, Turku Energia Sähköverkot Oy:n sekä TVT Asunnot Oy:n kesken. Asemakaavoitustyön pohjaksi osapuolet ovat järjestäneet alueelle suunnittelukilpailun, jonka lähtökohtana ovat olleet tavoitteet avoimesta ja monimuotoisesta kaupunkirakenteesta sekä kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta. Kilpailu on ratkaistu kilpailuehdotusten laatuarvioinnin pohjalta.

Kilajk § 119

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho ja arkkitehti Mika Rajala 1.3.2016:

Turun kaupunginhallitus hyväksyi 19.1.2015 § 23 Turun kaupungin ja Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab:n, Turku Energia Sähköverkot Oy:n sekä TVT Asunnot Oy:n keskinäisen yhteistyösopimuksen Turku Energian tontin ja entisten raitiovaunuhallien alueen kehittämiseksi. Sopimuksen tavoitteena on osapuolten yhteistyössä kehittää alue osaksi toiminnallisesti avointa ja monimuotoista kaupunkirakennetta ottaen huomioon, että energianjakelun turvaamiseksi sopimusalueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa. Alueen asemakaavamuutoksen laadinta on aloitettu keväällä 2015 ja projektia koordinoidaan poikkihallinnollisessa projektiryhmässä yhteistyösopimuksen osapuolten kesken.

Yhteistyösopimuksen mukaisesti osapuolet ovat järjestäneet yhteistyössä aluesuunnittelukilpailun 31.8.2015 - 21.1.2016 asemakaavoitustyön pohjaksi kartoittaen kilpailulla ideoita osoitteessa Linnankatu 65 sijaitsevan Turku Energian korttelin sekä osoitteessa Amiraalistonkatu 6 sijaitsevien entisten raitiovaunuhallien muodostaman alueen kehittämiseksi. Kilpailuohjelman sisältö ja tavoitteet on valmisteltu Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ja ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun, TVT Asunnot Oy:n ja Turku Energia Oy:n yhteistyönä. Kilpailuohjelma liiteasiakirjoineen on Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 26.8.2015 § 411 ja arviointiryhmän hyväksymä.

Kilpailu on järjestetty ilmoittautumiskutsukilpailuna. Aluesuunnittelukilpailuun ilmoittautui 33 työryhmää. Varsinaiseen kilpailuun kilpailun arviointiryhmä valitsi neljä parhaiten kriteerit täyttävää työryhmää.

Kilpailun järjestäjät pyysivät kilpailun kohteena olevan aluekokonaisuuden suunnittelusta ehdotuksia, joissa alueella edelleen säilyvät Turku Energian toiminnot tuli huomioida ja Turku Energian käytöstä poistettujen rakennusten (mm. voimalan kattilahalli ja turbiinisali) sekä kilpailualueen länsireunalla olevien vanhojen raitiovaunuhallien innovatiivinen uusiokäyttö tuli yhdistää uusien asuinrakennusten rakentamiseen. Kilpailulla ja alueen asemakaavanmuutoksella halutaan parantaa korttelin toimivuutta ja elinvoimaa, tuoda lisää asuntoja keskustan läheisyyteen sekä uudistaa ja eheyttää kaupunkirakennetta täydennysrakentamisen keinoin. Energianjakelun turvaamiseksi alueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa. Kilpailuun kuuluvan uudisrakentamisen kerrosalatavoite on ollut vähintään noin 20 000 k-m². Osa asunnoista tullaan toteuttamaan TVT Asunnot Oy:n ARA -rahoitteisina kohtuuhintaisina vuokra-asuntoina.

Määräaikaan 21.1.2016 klo 12.00 mennessä vastaanotettiin yhteensä neljä nimimerkillä varustettua kilpailuehdotusta. Nimimerkit olivat avausjärjestyksessä seuraavat: Enter, Ylä pual jokke, Rasteri ja Kryssi.

Kilpailuehdotuksen jättäneille neljälle kilpailuryhmille maksetaan palkkiona 15.000 euroa (+ alv). Lisäksi voittavan ehdotuksen jättänyt kilpailija saa 10.000 euroa (+ alv) palkintosumman.

Kilpailu on ratkaistu kilpailuehdotusten laatuarvioinnin pohjalta. Ehdotuskohtaiset arvostelut löytyvät arviointipöytäkirjasta (liite 1). Tarkoituksena on ollut löytää arkkitehtonisesti omaleimaisia ratkaisuja, jossa pääpaino on vanhan ja uuden yhteen sovittamisessa, kohtuuhintaisessa asumisessa sekä vaiheittaisessa toteutettavuudessa.

Arviointiryhmä esittää yksimielisesti, että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää nimetä Turku Energian tontin aluesuunnittelukilpailun voittajaksi kilpailuehdotuksen nimimerkillä ”Rasteri”.

Kilpailu on salainen. Kilpailuehdotusten tekijöiden nimikuoret avataan vasta sitten, kun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on vahvistanut arviointiryhmän päätöksen.

Kilpailun tuloksia hyödynnetään alueen asemakaavamuutosta laadittaessa. Tavoitteena on rakentaa tunnistettava ja yksilöllinen kokonaisuus, joka luo kilpailualueen paikkaan sitoutuvaa hyvää, monipuolista ja kestävää kaupunkirakennetta.

Asemakaavaluonnos on tarkoitus laatia vuoden 2016 aikana.

Kilpailuehdotukset ja kilpailuasiakirjat ovat nähtävillä johtokunnan kokouksessa.

Liite 1Kilpailun arviointipöytäkirja

Liite 2”Enter” kilpailuehdotus

Liite 3”Ylä pual jokke” kilpailuehdotus

Liite 4”Rasteri” kilpailuehdotus

Liite 5”Kryssi” kilpailuehdotus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusJohtokunta päättää hyväksyä Turku Energian tonttia osoitteessa Linnankatu 65 ja entisiä raitovaunuhalleja osoitteessa Amiraalistonkatu 6 koskevan aluesuunnittelukilpailun voittajaksi kilpailuehdotuksen nimimerkillä ”Rasteri” kilpailun arviointiryhmän esityksen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoEnter/ Arkkitehtikonttori Petri Pussinen Oy ja Realprojekti
aoKryssi/ Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy
aoRasteri/ Sigge Arkkitehdit Oy
aoYlä puoal jokkee/ Tengbom Eriksson Arkkitehdit Oy


Liitteet:

Kilajk § 119
Liite 1:Kilpailun arviointipöytäkirja
Liite 2:"Enter" kilpailuehdotus
Liite 3:"Ylä pual jokke" kilpailuehdotus
Liite 4:"Rasteri" kilpailuehdotus
Liite 5:"Kryssi" kilpailuehdotus