Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta12009.03.20162

2099-2016 (065)

Förin uudistamisen, ylläpidon ja liikennöinnin hankintamenettelyn käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle esitetään jokilautta Förin voimansiirtojärjestelmän uudistamista ekologisesti kestävällä sähköisellä ratkaisulla. Hankintaan kuuluu myös Förin ylläpito ja liikennöinti. Hankinta esitetään tehtäväksi neuvottelumenettelyllä.

Kilajk § 120

Infrapalvelut, vastaava rakennuttaja Eila Kesti 1.3.2016:

Jokilautta Föri aloitti liikennöinnin vuonna 1904. Alun perin Förissä oli höyrykone ja vuodesta 1953 se on kulkenut dieselmoottorilla. Kokonaisvaltaisempaa kunnostusta ei Förillä ole tehty viime vuosikymmeninä. Förin koko sähköistys vaatii pikaista uusimista huonon kuntonsa takia. Samoin tulisi lähiaikoina hankittavaksi uusi dieselmoottori toisen moottorin tilalle häiriöttömän liikennöinnin varmistamiseksi.

Kiinteistöliikelaitos esittää johtokunnalle, että Förin voimansiirtojärjestelmä uudistetaan ekologisesti kestävällä, sähköisellä ratkaisulla ja, että lautan koko sähköistys uusitaan. Hankintaan kuuluu myös Förin ylläpito ja liikennöinti. Förin ulkoasu ja kettinkivetoisuus säilytetään. Uudistamisen ajankohdaksi on suunniteltu 1 – 2 kuukauden ajanjaksoa välillä lokakuu 2016 – huhtikuu 2017.

Valittava yhteistyökumppani suunnittelee ja toteuttaa Förin uudistamisen sekä ylläpitää ja hoitaa Förin liikennöinnin sovitun pituisen ajanjakson. Kiinteistöliikelaitos toimittaa Förille sähköverkon liityntäpisteen.

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 5 §:n 12 kohdan mukaan neuvottelumenettelyllä tarkoitetaan hankintamenettelyä, jossa hankintayksikkö julkaisee hankinnasta hankintailmoituksen ja johon halukkaat toimittajat voivat pyytää saada osallistua. Tämän jälkeen hankintayksikkö neuvottelee hankintasopimuksen ehdoista valitsemiensa toimittajien kanssa.

Hankintalain 25 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan hankintayksikkö voi valita neuvottelumenettelyn hankinnassa, jonka luonne ei poikkeuksellisesti mahdollista etukäteistä kokonaishinnoittelua tai johon liittyvät riskit eivät poikkeuksellisesti mahdollista etukäteistä kokonaishinnoittelua. Säännöstä koskevien esitöiden (HE 50/2006 vp s. 75) mukaan neuvottelumenettely on käytännössä mahdollinen esimerkiksi vaativissa saneeraushankkeissa, joissa työn tarkkaa sisältöä ja kustannusvaikutuksia on erityisen vaikeaa arvioida ennakolta.

Hankintalain 25 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan hankintayksikkö voi valita neuvottelumenettelyn myös palveluhankinnassa, kuten rahoituspalvelujen, rakennusten suunnittelupalvelujen sekä muiden asiantuntija- ja osaamispalvelujen hankinnassa, jossa hankinnan luonteen vuoksi tarjouspyyntöä tai tehtävänmäärittelyä ei voida laatia niin tarkasti, että paras tarjous voitaisiin valita avointa tai rajoitettua menettelyä käyttäen.

Hankintamenettelynä käytetään neuvottelumenettelyä, koska hankinta on edellä tarkoitetuin tavoin luonteeltaan poikkeuksellinen ja hankintaan sisältyy suunnittelupalvelua sekä muita asiantuntija- ja osaamispalveluja, joissa hankinnan luonteen vuoksi lopullista tarjouspyyntöä ja tehtävämäärittelyä ei voida ilman neuvotteluita laatia niin tarkasti, että paras tarjous voitaisiin valita avointa tai rajoitettua menettelyä käyttäen.

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus on valmistellut Kiinteistöliikelaitoksen toimeksiannosta luonnokset hankintailmoituksesta ja osallistumiskutsusta koskien jokilautta Förin uudistamista, ylläpitoa ja liikennöintiä neuvottelumenettelyllä. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankinnasta tullaan lähettämään ilmoitus julkisten hankintojen ilmoituskanavaan Hilmaan.

Osallistumishakemuksen jättäneistä ehdokkaista valitaan neuvotteluihin neljä (4) kelpoisuusehdot täyttävää ehdokasta ellei kelpoisuusehdot täyttäviä ehdokkaita ole vähemmän.

Liite 1Hankintailmoitus

Liite 2Osallistumiskutsu

Oheismateriaali 1Förin esittely

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- oikeuttaa kaupungin Hankinta- ja Logistiikkakeskuksen pyytämään Kiinteistöliikelaitoksen toimeksiannosta osallistumishakemuksia neuvottelumenettelyyn koskien jokilautta Förin uudistamista, ylläpitoa ja liikennöintiä edellä esitetyn ja liitteenä olevien hankintailmoituksen ja osallistumiskutsun mukaisesti ja oikeuttaa tarvittaessa tekemään tarkentavia muutoksia asiakirjoihin;

- oikeuttaa kiinteistötoimialan toimialajohtajan hyväksymään ja allekirjoittamaan osallistumiskutsun sekä neuvottelumenettelyn alustavan ja lopullisen tarjouspyynnön ja tekemään neuvottelumenettelyn osallistujia koskevan valintapäätöksen; sekä

- että tämä pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHankinta- ja logistiikkakeskus


Liitteet:

Kilajk § 120
Liite 1:Hankintailmoitus
Liite 2:Osallistumiskutsu