Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta9602.03.20165

2160-2016 (045)

Turun Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2015 tilinpäätös

Tiivistelmä:

Turun Kiinteistöliikelaitos tuo johtokunnalle allekirjoitettavaksi vuoden 2015 tilinpäätöksen.

Kilajk § 96

Hallinto, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 18.2.2016:

 

Kuntalaissa säädetään kunnallisen liikelaitoksen tilinpäätöksestä:

 

”Liikelaitoksen tilikausi on kalenterivuosi. Johtokunnan on laadittava tilikaudelta erillistilinpäätös ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä saatettava se kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

 

Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot liikelaitoksen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa. Liikelaitoksen erillistilinpäätös yhdistellään kunnan tilinpäätöksessä. Tilinpäätöksen allekirjoittavat johtokunnan jäsenet ja johtaja.

 

Kunnallisen liikelaitoksen on toimintakertomuksessaan esitettävä selvitys liikelaitokselle asetettujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista liikelaitoksen talouteen liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tulos- tai rahoituslaskelmassa taikka taseessa.

 

Johtokunnan on toimintakertomuksessa tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä.”

 

Tuloslaskelma

 

Kiinteistöliikelaitoksen liikevaihto oli 179,5 milj. euroa (TA 177,8 milj. euroa).

 

Muut kuin liikevaihtoon sisältyvät tuotot toteutuivat 3,9 milj. euroa yli talousarvion. Maankäyttösopimustulojen määrä oli yhteensä 2,7 milj. euroa (TA 2,0 milj. euroa). Pysyvien vastaavien myyntivoittojen (tonttituotanto) toteutuma oli 21,3 milj. euroa (TAM 21,1 milj. euroa). Suurin yksittäinen kauppa oli sosiaali- ja terveydenhuollon käytössä olevien 23:n rakennuksen myynti Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle Tästä syntynyt myyntivoitto oli yhteensä 87,5 milj. euroa ja se kirjattiin satunnaisiin tuottoihin.

 

Muita poikkeamia (tulot/menot) talousarvioon nähden olivat mm. seuraavat (milj. euroa):

 

Tulot

 

Rakentamispalveluiden myynti

+0,7

Vuokratulot

+2,0

Valmistus omaan käyttöön   

+1,2

Maankäyttö- ja kehittämiskorvaukset

+0,7

Pysäköintivirhemaksut   

+0,7

Pysyvien vastaavien myyntivoitot

+0,3

 

 

Menot

 

Palvelujen jostot

-1,5

Henkilöstökulut

-1,3

Vuokramenot

+0,3

 

Näiden em. tekijöiden yhteenlaskettu vaikutus on noin 8,8 milj. euroa Kiinteistöliikelaitoksen tulosta parantava.

 

Kiinteistöliikelaitoksen liikeylijäämä oli 49,1 milj. euroa, joka on 27,4 % liikevaihdosta (TA 43,7 milj. euroa, 24,6 % liikevaihdosta). Kiinteistöliikelaitosta sitovan tavoitteen (liikeylijäämä/alijäämä + poistot) toteutuma oli 96,5 milj. euroa (TA 87,9 milj. euroa).

 

Suunnitelman mukaiset poistot olivat 47,4 milj. euroa (TA 44,2 milj. euroa). Korvausta peruspääomasta tuloutettiin 21,3 milj. euroa talousarvion mukaisesti. Tilikauden ylijäämä ennen varauksia oli 115,4 milj. euroa (TA 20,1 milj. euroa).

 

Satunnaisten tuottojen määrä oli 90,3 milj. euroa, josta pysyvien vastaavien myyntivoittoa oli 88,3 milj. euroa. Polttolaitoksen purkutyö -varauksen ylimääräisen osuuden purulla oli 2,0 milj. euroa tulosta parantava vaikutus.

 

Poistoeron muutos on yhteensä 1,4 milj. euroa (poistoeroa on lisätty 0,4 milj. euroa ja purettu investointivarauksilla rahoitettujen kohteiden suunnitelmanmukaisten poistojen määrällä 1,8 milj. euroa).

 

Kiinteistöliikelaitos teki pakolliset varaukset jälkihoitomenojen varalta seuraavasti: Harppuunakortteli 0,62 milj. euroa, Rakuunapuisto 0,486 milj. euroa ja Topinojan kaatopaikka 0,5 milj. euron. Pakollisia varauksia on yhteennoin 4,0 milj. euroa.

 

Tilikauden ylijäämä oli 117,2 milj. euroa (TA 21,7 milj. euroa).

 

Investoinnit

 

Investointimenot olivat yhteensä 42,5 milj. euroa (TA 52,6 milj. euroa).

 

Vuoden 2015 investointeihin kohdistui rahoitusosuuksia 1,3 milj. euroa. Varsinaisella tulorahoituksella katettiin 166,4 % investointien omahankintamenosta.

 

Kiinteistöliikelaitoksen investoinnit:

 

 

Kiinteistöliikelaitos luovutti teatterirakennuksen KOy Turun Kaupunginteatterin omistukseen apporttina kirjanpitoarvosta 2,9 milj. euroa (kv 15.6.2015 § 125). Teatterirakennuksen luovutus kaupungin tytäryhtiölle esitetään Kiinteistöliikelaitoksen rahoituslaskelmassa pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulona. Omaisuuden sijoitus esitetään rahoituslaskelmassa investointimenona. Em. sijoitus kirjattiin Kiinteistöliikelaitoksen taseessa taseryhmässä Sijoitukset (osakkeet ja osuudet).

 

Henkilöstö

 

Kiinteistöliikelaitoksen henkilökunnan määrä oli vuoden lopussa 211 henkilöä, joista 209 vakituista, 1 määräaikainen ja 1 sijainen. Työvoiman toteutuma henkilötyövuosina (htv) vuonna 2015 oli 207,4 (vuonna 2014 217,3).

 

Allekirjoitettu tilinpäätös lähetetään tilintarkastajille tarkastettavaksi sekä kaupunginhallituksen käsittelyyn.

 

Liite 1                                  Kiinteistöliikelaitoksen toimintakertomus 2015

 

Oheismateriaali 1                Kiinteistöliikelaitoksen tilinpäätös (nähtävänä ja allekirjoitettavana kokouksessa)

 

Oheismateriaali 2               Operatiivisen sopimuksen raportti 12 2015 (johtokunnan ja toimialajohtajan välinen sopimus)

 

Oheismateriaali 3               Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 2015

 

Toimialajohtaja Jouko Turto:

 

Ehdotus         Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää toimintakertomuksen antamisen yhteydessä tuloksen käsittelystä seuraavaa:

 

-vapaaehtoinen investointivaraus Yli-Maarian koulun rakentamisesta 3,0 milj. euroa tuloutetaan ja luodaan uusi vapaaehtoinen investointivaraus 3,0 milj. euroa Puolalan koulun peruskorjausta varten;

-tuloutetaan Kiinteistöliikelaitoksen muista vapaaehtoisista varauksista investointien hankintamenoon tehtyä investointivarauksen hankintamenoa vastaava määrä yhteensä 436 561,54 euroa ja tehdään kohteeseen liittyvä poistoeron lisäys 436 561,54 euroa;

-vähennetään Kiinteistöliikelaitoksen kertynyttä poistoeroa investointivarauksilla toteutettujen investointien hankintamenosta tehdyn suunnitelmapoiston määrällä, yhteensä 1 785 413,45 euroa; sekä

-Kiinteistöliikelaitoksen tilikauden ylijäämä 117 158 180,00 euroa siirretään Kiinteistöliikelaitoksen taseen omaan pääomaan.

 

sekä päättää allekirjoittaa Kiinteistöliikelaitoksen tilinpäätöksen vuodelta 2015, antaa tilinpäätöksen tilintarkastajien tarkastettavaksi ja lähettää tilinpäätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kilajk § 96
Liite 1:Kiinteistöliikelaitoksen toimintakertomus 2015