Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta9802.03.20164

2115-2016 (642, 652)

Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon hankkeita Murkionkatu 10 (Vuokkokoti) sekä Kuralankatu 2 (Kulkurin valssi) koskeva esisopimus

Tiivistelmä:

Vanhuspalvelun ympärivuorokautista hoitoa koskevat hankesuunnitelmat Kuralankatu 2 (Kulkurin valssi) ja Murkionkatu 10 (Vuokkokoti) hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 20.4.2015 § 67. Tämän esityksen tarkoituksena on hyväksyä Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluiden ja Turun Palvelutilat Oy:n välinen esisopimus em. kohteiden rakentamisesta.

Kilajk § 98

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, tilacontroller Johanna Aarnio, lakimies Anne Ala-Nissilä:

Turun Palvelutilat Oy (myöhemmin TuPa) rakennuttaa sekä Kulkurin valssin että Vuokkokodin tilat kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti, jonka jälkeen kaupunki vuokraa ne käyttöönsä. Vuokrauksen kohteena ovat vanhuspalvelun ympärivuorokautisen asumisen ryhmäasuntoja ja niihin liittyviä palvelutiloja oheistiloineen ja piha-alueineen osoitteissa Kuralankatu 2 (Kulkurin valssi) ja Murkionkatu 10 (Vuokkokoti). Kaupunki sitoutuu vuokraamaan kohteet TuPa:lta niiden valmistuttua sopimuksessa ja kaupunginvaltuuston päätöksessä kerrotuin reunaehdoin. Vastuiden selkeyttämiseksi katsottiin tarkoituksenmukaiseksi laatia osapuolten kesken erillinen esisopimus kohteiden rakentamisesta (liite 1).

Tilojen käyttötarkoituksenmukaisuus varmistetaan yhteistyöllä osapuolten välillä suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Osapuolten välinen yhteistyö on kuvattu esisopimuksen liitteenä olevassa prosessimallissa (liite 2).

TuPa rakennuttaa kohteet ja vuokraa tilat kokonaisuudessaan kaupungille 25 vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella. Kaupunki vuokraa tilat edelleen hyvinvointitoimialalle keittiötiloja lukuun ottamatta. Hyvinvointitoimiala vuokraa asunnot ja mahdollisen jyvitysosuuden asukkaille, joilta se perii vuokraa asunnosta sekä palvelumaksun. Keittiötilat kilpailutetaan ja keittiötilat vuokrataan edelleen kilpailun voittaneelle tuottajalle.

Molempiin kohteisiin on haettu ARA:n (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) erityisryhmien investointiavustusta (yhteensä noin 11,3 miljoonaa euroa) ja korkotukea. Kohteet vuokrataan kaupungille ARA-sääntöjen mukaisella ns. omakustannushintaperiaatteella. ARA myönsi molemmille hankkeille 40 % ehdollisen avustusvarauksen vuodelle 2015. Loppuosan yhtiö rahoittaa kilpailutettavalla rahoituslaitoslainalla, mutta myös omarahoitusosuutta voidaan käyttää.

Kustannukset kohteittain:

Kuralankatu 2 / Kulkurin Valssi

Turun Palvelutilat Oy: 14.826.000 € (alv 0 %)

Kiinteistöliikelaitos: 17.076.000 € (alv 0 %).

ARA:n myöntämä avustusvaraus hankkeelle on 5.930.400 €.

Murkionkatu 10 / Vuokkokoti:

Turun Palvelutilat Oy: 13.480.000 € (alv 0 %)

Kiinteistöliikelaitos: 15.730.000 € (alv 0 %).

ARA:n myöntämä avustusvaraus hankkeelle on 5.392.000 €.

Kohteista on laadittu kahdet kustannusarviot. TuPa:n laatimat kustannusarviot ovat kohdekohtaisesti noin 2,25 miljoonaa euroa alhaisemmat kuin Kiinteistöliikelaitoksen laatimat kustannusarviot, sillä niissä ei ole huomioitu kaikkia käyttäjän edellyttämiä tilojen toiminnallisuutta parantavia tekijöitä ja niistä aiheutuvia lisäinvestointitarpeita. Hankkeen kokonaiskustannusarvioina pidetään Kiinteistöliikelaitoksen arvioita, jotta kohteiden toiminnallisuuden toteutuminen käyttäjän edellyttämällä tasolla voidaan varmistaa. Tämä korkeampi kustannusarvio on ollut myös vuokranmäärityksen perusteena.

TuPa:n saaman ARA-rahoituksen ylittävä kustannus, eli noin 2,25 miljoonaa euroa/hanke, tulee kaupungin rahoitettavaksi myöhemmin sovittavin lainaehdoin. Kaupunginhallitus on myöntänyt TuPalle viiden miljoonan euron limiittilainan hankkeen käynnistämistä varten (Kh 14.9.2015 § 379). Lainalla on tarkoitus rahoittaa rakennuspaikan hankinta (Kuralankatu 2:ssa määräosuus ja Murkionkatu 10:ssä tontti) ja hankkeiden suunnittelun jatkaminen ennen ARA:lta tulevia maksueriä. Tämän lisäksi kaupunginhallitus on valtuutettu myöntämään myöhemmin sovittavin ehdoin lisälainoituksen ARA-kustannukset ylittäviin rakennuskustannuksiin siten, että lisälainoitus on enimmillään 2,25 miljoonaa euroa/kohde.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan Kulkurin Valssi ja toisessa vaiheessa Vuokkokoti. Perusteena on TuPa:n ja ns. Hilan nykyisen omistajan välinen aiesopimus kiinteistönostosta, joka on määräajan voimassa. Hankkeen ensimmäisen vaiheen KVR-urakan (kokonaisvastuurakentaminen) kilpailutus on sopimuksentekohetkellä jo käynnistynyt ja suunnittelu on tarkoitus aloittaa vuoden 2016 kesän aikana. Kohteen arvioidaan valmistuvan kesällä 2018. TuPa käynnistää Vuokkokodin KVR-urakan suunnittelun maaliskuussa 2016. Tavoitteena on, että Vuokkokoti valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kumpikin vuokrasopimus astuu osapuolia sitovana voimaan allekirjoitushetkellä. Vuokrasopimukset allekirjoitetaan, kun sopijapuolet ovat tehneet urakan hankintapäätöksen. Mikäli vuokrasopimus jää allekirjoittamatta, asianomaisen hankkeen suunnittelusta ja valmistelusta aiheutuneista kustannuksista vastaa kaupunki.

Esisopimus astuu voimaan allekirjoitushetkestä lukien ja on voimassa enintään viisi vuotta. Sen voimassaolo päättyy automaattisesti, kun kohteiden vuokra-aika alkaa. Vuokrauskohteiden eriaikaisesta valmistumisesta johtuen sopimus on voimassa vain toisen kohteen osalta, jos toisessa kohteessa vuokra-aika on jo alkanut.

Liite 1Vanhuspalveluiden esisopimusluonnos

Liite 2Ympärivuorokautisen hoidon prosessimalli

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä esisopimusluonnoksen ja valtuuttaa kiinteistötoimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä teknisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Palvelutilat Oy
tpvAla-Nissilä Anne


Liitteet:

Kilajk § 98
Liite 1:Vanhuspalveluiden esisopimusluonnos
Liite 2:Ympärivuorokautisen hoidon prosessimalli