VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN U-SAIRAALAN KORVAAVA RAKENTAMINEN HEL-SINGINKADUN PÄÄLLE TURUN KUPITTAALLA, RAKENTAMISEN JA KÄYTÖN AIKAA KOSKEVA SOPIMUS (LUONNOS 25.1.2016)

 

 

 

1. Sopimuksen osapuolet

 

Turun kaupunki (jäljempänä Kaupunki)

 

sekä

 

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri (jäljempänä VSSHP)

 

2. Yhteyshenkilöt

 

Turun kaupungin yhteyshenkilö

 

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin yhteyshenkilö:

 

3. Määritelmät

 

Hankkeella tarkoitetaan Turku-Helsinki rautatien ja valtatien 1 (Helsinginkadun) kattamista teräsbetoni-tunnelilla VSSHP:n TYKS T3 -sairaalan rakentamiseksi kannen päälle. Ensimmäisessä vaiheessa raken-nettavan tunnelin pituus väylien suunnassa on alustavien suunnitelmien mukaan noin 125 metriä nykyisen noin 60 metriä pitkän pysäköintirakennuksen jatkeeksi. Tähän sopimukseen sisältyvän tunnelijakson ko-konaispituudeksi muodostuu enintään 200 m. Hankkeeseen sisältyvät kaikki ne työt ja liikennejärjestelyt, jotka ovat tarpeen liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi, kun väylien päälle rakenne-taan betonitunneli ja sairaalarakennus.

 

Hankkeeseen kuuluvat kaikki työnaikaiset liikennejärjestelyt ja liikenteenhallinta. Hankkeen on huolehdit-tava myös niistä lisäkustannuksista, jotka aiheutuvat liikenteelle liikenteensuunnittelun, liikenteenohjauk-sen tai liikenteenhallinnan osalta.

 

Lisäksi Hankkeeseen kuuluu myös valmiin tunnelin edellyttämät liikenteenhallinta- ja tunnelijärjestelmät käyttöliittymineen ja tietoliikenneyhteyksineen.

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvällä tarkoitetaan Hankkeen suunnittelusta ja rakennuttamisesta vastaavaa tilaajaa. Tässä Hankkeessa Rakennushankkeeseen ryhtyvä on VSSHP.

 

Katualueella tarkoitetaan asemakaavassa osoitettua katualuetta maanalaisine ja maanpäällisine sekä yläpuolisine johtoineen, laitteineen ja rakenteineen, jollei asemakaavassa ole toisin osoitettu.

 

Kadunpito käsittää kadun suunnittelemisen, rakentamisen ja sen kunnossa- ja puhtaanapidon sekä muut toimenpiteet, jotka ovat tarpeen katualueen ja sen yläpuolisten ja alapuolisten johtojen, laitteiden ja raken-teiden yhteen sovittamiseksi.

 

Kadunpitäjällä tarkoitetaan Turun kaupungin kadunpidosta vastaavaa viranomaista. Tämän sopimuksen alkaessa viranomainen on Turun kaupungin johtosääntöjen mukaan Kiinteistöliikelaitos.

 

Liikenteellä tarkoitetaan kaikkea Katualueella harjoitettavaa liikennettä.

 

Tunnelilla tarkoitetaan Hankkeessa rakennettavaa, rautatiealueen ja katualueen kattavaa betonirakennet-ta siltaramppeineen. Tunnelirakenne tukeutuu pääasiassa pilareille ja seinämäisille rakenteille sekä reu-nan tonttialueille että rautatie- ja katualueelle. Tunneliin kuuluvat tunnelia varten rakennettavat järjestel-mät. Tunnelilla ei tarkoiteta Tunnelin päälle rakennettavia rakennuksia ja rakennelmia.

 

Tunnelin käytöllä tarkoitetaan Hankkeen Rakentamisen aikana ja Rakentamisen valmistuttua tapahtuvaa Katualueeseen, Liikenteeseen ja Kadunpitoon kuulumattomien laitteiden tai rakenteiden käyttämistä, hoi-toa, ylläpitoa, korjausta, uudisrakentamista ja Hankkeeseen sisältymätöntä Tunnelin yläpuolista rakennus-ten ja rakenteiden rakentamista, hoitoa, ylläpitoa, korjausta ja uudisrakentamista, mikäli edellä mainituilla toimenpiteillä tai niiden laiminlyönneillä on vaikutusta Katualueeseen, Liikenteeseen tai Kadunpitoon.

 

Rakentamisella tarkoitetaan kaikkea Hankkeessa tehtävää rakennustyötä, sisältäen sekä Tunnelin Ra-kentamisen että Hankkeesta johtuvat ja Katualueeseen kohdistuvat muutostyöt.

 

Suunnittelulla tarkoitetaan kaikkea Hankkeessa tarvittavaa suunnittelua.

 

Telematiikalla tarkoitetaan kaikkea Hankkeen takia Liikenteen ohjaamisen ja -hallinnan toteuttamiseksi tarvittavia teknisiä laitteita ja ohjelmistoja mukaan lukien tietoliikenneverkot, kaapelit, silmukat, kamerat, tunnistimet, näyttötaulut, puomit ja näitä ohjaavat ohjelmistot, palvelimet, näytöt ja työasemat sekä kaik-kien edellä mainittujen asiakirjat, asennukset, konfiguroinnit ja liittymämaksut.

 

Liikennekeskuksella tarkoitetaan tämän sopimuksen alkaessa Liikenneviraston Turun liikennekeskukses-sa toimivaa Turun kaupungin liikennekeskusta.

 

4. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Tämän sopimuksen tarkoituksena on mahdollistaa TYKS:n U-sairaalan korvaava rakentaminen nykyisen T-sairaalan ja henkilökunnan pysäköintirakennuksen yhteyteen Turku-Helsinki junaradan ja Helsinginka-dun päälle Hämeentien ja Kupittaan eritasoliittymien väliin siten, että kadunpidon ja katuliikenteen toimin-taedellytykset turvataan.

 

Tässä sopimuksessa sovitaan tähän Hankkeeseen kuuluvan suunnittelun ja rakentamisen sekä ylläpidon ehdoista.

 

Sopimuksen kohde, erityisesti kansi ja muut siihen liittyvät rakenteet, on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei hanke estä tai vaikeuta kadunpitoa tai katuliikennettä.

 

5. Rakentamisen aikaa koskevat kustannukset

 

5.1. Rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla olevat kustannukset

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa omien kustannustensa lisäksi erityisesti seuraavista tehtävistä ja/tai suorista lisäkustannuksista joita Kaupungille aiheutuu tästä Hankkeesta tai jotka sijoittuvat Kaupun-gin maalle:

 

- Helsinginkatu ja Savitehtaankatu, katumuutosten suunnittelu ja rakentaminen Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa xx.xx.2016 hyväksytyn katusuunnitelman ja sitä myöhemmin täydentävien rakennus-suunnitelmien mukaisesti

- Hankkeen, mukaan lukien kadunrakentamisen edellyttämien kaivutöiden, toteuttamiseksi mahdollisesti tarvittavien pilaantuneiden maiden tutkiminen, poistaminen, kaivuu ja kuljetus ympäristönsuojeluviran-omaisten hyväksymällä tavalla

- Helsinginkadun päälle muodostuvan Tunnelin rakentamisesta aiheutuvan Telematiikan suunnittelu ja rakentaminen kadunpitäjän erikseen hyväksymällä tavalla

- Helsinginkadun päälle muodostuvan Tunnelin ja sen suuaukkojen valaistuksen suunnittelu ja rakentami-nen kadunpitäjän erikseen hyväksymällä tavalla

- Kätilöpolulle/-polun kautta Joukahaisenkadulle johtavan siltarampin ja/tai portaiden ja hissin suunnittelu ja rakentaminen

- Hankkeesta ja sen päälle rakennettavan sairaalarakennuksen toteuttamisesta aiheutuvat johtojen ja lait-teiden siirrot

- Hankkeesta ja sen päälle rakennettavan sairaalarakennuksen toteuttamisesta aiheutuvat työnaikaiset liikennejärjestelyt

- Hankkeen kannen rakentamisen ja katualueen muutostöiden aikana (kunnes katualueet on hyväksytysti Kadunpitäjän toimesta vastaanotettu) Liikenteen käytössä olevan Helsinginkadun katuosuuden ylläpito osuudella 15.000 euroa/vuosi (alv 0%)

- Hankkeesta ja sen päälle rakennettavan sairaalarakennuksen toteuttamisesta aiheutuvat lähiristeysten liikennevalojen uudelleen ajoitukset rakentamisen aikana ja rakentamisen jälkeen osuudella 25.000 euroa (alv 0%)

- Hämeenrampin alueen (noin 1124 m2) vuokraaminen työmaakäyttöön 1.1.2019 alkaen 225 eu-roa/vuorokausi. Selvennyksenä todetaan että VSSHP voi käyttää Hämeenrampin aluetta Hankkeen ja sairaalarakennuksen rungon rakentamisen aikana työmaan tukialueena mikäli Kiinteistöliikelaitoksen joh-tokunta antaa siihen erillisen suostumuksen.

- Hankkeessa ja/tai sen päälle rakennettavan sairaalarakennuksen toteuttamiseksi mahdollisesti raken-nettavaksi tulevien sammustusvesialtaiden/-säiliöiden/-johtojen rakentaminen

 

Kaupungilla on oikeus tarvittaessa teettää kadunpidon turvaamiseksi tarpeelliseksi katsomiaan tarkistus-mittauksia ja kokeita varmistuakseen siitä, että Kaupungin alueelle ulottuvat rakenteet tulevat toteutettua siten, että rakenteet täyttävät niille asetetut tekniset ja turvallisuusvaatimukset. Kaupungilla ei ole kuiten-kaan velvollisuutta tarkistusmittausten ja kokeiden tekemiseen. Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa täysimääräisesti tällaisista perustelluista kustannuksista.

 

5.2 Kaupungin vastuulla olevat kustannukset

 

Kaupunki ei osallistu Hankkeen rakentamisen kustannuksiin.

 

Osallistuminen yhteisiin kustannuksiin

 

Osapuolet sitoutuvat neuvottelemaan Kätilöpolulta Kupittaan asemalle johtavien jalankulkuyhteyksien kehittämisestä ja siitä johtuvista kustannuksista mahdollisesti myöhemmin erikseen tehtävän suunnitel-man pohjalta.

 

6. Käytön aikaa koskevat kustannukset

 

6.1. Rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla olevat kustannukset

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa omien kustannustensa lisäksi erityisesti seuraavista tehtävistä ja/tai suorista lisäkustannuksista joita Kaupungille aiheutuu tästä Hankkeesta tai jotka sijoittuvat Kaupun-gin maalle:

 

- Kätilöpolulle/-polun kautta Joukahaisenkadulle johtavan siltarampin ja/tai portaiden ja hissin ylläpito

- Helsinginkadun päälle muodostuvan Tunnelin takia Tunneliin ja ympäröivälle katuverkolle rakennetta-vaksi tulevan Telematiikan huolto ja kunnossapito 10 vuoden ajan Telematiikan luovuttamisesta Kaupun-gille

- Tunnelin ja sen suuaukkojen valaistuksen käyttökulut erillisen suunnitelman mukaisesti (kytketään Hankkeessa rakennettavan sairaalarakennuksen sähköverkkoon) sekä valaistuksen kunnossapitokulut 10 vuoden ajan valaistuksen luovuttamisesta Kaupungille

- Liikennekeskuksen käyttökustannusten lisääntymisestä aiheutuva osuus kustannuksista 10.000 eu-roa/vuosi (alv 0%) 10 vuoden ajan Telematiikan luovuttamisesta Kaupungille

- Hankkeessa ja/tai sen päälle rakennettavan sairaalarakennuksen toteuttamiseksi mahdollisesti raken-nettavaksi tulevien sammustusvesialtaiden/-säiliöiden/-johtojen ylläpito

 

6.2 Kaupungin vastuulla olevat kustannukset

 

Kaupunki vastaa omistamansa katualueen sekä tässä sopimuksessa tarkoitetussa Hankkeessa muutetun ja haltuunsa saaman katualueen ylläpitokustannuksista rakentamisajan jälkeen muilta osin kuin mitä tässä sopimuksessa on muutoin sovittu.

 

Osallistuminen yhteisiin kustannuksiin

 

Osapuolet sitoutuvat neuvottelemaan Kätilöpolulta Kupittaan asemalle johtavien jalankulkuyhteyksien kehittämisestä ja siitä johtuvista kustannuksista mahdollisesti myöhemmin erikseen tehtävän suunnitel-man pohjalta.

 

7. Aikataulu

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvä ei saa aloittaa rakentamista ennen kuin seuraavat sopimukset on allekir-joitettu:

- vastuunsiirtosopimus Kaupungin ja VSSHP:n välillä, joka on hyväksytty Turun kaupunginvaltuustossa 26.10.2015 § 178

- käyttöoikeussopimus Turun kaupungin ja Kuntarahoitus Oyj:n välillä, joka on hyväksytty Kiinteistöliike-laitoksen johtokunnassa 14.10.2015 § 522

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvä ei saa aloittaa rakentamista ennen kuin Kaupunki on hyväksynyt seu-raavat asiakirjat:

katusuunnitelma, joka on hyväksytty Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa xx.xx.2016

 

Hankkeeseen kuuluvat rakennustyöt alkavat 7.3.2016 ja päättyvät tämän sopimuksen tekohetken arvion mukaan 30.11.2017. Sairaalan rakennustyöt käynnistyvät kansirakenteen valmistuttua ja ne valmistuvat tämän hetken arvion mukaan syksyllä 2020.

 

Rakentamista ennakoivia töitä voidaan suorittaa vähäisessä määrin ennen edellä mainittua rakennustöi-den aloituspäivää. Nämä työt vaativat Kaupungin kadunpitäjän erillisen luvan.

 

Rakentamista ennakoivia töitä voidaan suorittaa vähäisessä määrin ennen edellä mainittua rakennustöi-den aloituspäivää.

 

8. Hankkeen suunnittelu

 

Projektin suunnitteluun sovelletaan xx.xx.2016 allekirjoitetun Liikenneviraston ja Turun kaupungin välisen Hankesopimuksen kohdan 13. (Ehdot Hankkeen Suunnittelulle) määräyksiä.

 

VSSHP:n tulee tutustua Trafin antamiin, voimassa oleviin määräyksiin niiltä osin kuin ne vaikuttavat Hankkeen turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden täyttämiseen.

 

VSSHP on laatinut hankkeen suunnitteluperusteet ja ne on hyväksytetty Kaupungilla.

 

VSSHP:n tulee noudattaa edellä mainittuja määräyksiä ja ohjeita suunnittelun aikana.

 

Katualueella rakentaminen on suunniteltava Liikenteen ja kadunpidon ehdoilla siten, ettei Liikenteen tur-vallisuus vaarannu.

 

9. Hankkeessa tehtävä rakentaminen ja ylläpito

 

9.1 Rakennuttaminen ja rakentaminen

 

Hankkeessa tulee noudattaa mm. vuorokausittaisen työajan osalta sekä muutoinkin Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräyksiä.

 

Hankkeessa tulee noudattaa Kaupungin ohjetta 1.1.2016 ”Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töi-den ohjeet ja määräykset” ellei tässä sopimuksessa ole erikseen muuta sovittu.

 

9.2 Työnaikainen liikenteenhoito

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee laatia liikenteenhallintasuunnitelma ja hyväksyttää se Kaupungin kadunpitäjällä. Suunnitelma tulee pitää ajan tasalla ja mahdolliset muutokset tulee hyväksyttää Kaupungin kadunpitäjällä.

 

Liikenteenhallintasuunnitelman lähtökohtana on että molempiin suuntiin on jatkuvasti avoinna kaksi ajora-taa (2+2). Ajoratojen tulee olla päällystettyjä ja ne tulee pitää hyvässä kunnossa.

 

9.3 Työnaikaiset ja lopulliset rakenteet

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa työnaikaisten rakenteiden purkamisesta.

 

Hankkeessa rakennettavien, Kaupungille luovutettavien rakenteiden ja laitteiden luovuttamisessa ja ta-kuissa noudatetaan Yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998) ellei tässä sopimuksessa ole muuta mainittu.

 

9.4 Ylläpito

 

Hankkeessa rakennettavien, Kaupungille luovutettavien rakenteiden ja laitteiden ylläpito siirtyy vastaanot-tokatselmuksen jälkeen ellei tässä sopimuksessa ole muuta mainittu.

 

10. Osapuolten oikeudet toisen osapuolen omistamaan maa-alueeseen, rakennukseen, rakennelmaan tai laitteeseen

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on oikeus kiinnittää merkkejä ja johtoja sekä sijoittaa pilareita ym. Kaupungin hyväksymän katusuunnitelman mukaisesti.

 

Kaupungilla on oikeus sijoittaa yhdyskuntaa palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen Hankkeessa rakennettaviin kansirakenteisiin. Kiinnityspaikka tulee teknisesti hyväksyttää VSSHP:llä.

11. Turvallisuuden- ja riskienhallinnan toteuttaminen rakentamisen aikana

 

Hankkeeseen ryhtyvä vastaa Hankkeen työturvallisuudesta, turvallisuussuunnittelusta, riskienhallinnasta ja valvonnasta.

 

Hankkeeseen ryhtyvän tulee nimetä turvallisuuskoordinaattori myös työnaikaisten liikennejärjestelyjen osalta.

 

12. Yhteistoiminta Hankkeessa

 

Osapuolet sitoutuvat myötävaikuttamaan Hankkeen toteuttamiseen tässä sopimuksessa sovituin tavoin.

 

Osapuolet pyrkivät ennakoimaan mahdolliset riitatilanteet ryhtymällä viipymättä selvittämään erimielisyy-den syitä. Erimielisyyden kohde ja syyt tulee selvittää järjestämällä tarvittavat katselmukset sekä esittä-mällä osapuolille erimielisyyden kohdetta koskevat tiedot ja asiakirjat.

 

Hankkeen toteutumista valvoo Liikenneviraston, Kaupungin ja VSSHP:n yhteistyöryhmä, johon kuuluvat osapuolien edustajat. Yhteistyöryhmän tehtävänä on valvoa Hankkeen toteutumista ja tarvittaessa tehdä päätöksiä asioissa, jotka eivät edellytä sopimuksen muuttamista. Yhteistyöryhmän tehtävänä on myös toimia mahdollisissa erimielisyystilanteissa ensisijaisena riidanratkaisu elimenä, mikäli osapuolten Hank-keessa toimivat edustajat eivät pääse yhteisymmärrykseen mahdollisesta erimielisyyden kohteesta. Osapuolten on viipymättä tuotava riitaiset asiat yhteistyöryhmän käsiteltäväksi.

 

13. Hankkeen valvonta

 

Kaupungilla on oikeus valvoa suunnittelua ja rakentamista.

 

14. Vakuudet ja vakuutukset

 

Kaupunki ei vaadi Rakennushankkeeseen ryhtyvältä vakuutta.

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvän käyttämällä urakoitsijalla tulee olla Kuntarahoitus Oyj:n nimiin otettu rakennustyövakuutus, jonka tulee joka hetki vastata vähintään rakennustyön sen hetkistä täyttä arvoa. Vakuutuksen tulee sisältää myös työmaan tilapäiset rakenteet.

 

Rakennushankkeeseen ryhtyvän käyttämällä urakoitsijalla tulee olla voimassaolevan toiminnan vastuu-vakuutus määrältään vähintään 5.000.000 euroa.

 

15. Sopimuksen purkaminen

 

Osapuolilla on oikeus purkaa sopimus, jos osapuoli tai kaksi osapuolta on olennaisesti rikkonut sopimus-velvoitteitaan. Jos rikkomus on korjattavissa, osapuoli voi purkaa sopimuksen vain, jos rikkomukseen syyllistynyt osapuoli tai osapuolet eivät ole korjanneet rikkomustaan kohtuullisessa ajassa siitä, kun osa-puoli on kirjallisesti huomauttanut rikkomuksesta.

 

16. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset erimielisyydet pyritään ratkaisemaan yhteisesti sopimalla. mikäli yhteisymmärrykseen ei päästä, niin erimielisyydet ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

17. Sopimuskappaleet ja sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan osapuolten allekirjoituksin.

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi samanlaista kappaletta, yksi molemmille sopimusosapuolelle.

 

 

Paikka xx.x.2016

 

 

Turun kaupunki

 

 

 

 

VSSHP

 

 

 

 

 

 

Liitteet