Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta4503.02.20166

3533-2007 (611)

Lausunto Hirvensalon uudesta osayleiskaavaluonnoksesta 13/2007

Tiivistelmä:

Annetaan lausunto ympäristötoimialan kaaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle Hirvensalon uudesta osayleiskaavaluonnosta.

Kilajk § 45

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytön suunnittelija Juha Lipponen 25.1.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien Hirvensalon uutta osayleiskaavaluonnosta 13/2007.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta antoi 15.12.2010 § 666 lausuntonsa Hirvensalon osayleiskaavaluonnoksesta. Vuonna 2010 lausunnolla olleeseen osayleiskaavaluonnokseen on tehty lukuisia tarkistuksia lausuntojen pohjalta ja kaupunginhallitus päätti 17.12.2015 § 527 pyytää Hirvensalon tarkistetusta osayleiskaavaluonnoksesta uudet lausunnot.

Hirvensalon osayleiskaavassa varaudutaan noin 15000 uuden asukkaan sijoittamiseen Hirvensalon saarelle Turun kaupunkiseudun rakennemallin mukaisesti. Uudet asumiselle varattavat alueet sijoittuvat Hirvensalossa pääasiassa Tammistontien, Kukolantien, Pikisaarentien ja Särkilahdentien läheisyyteen. Osayleiskaavassa osoitetaan myös Uittamon kaupunginosaan kaksi uutta asuinkorttelia uuden siltavarauksen yhteyteen. Keskustoimintojen alueet sijoittuvat luonnoksessa saaren sisääntuloväylän Kakskerrantien läheisyyteen.

Saaren liikenneyhteyksiä parannetaan osoittamalla uusi siltayhteys Hirvensalon ja Uittamon välille, Kukolantien jatkamisella Särkilahdentielle ja Kakskerrantien kehittämisellä nelikaistaiseksi kaupunkibulevardiksi. Lisäksi osayleiskaavassa osoitetaan kevyenliikenteen reittivarauksia ja uusi kevyenliikenteensiltayhteys Lauttarannan ja Korppolaismäen välille.

Osayleiskaavaluonnos on nähtävänä internetissä Hirvensalon osayleiskaavaluonnos .

Kiinteistöliikelaitos esittää lausuntonaan seuraavien alueiden, perusperiaatteiden ja yksityiskohtien tarkistamista:

LV-alue ”kelluvat talot”:

Lauttarannan ja Korppolaismäen välisen kevyenliikenteen yhteyden eteläpuolinen alue on osoitettu merkinnällä LV. Alue on 17.10.2015 vahvistuneessa asemakaavassa osoitettu asuinkäyttötarkoitukseen ”kelluville taloille”. Käyttötarkoitus tulee muuttaa voimassa olevan asemakaavan mukaisesti asumiseksi.

Kaupunki tai kyläkuvallisesti arvokas alue sk:

Osayleiskaavaluonnoksessa on Pikisaari ja Moikoisen 1980-luvulla toteutettu asuinalue osoitettu kaupunkivallisesti arvokkaaksi alueeksi. Kiinteistöliikelaitos ei näe tarvetta merkinnälle, koska alueiden asemakaavat ovat ajanmukaisia ja rakennuslain 117 § turvaa alueiden ominaispiirteiden säilymisen.

AK-2 * kerrostalovaltainen asuntoalue:

Uittamon puolelle on uuden sillan molemmille puolille osoitettu kerrostalovaltainen asuntoalue, jotka arvioidaan Natura-arvioinnin täydennyksen jälkeen. Natura-arvioinnin täydentäminen ennen asemakaavoittamista on oikea menettelyjärjestys, koska esim. Vuosaaren satama sijoitettiin Natura-alueen läheisyyteen selvitysten valmistuttua. Toteutuessaan asuinkerrostalokortteli suojaisi Natura-aluetta liikenteen ääniltä.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Kartta

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-4.

Päätökseksi tulleen esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Toivari, Nurmio, Koski, Sainio, Sipilä, Suominen, Kari, Aholainen ja Harjanne.

Koskimiehen Nylundin kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta, että osayleiskaavaluonnoksesta ei poisteta sk -merkintää koskien Pikisaaren ja Moikoisen kaupunki tai kyläkuvallisesti arvokkaita asuinalueita ja että tämän johdosta Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoesityksestä tulisi poistaa mainittu kohta, äänestivät lisäksi Takkinen ja Hihnala.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö