Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta3020.01.20161

6263-2015 (641)

Vireillä olevan asemakaavan 30/2009 "Pääskyvuorenrinne" mukaisten tonttien tontinluovutuskilpailun voittajaehdotukset (os. Linkkitorni)

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on järjestänyt tontinluovutuskilpailun, jonka pohjana ovat olleet kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymä asemakaavaluonnos sekä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan hyväksymä kilpailuohjelma. Kilpailu on ollut suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnattu avoin kilpailu asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja alueelle sijoittuvien kerrostalotonttien rakennuttajien/ rakentajien valitsemiseksi. Kilpailu on ratkaistu ehdotuksien laatuarvioinnin ja hintatarjouksien pohjalta.

Kilajk § 30

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Essi Korpela ja arkkitehti Mika Rajala, 12.1.2016:

Turun kaupunki on järjestänyt suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnatun tontinluovutuskilpailun Pääskyvuorenrinteen alueen rakennuttajien/rakentajien valitsemiseksi. Kilpailun tavoitteena oli löytää arkkitehtonisesti korkeatasoisia ja toteutuskelpoisia rakennussuunnitelmia, joiden pohjalta alueen lopullisen asemakaavaehdotuksen laadinta etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaneiksi valittujen suunnittelu- ja toteutusryhmien kesken. Järjestetyn kilpailun pohjana ovat olleet kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan 2.12.2014 § 365 hyväksymä asemakaavaluonnos ”Pääskyvuorenrinne” (30/2009) sekä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 10.6.2015 § 314 hyväksymä kilpailuohjelma.

Pääskyvuorenrinteen tontinluovutuskilpailuun saatiin määräaikaan perjantaina 13.11.2015 klo 15:00 mennessä kolme ehdotusta, joiden nimimerkit ovat ”Passerie”, ”Himmeli” ja ”Pääsky poikineen”.

Kilpailu on ratkaistu ehdotuksien laatuarvioinnin ja hintatarjouksien pohjalta. Ehdotuskohtaiset arvostelut löytyvät arviointipöytäkirjasta (liite 1). Kilpailussa on arvostettu innovatiivista ja arkkitehtonisesti korkeatasoista kokonaisratkaisua. Arvostelussa on pidetty kokonaisratkaisun ansioita tärkeämpänä kuin yksityiskohtien virheettömyyttä. Arvioinnissa on kiinnitetty huomiota siihen, että kilpailun tuloksena Pääskyvuorenrinteeseen rakentuisi hyvä esimerkki omaleimaisesta yhtiömuotoisesta kerrostalorakentamisesta, joka omalta osaltaan edistäisi Turun kaupungin asuntotarjonnan monipuolistumista. Lisäksi arvioinnissa on huomioitu tehdyt hintatarjoukset.

Arviointiryhmä esittää yksimielisesti, että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää ”Pääskyvuorenrinteen” tontinluovutuskilpailuun osallistuneiden kilpailutöiden sijajärjestyksestä sekä jatkoneuvotteluiden pohjana toimivien tontinluovutuskilpailun eri osa-alueiden tonttien jakautumisesta seuraavaa:

- kilpailun 1. sija ja tontit 2A, 2B ja 2C nimimerkille ”Passerie”;

- kilpailun 2. sija ja tontit 1A, 1B ja 1C nimimerkille ”Himmeli”; sekä

- kilpailun 3. sija ja tontit 3A, 3B ja 3C nimimerkille ”Pääsky poikineen”.

Kilpailuehdotuksien tekijöiden nimikuoret avataan vasta sitten, kun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on vahvistanut arviointiryhmän päätöksen.

Kilpailuehdotukset ja kilpailuasiakirjat ovat nähtävillä johtokunnan kokouksessa.

Voittaneiden töiden pohjalta Turun kaupungin on määrä laatia yhteistyössä voittaneiden tahojen kanssa asemakaavaehdotus, joka viedään hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustoon. Jatkoneuvotteluissa ja varsinaisen asemakaavan laatimisessa tulee huomioida arviointipöytäkirjan erillisenä liitteenä oleva lausunto hulevesiratkaisujen toimivuudesta.

Jatkoneuvottelut voittajien kanssa aloitetaan 2016 kevään aikana. Jatkoneuvottelut sekä suunnitelmien tarkistaminen saatetaan valmiiksi siten, että asemakaavaehdotus on lausunnoilla ja nähtävillä vuoden 2016 aikana. Ellei jatkoneuvotteluissa tai suunnitelmien tarkistamisessa päästä yhteisymmärrykseen määräaikaan 30.9.2016 mennessä, yhteistyö päättyy osa-alueen voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista. Tarkistettujen suunnitelmien pohjalta tullaan laatimaan kyseisiä aloitustontteja ja osa-alueita koskevat sopimukset siten, että sopimuksien tulee olla hyväksytyt ja allekirjoitetut vuoden kuluessa siitä kun asemakaava on saanut lainvoiman. Ellei sopimuksia saada syntymään määräaikaan mennessä, yhteistyö sopimusta koskevalla aloitustontilla ja osa-alueella päättyy kyseisen osa-alueen voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista.

Kilpailun järjestäjien tavoitteena on luovuttaa omistamansa asuinkäyttötarkoitukseen osoitetut aloitustontit tontinluovutuskilpailun voittajille vuoden kuluessa asemakaavan lain voimaiseksi tulemisesta. Luovutusehdoista sovitaan myöhemmin erikseen. Kohteet tulee toteuttaa vapaarahoitteisina ja rakennuttajalla on oikeus päättää asuntojen myyntihinnasta. Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana alueelle kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemärijohdot ja katuvalaistuksen.

Tavoite on, että Pääskyvuorenrinteeseen rakentuu hyvä esimerkki omaleimaisesta yhtiömuotoisesta kerrostalorakentamisesta, jolla omalta osaltaan edistetään Turun kaupungin asuntotarjonnan monipuolistumista.

Liite 1Arviointipöytäkirja ja hulevesilausunto

Liite 2”Passerie” kilpailutyö

Liite 3”Himmeli” kilpailutyö

Liite 4”Pääsky poikineen” kilpailutyö

Hallintojohtaja Jari Lehmussaari:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- ”Pääskyvuorenrinteen” tontinluovutuskilpailuun osallistuneiden kilpailutöiden sijajärjestyksestä sekä jatkoneuvotteluiden pohjana toimivien tontinluovutuskilpailun eri osa-alueiden tonttien jakautumisesta seuraavaa:

- kilpailun 1. sija ja tontit 2A, 2B ja 2C nimimerkille ”Passerie”;

- kilpailun 2. sija ja tontit 1A, 1B ja 1C nimimerkille ”Himmeli”; sekä

- kilpailun 3. sija ja tontit 3A, 3B ja 3C nimimerkille ”Pääsky poikineen”.

- että kilpailuehdotuksien omaleimaisuuden peruspiirteiden säilymisestä tulee jatkokehityssuunnittelussa huolehtia. Jatkoneuvotteluissa ja varsinaisen asemakaavan laatimisessa tulee huomioida arviointipöytäkirjan erillisenä liitteenä oleva lausunto hulevesiratkaisujen toimivuudesta;

- että tarkistettujen suunnitelmien pohjalta laaditaan kyseessä olevia aloitustontteja ja osa-alueita koskevat sopimukset siten että sopimukset tulee olla hyväksytyt ja allekirjoitetut vuoden kuluessa siitä, kun asemakaava on saanut lainvoiman. Ellei sopimuksia saada syntymään määräaikaan mennessä, yhteistyö sopimusta koskevalla aloitustontilla ja osa-alueella päättyy kyseisen osa-alueen voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista;

- että kiinteistötoimialan toimialajohtajan aikaisemmin asettama projektiryhmä jatkaa toimintaansa; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti, ja että päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLemminkäinen Talo Oy "Himmeli"
aoPohjola Rakennus Oy Länsi-Suomi "Passerie"
aoYIT Rakennus Oy "Pääsky poikineen"


Liitteet:

Kilajk § 30
Liite 1:Arviointipöytäkirja Pääskyvuorenrinne
Liite 2:Passerie kilpailutyö
Liite 3:Himmeli kilpailutyö
Liite 4:Pääsky poikineen kilpailutyö