Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta1913.01.201619

13040-2015 (242)

Koulurakennuksen purkaminen Jäkärlässä (853-87-14-11), os. Arkeologinkatu 9

Tiivistelmä:

Esitetään purettavaksi osoitteessa Arkeologinkatu 9 sijaitseva Jäkärlän vanha puukoulurakennus.

Kilajk § 19

Tilapalvelut, kiinteistönpitoinsinööri Riikka Toivonen 21.12.2015

Purettavaksi aiottu entinen koulurakennus sijaitsee Jäkärlän nykyisen koulun pihalla. Jäkärlän puukoulurakennus on rakennettu 1900-luvun alussa. Maarian kunta osti 1903 Jäkärlän tilan ja perusti sinne kunnalliskodin. Jäkärlän koulun rakentamisen yhteydessä vuonna 1958, otettiin puinen kunnalliskotina toiminut asuinrakennus koulukäyttöön. Koulukäyttö on lopetettu syksyllä 2004 kosteusvaurioiden takia.

Maakuntamuseo on 21.12.2004 päivätyssä lausunnossaan todennut, että Jäkärlän puukoulu on osa Jäkärlän vanhaa tilaa ja entistä kunnalliskotia ja samalla osa maisemallista kokonaisuutta. Entisenä kunnalliskotirakennuksena nykyisellä puukoululla on myös kunnallishistoriallista arvoa. Edellä esitettyjen seikkojen vuoksi museo esittää, että ko. rakennukselle etsittäisiin uusi käyttötarkoitus esim. palauttamalla se asuinkäyttöön. Jos Tilalaitoksella ei ole mahdollisuutta rakennuksen kunnostamiseen, tulee vaihtoehtona harkita rakennuksen myymistä mieluummin kuin purkamista.

Rakennuksen kunnostaminen toiseen käyttötarkoitukseen tai sen myyminen ulkopuoliselle taholle on haastavaa, koska se sijaitsee toimivan koulun pihapiirissä ja on erittäin huonokuntoinen. Vanha koulurakennus sijaitsee samalla tontilla ja on liitetty samoihin teknisiin liittymiin, kuin muut lähialueen julkiset rakennukset.

Kouluun on murtauduttu viikon 51/2015 viikonloppuna, ovi oli murrettu auki, paikkoja hajotettu ja vettä päästetty lattioille. Tästäkin syystä rakennus olisi syytä purkaa mahdollisimman pian.

Karttalinkki

Oheismateriaali 1Kartta ja valokuvat

Oheismateriaali 2Museokeskuksen lausunto 21.12.2004

Hallintojohtaja Jari Lehmussaari:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että osoitteessa Arkeologinkatu 9 sijaitseva Jäkärlän vanha puukoulu puretaan Kiinteistöliikelaitoksen toimesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen
tiedRakennuslautakunta