Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta513.01.20165

4498-2015 (015)

Lausunto Turun kaupungin hulevesiohjelmaehdotuksesta

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen lausunto Turun kaupungin hulevesiohjelmaehdotuksesta.

Kilajk § 5

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 8.12.2015:

Kaupunginjohtajan 22.4.2015 nimeämä hulevesityöryhmä pyytää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan lausuntoa Turun kaupungin hulevesiohjelmaehdotuksesta (liitteenä).

Hulevesiohjelmassa kuvataan hulevesien hallinnan vastuut kaupungin eri toimialojen kesken ja asetetaan tavoitteeksi tuoda hulevedet resurssiksi kaupunkisuunnittelussa.

Hulevesiohjelmassa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan tehtäviksi esitetään hulevesisuunnitelmien hyväksyminen, hulevesien hallinnan ns. ”hulevesimaksun” suuresta päättäminen, kiinteistön ja kunnan hulevesijärjestelmän rajakohdan määrittäminen sekä määräyksien antaminen hulevesien johtamisesta. Hulevesimaksun käyttöönotosta päättää kaupunginvaltuusto.

Kiinteistötoimialan tehtävänä on huolehtia kaupungin hulevesijärjestelmän toteuttamisesta ja hulevesimaksun perimiseen kuuluvista tehtävistä.

Hulevesiohjelmassa esitetään hulevesien käsittelemistä ensisijaisesti hulevesien syntypaikalla imeyttämällä ja toissijaisesti johtamalla vedet viheralueiden kautta eteenpäin hidastaen ja viivyttäen vesien kulkua mm. ojien, tasausaltaiden ja lampien avulla. Mikäli hulevesiä ei pystyttäisi käsittelemään paikallisesti, johdettaisiin vedet hulevesiviemäreiden kautta eteenpäin.

Kiinteistöliikelaitos puoltaa hulevesiohjelmassa esitettyä hulevesien käsittelyn prioriteettijärjestystä, mutta toteaa, että hulevesien käsittely syntypaikalla Turun seudun savimaassa on erittäin haasteellista.  Hulevesien imeyttämisessä syntypaikalla tulee varmistaa etteivät hulevedet imeyttämisen sijaan siirry katurakenteisiin ja aiheuta katujen routavaurioita.

Hulevesiohjelmassa esitetyt avo-ojat, viivästysaltaat yms. avoimet hulevesiratkaisut tulevat pääsääntöisesti kysymykseen vain uusilla kaava-alueilla, joiden asemakaavoissa on tehty tilavarauksia hulevesien hallinnalle. Tilavarausten lisäksi avoimien hulevesiratkaisujen taloudellinen toteuttamiskelpoisuus tulee varmistaa jo kaavoitusvaiheessa.

Ohjelmassa esitettyjen hulevesienhallintatoimenpiteiden toteutus ja huolto vaatii vuosittaista lisärahoitusta julkisen rakenteen investointeihin, sillä tämän hetkisellä rahoituksella ei esitettyjä ratkaisuja pystytä toteuttamaan.    

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa hulevesiohjelmaehdotuksesta.

Liite 1Turun Hulevesiohjelmaehdotus

Hallintojohtaja Jari Lehmussaari:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa hulevesityöryhmälle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausHulevesityöryhmä


Liitteet:

Kilajk § 5
Liite 1:Turun Hulevesiohjelmaehdotus