Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta62009.12.20156

12028-2015 (641)

Lemunniemen asemakaavoituksen käynnistämistä koskevan sopimuksen tekeminen Kaarinan kaupungin kanssa

Tiivistelmä:

Turun kaupunki omistaa maa-alueita Kaarinan kaupungin alueella mm. Lemunnie-messä. Maa-alueiden maankäytön kehittämisestä on neuvoteltu vuosien 2010-2015 aikana Kaarinan kaupungin kanssa. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle esitetään asemakaavoituksen käynnistämissopimuksen tekemistä Kaarinan kaupungin kanssa, jotta vuonna 2013 myytyjen ja vuokrattujen Ala-Lemun kartanon alueisiin liittyvien Turun kaupungin yhä omistamien Lemunniemen maa-alueiden kaavoittaminen pientaloalueeksi voi edetä.

Kilajk § 620

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 27.11.2015:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 7.11.2012 § 550, 28.11.2012 § 594 ja 23.1.2013 § 39, että Turun kaupunki myy Lemon Kartano Oy:lle omaan ja / tai perustettavan tai perustettavien yhtiöiden lukuun nk. Ala-Lemun kartanon tontin ja sen viereisen venesatama-alueen osan. Lisäksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 7.11.2012 § 550, että Turun kaupunki vuokraa Lemon Golf Oy:lle noin 30 hehtaarin suuruiset alueet golfkentän pitämistä varten.

Luovutettuihin maa-alueisiin liittyvät läheisesti Lemunniemessä sijaitsevat Turun kaupungin omistamat muut asemakaavoittamattomat maa-alueet, joiden käyttötarkoitukseksi on Lemunniemen osayleiskaavassa osoitettu pientalovaltainen asuntoalue niihin liittyvine virkistysalueineen. Kiinteistöliikelaitos on käynyt Kaarinan kaupungin kanssa neuvotteluja ko. alueiden asemakaavoituksen käynnistämiseksi. Asemakaavatyön pohjaksi on vuonna 2013 laadittu maankäyttöluonnos (Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners), jonka perusteella Turun kaupungin omistamalle noin 27 hehtaarin alueelle olisi mahdollista suunnitella noin 60-70 omakotitonttia.

Kaarinan kaupungin periaatteiden mukaisesti asemakaavoituksen käynnistäminen edellyttää kaavoituksen käynnistämissopimuksen laatimista. Maanomistaja sitoutuu maksamaan kaupungille korvauksena asemakaavan valmistelun kaupungille aiheuttamista kustannuksista 20.000 euroa. Edellä mainittu korvaus käsittää asemakaavan laatimisesta ja käsittelystä aiheutuneet kustannukset. Asemakaavaa varten mahdollisesti tarvittavien selvitysten kustannukset maksaa maanomistaja edellä mainitun korvauksen lisäksi. Tällaisia ovat luonto-, maaperä- ja muinaismuistoselvitykset sekä maaperän pilaantuneisuuteen ja roskaantumiseen liittyvät selvitykset. Sopimuskorvaus maksetaan, kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavan. Sopimusalueen asemakaavan toteuttamisesta laaditaan kaupungin ja maanomistajan välille maankäyttö- ja rakennuslain mukainen maankäyttösopimus asemakaavaluonnoksen hyväksymisen jälkeen.

Myöhemmin kaavaluonnoksen hyväksymisen jälkeen laadittavassa maankäyttösopimuksessa Turun kaupungin tulisi korvata Kaarinan kaupungille alueen yhdyskuntarakentamisen kustannuksia. Alustavan maankäyttöluonnoksen pohjalta on arvioitu että kunnallistekniikan rakentamiskustannukset alueella olisivat noin 1.750.000 euroa. Summa sisältää osuuden Lemun puistotien rakentamisesta. Korvauksesta 825.000 euroa maksettaisiin rahakorvauksena ja loppuosana korvausta Turun kaupunki luovuttaa Kaarinan kaupungille oheismateriaalin 3. mukaiset yhteensä noin 30 hehtaarin suuruiset maa-alueet, yhteisarvoltaan 925.000 euroa. Nämä maa-alueet ovat Turun kaupungin omistamia katu-, virkistys- ja raakamaa-alueita Kaarinan kaupungin Auranlaakson, Ravattulan, Lemunniemen ja Kuusiston alueilla, joiden omistaminen ei ole Turun kaupungin maankäytön kehittämisen kannalta tarpeellisia. Alueiden luovuttamisesta ei päätetä tässä vaiheessa vaan lopullinen päätös tehdään kaavoituksen edettyä maankäyttösopimuksen käsittelyn yhteydessä.

Liite 1Kaavoituksen käynnistämissopimus

Oheismateriaali 1Maankäyttöluonnos Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners

Oheismateriaali 2Maankäyttösopimusluonnos

Oheismateriaali 3Luovutettavaksi tulevat maa-alueet

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Turun kaupunki omalta osaltaan hyväksyy liitteenä 1 olevan kaavoituksen käynnistämissopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKaarinan kaupunki
tpvKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen


Liitteet:

Kilajk § 620
Liite 1:Kaavoituksen käynnistämissopimus