Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta60425.11.201514

5631-2015 (630)

Kirkkotien ja Suntiontien osien katusuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan hyväksyttäväksi esitetään nk. Kirkkotien asemakaava-alueen ympäröivien katujen, Kirkkotien ja Suntiontien osien katusuunnitelmat.

Kilajk § 604

YTO, kaupunkisuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 16.11.2015:

Helsingin valtatien, Suntiontien ja Kirkkotien rajaamalla alueella on vahvistunut vuonna 2014 asemakaava, mikä mahdollistaa asuinkerrostalojen rakentamisen kyseiseen kortteliin. Rakentamisesta seuraa mm. alueen hulevesien juoksutuksen tehostamistarpeita Kirkkotiellä rankkasadetilanteessa, minkä johdosta katu tulee suunnitella koko matkaltaan kohti Suntiontietä laskevaksi. Tämän myötä saneeraustarve ja suunnittelualue käsittävät Kirkkotien koko leveydeltään. Suunnittelualueeseen on kuulunut myös osa Suntiontiestä Pispalantieltä-Keskikadulle.

Ennakkokannanotot ja mielipiteet (oheismateriaali 1):

Katusuunnitelmien laadinnan vireille tulosta ja suunnittelun tavoitteista on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuville maanomistajille sekä alueella toimiville asukasyhdistyksille toukokuussa 2015. Saapuneissa mielipiteissä ja kannanotoissa on merkittävän painon saanut se näkemys, että Keskikadun ja nk. Kuuvuoren ympäristön katuverkon rauhoittaminen tulisi liittää osaksi Kirkkotien ja Suntiontien katusuunnitteluhanketta. Katusuunnitelmahankkeessa on keskitytty asemakaavan mahdollistaman uuden maankäytön välittömiin tarpeisiin Kirkkotiellä ja Suntiontiellä. Ympäröivän katuverkon rahoittamistarpeet on tuotu esiin asemakaavan laatimisvaiheessa. Kaavan sisällössä tämä pyrkimys näkyy siten, että siinä on mahdollistettu kaikki uuden asutuksen paikoitusliikenne tapahtuvaksi Suntiontieltä. Laadituilla katusuunnitelmilla ei juurikaan ole voitu vaikuttaa asemakaavan liikenteellisten tavoitteiden toteutumiseen muutoin kuin linja-auton uuden kääntöpaikan osalta. Laajempien katuverkkotarkastelujen sisällyttämistä em. katusuunnitelmahankkeeseen ei ole katsottu tuovan Kirkkotien ja Suntiontien suunnitteluun lisäarvoja. Kirkkotien asemakaava-alueen lähikatujen rauhoittamistarpeet tulee tässä yhteydessä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan tietoon saatetuksi.

Kuuvuoren aluetta koskevaan alueelliseen pihakatuesitykseen on aikaisemmin helmikuussa 2014 vastattu seuraavasti:

”Pihakatu merkintänä todellakin mahdollistaa jalankulun ajoradalla muun liikenteen kanssa samassa tilassa ja sallii pysäköinnin vain merkityillä paikoilla. Turussa on pihakatumerkintä käytössä muutamissa 1-2 päättyvän tonttikadun kokonaisuuksissa. Pihakatumerkinnän sisällään pitämät rajoitukset ja määräykset ovat tällöin kadulla liikkuvien tiedossa. Kokonaisen kaupunginosan käsittävän katuverkoston muuttaminen pihakatumääräysten alaiseksi vain pelkkien merkkien asentamisella on toimenpiteenä teoreettinen. Toki merkinnällä kerrottaisiin selvät pelisäännöt kadunkäyttäjille mutta pelisääntöjen noudattaminen mitä ilmeisimmin jäisi hyvin vähäiseksi. Enimmällä osalla katuja pysäköinti ei olisi lainkaan mahdollista, koska merkittyjä paikkoja ei juurikaan ole. Ajoneuvojen nopeuden sovittaminen 20 km/h:iin suurimmalla osalla katuverkkoa on asia, joka ei toteutuisi ilman rankkoja rakenteellisia toimenpiteitä.”

Mielipiteissä on lisäksi tuotu esiin polkupyöräilyn erottelun tarve jatkossakin Kirkkotiellä. Suunnittelun edetessä erillisestä pyörätiestä Kirkkoteillä on luovuttu. Nykyisen pyörätien purkamisesta saatava tila hyödynnetään rakentamalla jalkakäytävä olemassa olevan jalkakäytävän lisäksi myös uuden maankäytön puoleiselle reunalle. Päättyvän kadun ajorata katsotaan olevan turvallinen tila polkupyöräilylle ja alle 12 vuotiaan on sallittua pyöräillä molemmin puolisilla jalkakäytävillä. Esitys Kirkkotien terveyspalveluissa asioinnin helpottamiseksi enimmäipysäköintiaikaa rajoittamalla Vesimiehenkadulla on täytäntöönpantu tänä syksynä.

Katu- ja liikennesuunnitelmat:

Kirkkotien katusuunnitelmassa 10,5 m leveä ajorata mahdollistaa molemmin puolisen pysäköinnin ajoradalla, mitä on pidetty välttämättömänä vierailua ja asiointia silmällä pitäen. Alueella liikennöivä palvelulinja käyttää kääntöpaikkanaan nykyään terveysaseman tonttia. Liikennöinti on ollut ajoittain hankalaa tilanpuutteen johdosta. Vesimiehenkadun liittymään on sovitettu uusi linja-autopysäkki ja kääntöpaikka. Bussi operoi liittymässä vastapäivään. Kirkkotien molemmin puolin rakennetaan n. 2,5m leveät jalkakäytävät. Suntiontiellä asutuksen tonttiliittymän myötä syntyy tarve kadunylityspaikan rakentamiseen kohti Pispalantietä sekä jalankulku ja pyörätieyhteyden rakentamisen tonttiliittymästä Keskikadulle. Suntiontien poikki rakennettava uusi suojatie sijoittuu taajamaporttiin, mistä syystä sen havainnointia ja tilannenopeuden sovittamista tehostetaan hidastein.

Nähtävilläolo ja muistutukset (oheismateriaali 2):

Kirkkotien ja Suntiontien katusuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 19.10–2.11.2015. Kirkkotien suunnitelmaa kokevassa muistutuksessa katsotaan Vesimiehenkadun liittymään esitetyn linja-auton kääntöpaikan aiheuttavan vaaratilanteita suojateilla kulkeville jalankulkijoille ja vaihtoehtoiseksi paikaksi kääntöpaikalle on esitetty Kirkkotien päätä.

Kaupunkiympäristössä olisi luonnollisesti turvallisinta, jos linja-autojen kääntötila pystyttäisiin sijoittamaan erilleen kaikesta muusta liikkumisesta maankäytön reunamaille. Kirkkotien kaavoituksen yhteydessä tätäkin vaihtoehtoa tutkittiin mutta valittuun ratkaisuun päädyttiin tilanpuutteen johdosta. Kadun varteen sijoitettu kääntöpaikka, joka risteää jalankulun ja pyöräilyn kanssa on lähes väistämätön ratkaisu rakennetussa ympäristössä. Kirkkotiellä pysäkiltä vasemmalle koko ajoradan poikki kääntyvällä bussilla on varsin hyvät edellytykset havainnoida kaikki väistettävät kulkumuodot. Kaupunkisuunnittelu katsoo, ettei muistutus anna aihetta Kirkkotien katusuunnitelman muuttamiseen.

Liite 1Kirkkotien katusuunnitelma K 3109 025

Liite 2Suntiontien katusuunnitelma K 5466 020

Liite 3Kirkkotien ja Suntiontien liikennesuunnitelma L 3109 026

Liite 4Ote Pispalantien liikennesuunnitelmasta L 6610 025 pvm. 13.10.2015

Oheismateriaali 1Ennakkokannanotot ja mielipiteet

Oheismateriaali 2Muistutus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä Kirkkotien katusuunnitelman K 3109 025 ja Suntiontien katusuunnitelman K 5466 020 sekä niihin liittyvät liikenteenohjaussuunnitelmat L 3109 026 ja ote L 6610 025 pvm. 13.10.2015; sekä

- että muistutus ei anna aihetta suunnitelmien muuttamisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAlimattila Mika
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 604
Liite 1:Kirkkotien katusuunnitelma K 3109 025
Liite 2:Suntiontien katusuunnitelma K 5466 020
Liite 3:Kirkkotien ja Suntiontien liikennesuunnitelma L 3109 026
Liite 4:Ote Pispalantien liikennesuunnitelmasta L 6610 025 pvm. 13.10.2015