Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta57618.11.20158

11374-2015 (065)

Arkea Kunnossapito Oy:n kanssa solmittava palvelusopimus

Tiivistelmä:

Tuodaan johtokunnan hyväksyttäväksi Arkea Kunnossapito Oy:n kanssa tehtävä palvelusopimus.

Kilajk § 576

Va. tilapalvelujen johtaja Jaakko Laaksonen ja kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 11.11.2015:

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy (jäljempänä: TSR) on myynyt kunnossapidon tuntityöpohjaisen liiketoiminnan sekä talotekniikan tuntityöpohjaisen liiketoiminnan Arkea Oy:n tytäryhtiölle Arkea Kunnossapito Oy:lle 28.10.2015. Osana myytyä liiketoimintaa Arkea Kunnossapito Oy:lle siirtyi myytyä liiketoimintaa vastaava osuus Turun seudun rakennustekniikka Oy:n (TSR) ja Turun kaupungin välisestä 1.10.2011 päivätystä puitesopimuksesta.

Turun kaupungin ja TSR:n välisen sopimuksen kohdan 30.1 ”Sopimuksen siirtäminen” mukaan ”Tuottajalla (TSR:lla) on oikeus (…) siirtää sopimus kolmannelle osapuolelle, jos sopimuksen siirtäminen liittyy Tuottajan jonkin liiketoimintakokonaisuuden siirtämiseen kolmannelle osapuolelle tai muuhun Tuottajan liiketoiminnan uudelleen organisoimiseen. Tuottajan on ilmoitettava suunnitellusta siirrosta Tilaajalle vähintään 30 päivää ennen suunniteltua siirtoa, ja molempien osapuolten on vahvistettava lopullinen siirto erillisellä sopimukseen liitettävällä siirtoilmoituksella. Sopimuksen siirtäminen ei vaikuta sopimuksen sitovuuteen osapuolten välillä, vaan sopimuksen mukaiset oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät tuottajana toimivalle vastaanottavalle yhteisölle.”

TSR on lähettänyt kaupungille 9.11.2015 päivätyn ilmoituksen, joka on liitteenä 1. Ilmoitus tulee osapuolten vahvistamana toimimaan myös erillisenä siirtoilmoituksena, joka otetaan TSR:n ja kaupungin välisen sopimuksen liitteeksi.

Arkea Kunnossapito Oy:n tarkoituksena on konsernijaoston 23.3.2015 § 19 päätöksen mukaan toimia kaupungin sidosyksikkönä. Julkisista hankinnoista annetun lain 10 § mukaan hankintalakia ei sovelleta hankintoihin, jotka hankintayksikkö tekee siitä muodollisesti erilliseltä ja päätöksenteon kannalta itsenäiseltä yksiköltä, jos hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa valvoo yksikköä samalla tavoin kuin se valvoo omia toimipaikkojaan ja jos yksikkö harjoittaa pääosaa toiminnastaan niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on.

Hankintalaki on ja samalla mm. sidosyksikköstatuksen määritelmä on uudistumassa, mutta uuden lain tarkemmasta sisällöstä ei ole vielä annettu hallituksen esitystä. 26.2.2014 annetun uuden ns. klassisen hankintadirektiivin (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU) 12 artiklassa on kuitenkin todettu, että hankintasopimus, jonka hankintaviranomainen tekee yksityisoikeudellisen tai julkisoikeudellisen oikeushenkilön kanssa, jää direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a) hankintaviranomainen käyttää kyseisessä oikeushenkilössä samanlaista määräysvaltaa kuin omissa yksiköissään;

b) yli 80 prosenttia kyseisen määräysvallassa olevan oikeushenkilön toiminnoista suoritetaan niiden tehtävien täyttämiseksi, jotka se on vastaanottanut määräysvaltaa käyttävältä hankintaviranomaiselta.

Direktiivin mukaan hankintaviranomaisen määräysvaltaa voi käyttää myös toinen oikeushenkilö, joka on samalla tavoin hankintaviranomaisen määräysvallassa.

Turun kaupungin ja TSR:n väliset kunnossapidon puitesopimukset päättyvät 31.12.2018. Turun kaupunki on kokenut tarpeelliseksi turvata vaikeasti kilpailutettavien töiden (päivystys- ja ennakoimattomat työt) saatavuuden sekä vaativiin museaalisiin kohteisiin ja muihin erikoiskiinteistöihin liittyvän osaamisen säilymisen. Tämän johdosta kaupunki on neuvotellut toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen solmimisesta Arkea Kunnossapito Oy:n kanssa. Sopimus olisi määräaikainen ensimmäiset viisi vuotta, minkä jälkeen se jatkuisi toistaiseksi voimassa olevana. Sopimuksen vuotuinen vähimmäisostovelvoite olisi ainakin määräaikaisen sopimuskauden ajan kuusi miljoonaa euroa.  Uusi puitesopimus tulisi voimaan 1.1.2016. Palvelusopimuksen allekirjoittamisen myötä TSR:ltä siirtyneet puitesopimukset lakkaisivat siltä osin, kuin ne ovat siirtyneet Arkea Kunnossapito Oy:lle. Palvelusopimuksen luonnos on liitteenä 2.

Liite 1Turun Seudun Rakennustekniikan ilmoitus

Liite 2Palvelusopimuksen luonnos

Liite 3Hinnasto (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)

Liite 4Prosessikaavio (salassa pidettävä, JulkL 24 § 7 kohta)

Toimialajohtaja Jouko Turto:

Ehdotus Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- Kiinteistöliikelaitos solmii Arkea Kunnossapito Oy:n kanssa liitteenä olevan sopimusluonnoksen mukaisen puitesopimuksen;

- toimialajohtaja valtuutetaan tekemään sopimukseen vähäisiä tai teknisluonteisia korjauksia;

- kaupunkia sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta sopimuksen allekirjoittamisella; sekä

- tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArkea Kunnossapito Oy
aoTurun Seudun Rakennustekniikka Oy


Liitteet:

Kilajk § 576
Liite 1:Turun Seudun Rakennustekniikan ilmoitus
Liite 2:Palvelusopimuksen luonnos
Liite 3:Hinnasto (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)
Liite 4:Prosessikaavio (salassa pidettävä, JulkL 24 § 7 kohta)