Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta56204.11.201510

2105-2015 (660)

Säkömäen asemakaava-alueen puistosuunnitelma (Kohmo)

Tiivistelmä:

Puistosuunnitelma on laadittu Kohmon kaupunginosassa, luonto- ja maisema-arvoiltaan merkittävässä Aurajoen kulttuurimaiseman ja Kuralan kylämäen tuntumassa sijaitsevan Säkömäen asemakaava-alueen puistoille ja lähivirkistysalueelle. Puistosuunnittelun lähtökohtina on ollut paikan merkityksen korostaminen, näkymien säilyttäminen, helppohoitoisuus, viihtyisyyden ylläpito sekä liikenteen haittojen minimointi. Suunnittelun tavoitteena on ollut ylläpitää avoin maisematila ja maisemoida rakentaminen puistoalueiden kasvillisuuden ja Säkömäen tarjoaman taustan turvin.

Kilajk § 562

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, suunnitteluhortonomi Hillevi Ahlroth 16.10.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikössä on laadittu puistosuunnitelma Säkömäen asemakaava-alueen puistoille Aidasojanpuistikko, Provastinsarka, Pyörtänöpuistikko, Ceciliansarka sekä asemakaava-alueelle sijoittuvalle Säkömäen lähivirkistysalueen osalle.

Asemakaava-alue sijaitsee Hämeen valtatien varrella, Kaarinan kaupunkirajan tuntumassa. Alueen lounaispuolella sijaitsee Kuralan Kylämäki, ”Elävän historian kylä”, ja koillisessa, Kaarinan puolella, Auranlaakson ABC-asema. Alue on luonto- ja maisema-arvoiltaan merkittävä, avointa ja osittain avo-ojitettua peltoaluetta.

Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet

Puistosuunnittelun lähtökohtina on ollut paikan merkityksen korostaminen, näkymien säilyttäminen, helppohoitoisuus, viihtyisyyden ylläpito sekä liikenteen haittojen minimointi. Tavoitteena on ylläpitää avoin maisematila ja maisemoida rakentaminen puistoalueiden kasvillisuuden ja Säkömäen tarjoaman taustan turvin.

Puistojen maasto muotoillaan siten, että pintavaluntana kulkeutuva vesi ohjautuu avo-ojiin ja/tai hulevesipainanteisiin. Ylivuototilanteessa vedet ohjataan kaava-alueen hulevesiviemäriin. Alueen kasvillisuudessa ja materiaalivalinnoissa on pyritty helppohoitoisuuteen. Provastinsaran kasvillisuus on hyötykasvillisuutta. Puistopolkujen pintamateriaali on sora.

Säkömäen asemakaava-alueen viheralueiden tärkeimpinä hoidon tavoitteina on mahdollistaa asukkaiden turvallinen, terveellinen ja viihtyisä asuminen alueella. Provastinsarka, Ceciliansarka, Pyörtänöpuistikko sekä osa Aidasojanpuistikosta ovat A3-luokan puistoja, joissa tavoitteena on antaa alueesta hoidettu vaikutelma. Provastinsaran osalta toivotaan puiston käyttäjiltä aktiivisuutta mm. sadon korjaamisen suhteen ja maanpinnan siistimisessä sadolta. B3-alueella, Aidasojanpuistikossa hoitotavoite määräytyy tarkemmin viereisen peltoalueen tulevan käytön myötä. Toivottavaa olisi, että taso vastaisi muun avoimen peltoaukean kasvillisuutta ja hoitoa.

Puistot

Aidasojanpuistikon pääasiallinen tavoite on mahdollistaa avoimet näkymät pitkin Aidasojankatua kohti Kuralan kylämäkeä. Puistikko on pääasiassa maisemaniittyä, mutta penkin alta soraa ja lähiympäristöltään nurmea. Penkkinä toimii taideteoksenomainen, puunrungosta muotoiltu penkki.

Provastinsarka on lähinnä oleskelua palveleva pieni puistoalue, jolle suhteellisen suojaisan sijaintinsa ansiosta on suunnitelmassa esitetty monilajinen istutettava hyötykasvillisuus. Alueella on sorapintainen oleskelualue, jonka laidoille sijoitetaan muutama penkki, roska-astia sekä pollarivalaisimet. Kulkuyhteys alueelle on Botolfinkujalta. Puiston kuivatusta varten suunnitelmassa on esitetty painanteet ja katualueen hulevesikaivoihin liitettävät salaojat. Puisto toimii asuinalueen asukkaiden kokoojapuistona, jossa on kohtaamismahdollisuus sekä lapsille tilaa temmeltää. Puisto toimii satoa tuottavana hyötypuutarhana ja alueen kasvillisuus on hyötykasvillisuutta lukuun ottamatta Botolfinkujaa rajaavaa pensasrivistöä. Sora-alueen keskelle sijoitetut, maahan upotetut luonnonkivet (< +0,5m) toimivat paitsi koristeaiheena myös lasten kiipeilytelineinä. Alueelle on osoitettu neljä selkänojatonta penkkiä, roskakori sekä kolme pollarivalaisinta, matala valaisin, jotta naapurustoon ei aiheudu häikäisyhaittaa. Puiston koillisnurkasta on varattu alue puistomuuntamoa varten, ja kasvillisuus on rajattu siten, että niistä ei aiheudu haittaa muuntamolle.

Pyörtänöpuistikon pääasiallinen tarkoitus on suojata Hämeentieltä kulkeutuvan melun kantautumista asuinalueelle. Helppohoitoisuuden takaamiseksi sekä alueen yhtenäisen ilmeen luomiseksi puistikon maa peitetään kuorikatteella. Puiston kasvillisuus muodostuu havupuista ja matalasta pensaasta.

Säkömäen metsäalueen juureen osoitettu polku yhtyy edelleen Cecilianpolkuun ja siitä edelleen Säkömäen metsikön reitistöön toimien osana alueen virkistysreitistöä. Alue on maisemaniittyä, joka rajautuu Säkömäen juuren ojaan. Alueelle istutetaan joitakin lehti- ja havupuita, joilla sopeutetaan maisemassa avointa aluetta Säkömäen metsikköön.

Ceciliansaran pääasiallinen toiminto on suojata asuinaluetta Kaarinan puoleisen liikennealueen melulta ja valolta sekä toimia virkistysreitin yhteytenä. Sarka on puistomainen käyttöviheralue, johon on sijoitettu runsaasti kukkivia, helppohoitoisia pensaita ja erikokoisia puita. Kasvillisuus yhdessä maastonmuotoilun kanssa estää melun, liikenteen päästöjen ja valon kulkeutumista asuinalueelle. Puistoalueelle, Cecilianpolun varrelle on osoitettu neljä selkänojatonta puistopenkkiä sekä kaksi roskakoria. Puistossa maaston muotojen mukaan loivasti mutkitteleva Cecilianpolku jatkuu peltoaukealla Hämeen valtatien kävely- ja pyörätielle. Nykyisen polun vähäinen muotoilu myös peltoalueella on mahdollistanut istutettavan kasvillisuuden sijoittamisen polun ja Kaarinan rajan väliselle alueelle. Tällä kasvillisuudella pyritään peltoalueesta muodostamaan oma kokonaisuutensa ja myös parantamaan Kuralan kylämäestä avautuvaa näkymää peltoaukean yli.

Pyörtänöpuistikon pääasiallinen tarkoitus on suojata Hämeen valtatieltä kulkeutuvan melun kantautumista asuinalueelle. Helppohoitoisuuden takaamiseksi sekä alueen yhtenäisen ilmeen luomiseksi maa peitetään kuorikatteella. Puiston kasvillisuus muodostuu havupuista ja pensaista.

Suunnitelman toteuttamisen kokonaiskustannukset ovat noin 400.000 euroa.

Suunnitelma on ollut nähtävillä 28.9.-12.10.2015. Nähtävänä oloaikana suunnitelmaan ei ole jätetty muistutuksia.

Liite 1Puistosuunnitelma W 9082 001

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Säkömäen asemakaava-alueen puistosuunnitelman W 9082 001 MRA:n 46 §:n mukaisena suunnitelmana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 562
Liite 1:Puistosuunnitelma W 9082 001