Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta55904.11.20157

10813-2015 (641)

Vireillä olevan asemakaavan 9/2014 "Itä-Skanssi" mukaisten tonttien tontinluovutuskilpailu (os. Vallikatu)

Tiivistelmä:

Skanssin kaupunginosassa kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on hyväk-synyt asemakaavaluonnoksen "Itä-Skanssi". Alueella järjestetään tontinluovutuskilpailu kahteen suurkortteliin asemakaavaluonnoksen alueella asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja ko. asuinkorttelien rakennuttajien/rakentajien valitsemiseksi. Alueen asemakaavoitus etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaneiksi valittujen suunnittelu- ja toteutusryhmien kesken.

Kilajk § 559

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 27.10.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 26.5.2015 § 174 hyväksynyt Skanssin kaupunginosaan asemakaavaluonnoksen ”Itä-Skanssi”. Kaavaluonnoksessa koko asemakaavan alueelle on osoitettu rakennusoikeutta 98.600 kerrosneliömetriä (k-m2) asumiseen sekä 20.000 k-m2 asuin- ja liikerakentamiseen. Kerrosluvut vaihtelevat kolmen ja kahdentoista välillä. Mikäli asuinrakentamista toteutuisi 108.600 kerrosneliömetrin verran, se vastaisi 2.172 asukasta (asumisväljyys 50 m2 / asukas).

Kaupunginhallitus on 5.11.2012 § 509 hyväksynyt Skanssin teemat ja tavoitteet ohjeellisesti noudatettavaksi alueen suunnittelussa. Kaupunginhallitus on 13.10.2015 § 392 hyväksynyt alueen yleissuunnitelman ohjeellisena yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen pohjaksi sekä tavoitetasoksi ja jatkosuunnittelun periaatteet.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että aluetta koskevan asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja tonttien rakennuttajien tai rakentajien valitsemiseksi järjestetään tontinluovutuskilpailu Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ja Ympäristötoimialan yhteistyönä valmisteleman kilpailuohjelman mukaisesti.

Tontinluovutuskilpailun alue käsittää kaksi suurkorttelia, jotka ovat kokonaisuudessaan kaupungin omistuksessa, ja jotka ovat osa koko ”Itä-Skanssi” –nimisen asemakaavaluonnoksen alueesta.

Tontinluovutuskilpailun alueelle on suunniteltu rakentamista noin 530:lle uudelle asukkaalle ja noin 26.600 kerrosalaneliömetriä. Mitoitusta tarkennetaan tontinluovutusneuvotteluissa ja jatkosuunnittelussa.

Tämän tontinluovutuskilpailun alue on jaettu kahdeksi eri osa-alueeksi, joista kummankin osa-alueen voittaja tullaan ratkaisemaan erikseen. Suunnittelu- ja toteutusryhmät voivat halutessaan antaa erillisen ehdotuksen kummastakin osa-alueesta. Kaupunki varaa osa-alueen tontit kilpailun kautta jatkoneuvotteluihin valitulle suunnittelu- ja toteutusryhmälle.

Kilpailuehdotuksia pyydetään osa-alueiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Suunnittelu- ja toteutusryhmien tulee suunnitella yksi AK-1 –korttelialue sekä siihen liittyvä LPA-1 –tontti piha-alueineen sekä esitettävä keskeiset arkkitehtoniset ja toiminnalliset ideat siitä, miten asuinalue toteutetaan visualisointeineen. Lisäksi kilpailijan tulee esittää miten kilpailuehdotus edesauttaa Skanssin alueelle kaupunginhallituksessa hyväksyttyjen teemojen ja tavoitteiden toteutumista.

Kilpailuehdotusten arvioinnissa suurin painoarvo on seuraavilla asioilla:

-ehdotuksen tulee olla asemakaavaluonnoksen periaatteet huomioiva, arkkitehtonisesti korkeatasoinen, yksilöllinen ja toteuttamiskelpoinen;

-ehdotuksen tulee edesauttaa kaupunginhallituksen hyväksymien Skanssin alueen teemojen ja tavoitteiden toteutumista; sekä

-rakennusoikeudesta tarjottu hinta (€/k-m2).

Kilpailu on avoin kaikille.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää kilpailun voittajat kuultuaan arviointiryhmän esityksen. Tavoitteena on kilpailun avulla saada alueelle korkeatasoiset suunnitelmat, joiden pohjalta alueen lopullisen asemakaavaehdotuksen laadinta etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaneiksi valittujen suunnittelu- ja toteutusryhmien kesken. Tontit luovutetaan kilpailun voittajille vuoden kuluessa asemakaavan voimaantulosta. Tonttien luovutusehdoista sovitaan erikseen.

Liite 1Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 7 § 2 mom.)

Liite 2Kartta osa-alueista

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Skanssin kaupunginosassa vireillä olevan 13.5.2015 päivätyn asemakaavaluonnoksen alueella sijaitsevista kahdesta asuinkerrostalokorttelista, jotka on osoitettu liitteessä 2 (kartta osa-alueista), järjestetään tontinluovutuskilpailu liitteenä 1 olevan kilpailuohjelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen


Liitteet:

Kilajk § 559
Liite 1:Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 7 § 2 mom.)
Liite 2:Kartta osa-alueista