Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta52314.10.20151

2775-2015 (041)

Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2015 toiminnan ja talouden kehittymisen raportointi

Tiivistelmä:

Tuodaan johtokunnalle tiedoksi kolmas osavuosikatsaus raportointijaksolta 1.1.-30.9.2015.

Kilajk § 523

Hallinto, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 12.10.2015:

Kaupunginvaltuusto on 15.12.2014 § 194 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Kolmas osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. – 30.9.2015. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä talous- ja henkilöstötavoitteiden toteutumisennusteen. Kaupunginhallitukselle raportoidaan lisäksi taloudellisten tavoitteiden toteutumisennusteet tiliryhmätasoisesti ja selvitykset tiliryhmätasoisista poikkeamista, investointiohjelman toteutuminen kohdekohtaisesti ja käynnistetyt hankkeet, joiden arvioidaan siirtyvän seuraavan vuoden puolelle.

Kaupunginvaltuustoon nähden sitovia eriä ovat mittarit liikeylijäämä/-alijäämä + poistot, korvaus peruspääomasta sekä investointien vuositason kokonaismääräraha. Rahoitusbudjetissa valtuustoon nähden sitova erä on kaupungilta saatujen lainojen muutos. Lisäksi sitovia ovat talousarviokäsittelyn aikana tehdyt muutokset sekä lisätyt talousarviolausekkeet.

Talousarviomuutokset

Kolmannessa osavuosikatsauksessa on otettu huomioon kaupunginhallituksen valtuustolle esittämät toimielinkohtaiset toimintakulujen ja investointimenojen vähennykset. Kaupunginvaltuusto päätti talousarviomuutoksista 28.9.2015 § 158.

Kiinteistöliikelaitos on velvoitettu etsimään myyntikohteita siten että toisessa osavuosikatsauksessa ennustettu 4,4 milj. euron alituksesta vähintään puolet eli 2,2 milj. euroa katetaan omilla toimenpiteillä joko lisäämällä myyntiä tai sopeuttamalla investointeja. Tavoite katetaan investoinneista kertyvillä säästöillä.

Lisäksi Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2015 talousarvion toimintatuotoista vähennettiin 1,3 milj. euroa. Talousarviomuutos on kohdennettu vähentämällä myyntivoittojen määrää.

Kiinteistöliikelaitoksella käytetään tiukkaa tarveharkintaa sijaisten ja tilapäisen työvoiman palkkaamisessa. Loppuvuoden palvelu- ja tavarahankinnat rajoitetaan vain päivittäisessä palvelutuotannossa ehdottomasti tarvittaviin. Talkoovapaiden käyttöä suositellaan mahdollisuuksien mukaan.

Tuloslaskelma

Liikevaihdoksi arvioidaan 176,8 milj. euroa (TA 177,8 milj. euroa). Maankäyttösopimustulojen määräksi arvioidaan 2,3 milj. euroa (TA 2,0 milj. euroa).

Myynti- ja maksutuottojen määräksi arvioidaan 35,4 milj. euroa (TA 34,5 milj. euroa) ja vuokratuotoiksi 144,1 milj. euroa (TA 143,6 milj. euroa). Muita toimintatuottoja (sisältää muutakin kuin tonttien ja rakennusten myyntivoittoja) odotetaan kertyvän 19,4 milj. euroa (TA 22,2 milj. euroa). Kiinteistöjen myyntivoitoiksi ennustetaan 18,0 milj. euroa eli 3,1 milj. euroa talousarviota vähemmän (TAM 21,1 milj. euroa).

Valmistus omaan käyttöön ylittää budjetoidun noin 1,1 milj. euroa (TA 1,0 milj. euroa). Henkilöstökulut alittuvat noin 0,7 milj. euroa budjettiin nähden (TA 12,5 milj. euroa).

Palveluiden ostot alittavat budjetoidun summan 0,3 milj. eurolla ja vuokramenot ylittyvät 0,6 milj. eurolla. Suunnitelman mukaiset poistot ylittävät talousarvion 2,9 milj. eurolla. Sumu-poistoja on kirjattu rakennusten osalta liian vähän. Vuoden 2015 alkuvuoden osalta korjattavaa tulee noin 2,6 milj. euroa.

Kaupunginvaltuusto päätti 28.9.2015 § 404, että Turun kaupunki perustaa Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n. Samalla kaupunginvaltuusto päätti myydä perustettavalle yhtiölle kaksi eri rakennuskokonaisuutta pitäen sisällään sosiaali- ja terveydenhoidon tiloja. Kiinteistöjärjestelystä aiheutuvat talousvaikutukset Kiinteistöliikelaitoksen ja Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n välille on huomioitu vuoden 2015 osalta kolmannessa osavuosikatsauksessa. Huolimatta siitä, että vuoden 2015 talousarvioon on sisällytetty 10,4 milj. euroa määrittelemättömän portfolion myynnistä aiheutuvaksi, on kaupasta syntyvä myyntivoitto 86,5 milj. euroa kuitenkin kirjattu tässä vaiheessa kokonaisuudessaan satunnaisiin myyntivoittoihin.

Jätteenpolttolaitoksen purkukustannusten varauksen suuruus on 2,5 milj. euroa. Jätteenpolttolaitoksen purkamisesta aiheutunut kustannus tulee olemaan noin 0,5 milj. euroa ja näin ollen varauksen purkamisesta aiheutuu noin 2,0 milj. euron positiivinen tulosvaikutus. Tämä on kirjattu satunnaisiin tuottoihin.

Kaupunginhallitus päätti 8.6.2015 § 264 Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen ja laajennuksen edellyttämistä toimenpiteistä. Kaupunginteatterin rakennuksen siirto apporttina Kiinteistö Oy Turun Kaupunginteatterille on vielä kesken. Rakennus on Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja KOy Turun kaupunginteatterin osakkeet konsernihallinnon taseessa. Kirjanpidollinen käsittely selvinnee lokakuun loppuun mennessä.

Kiinteistöliikelaitos tullee saavuttamaan sille asetetun sitovan tulostavoitteen ”liikeylijäämä + poistot”. Tämänhetkinen ennuste Kiinteistöliikelaitoksen sitovan tavoitteen toteutumaksi on talousarvion mukainen 87,9 milj. euroa (liikeylijäämä + poistot TA 87,9 milj. euroa).

Investoinnit

Investointimenoiksi ennustetaan 48,1 milj. euroa eli 4,5 milj. euroa talousarviota vähemmän (TA 52,6 milj. euroa). Investointimenot jakautuvat seuraavasti: Infrapalvelut 25,2 milj. euroa, Tilapalvelut 20,6 milj. euroa ja kiinteän omaisuuden hankinnat 2,3 milj. euroa.

Korvausinvestointien investointimenoiksi ennustetaan 28,6 milj. euroa (TA 33,6 milj. euroa) ja uusinvestointien 17,2 milj. euroa (TA 15,7 milj. euroa).

Vuoden 2015 kiinteän omaisuuden myyntitavoite on 40,0 milj. euroa sisältäen 25 milj. euron epäsuoraan kiinteistön omistukseen myytävän portfolion. Myyntiennusteen toteutumaan vaikuttaa huomattavasti rakennusten myynti Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle. Myyntiennuste vuodelle 2015 on 159,9 milj. euroa.

Investointihankkeiden aikataulutuksista johtuen on mahdollista, että valmistumiset ja siten myös osa kustannuksista siirtyy seuraavan vuoden puolelle.

Rahoitus

Kaupungilta saatujen lainojen muutos on rahoitusbudjetissa valtuustoon nähden sitova erä. Voimassa olevan sisäisen vuokrajärjestelmän periaatteiden mukaan Kiinteistöliikelaitoksen tulee nostaa 6,5 milj. euroa uudisrakennuksiin kohdistuvaa lainaa. Valmistuvia uudisrakennuskohteita ovat: Infoteekki ja Braheskolan sekä Sävelkodin lunastus. Konsernihallinnon kanssa käytyjen alustavien neuvottelujen tuloksena on suunniteltu, että lainaa ei vuonna 2015 tarvita, vaan uudisrakennukset ja lunastus tehdään Kiinteistöliikelaitoksen kassavaroilla. Syynä menettelylle on mm. uuden sisäisen vuokrajärjestelmän käyttöönotto vuoden 2016 alusta.

Yhteenveto

Kiinteistöliikelaitoksen toiminta on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Investointimenot toteutuvat alle talousarvion. Kiinteistöliikelaitos tulee näillä näkymin saavuttamaan sille annetun suunnitteluluvun.

Kiinteistöliikelaitoksen kolmas osavuosikatsaus on tallennettu DoTkuun. 

Oheismateriaali 1Osavuosikatsaus 3 talousdiat Kiinteistötoimiala

Oheismateriaali 2Tuloslaskelmaennuste 31.12.2015

Oheismateriaali 3Rahoituslaskelmaennuste 31.12.2015

Oheismateriaali 4Infrapalvelujen investoinnit 2015 toteutumisennuste

Oheismateriaali 5Infrapalvelujen investointien kohdekohtaiset perustelut

Oheismateriaali 6Tilapalvelujen investointisuunnitelma 2015 toteutumisennuste

Oheismateriaali 7Tilapalvelujen investointien kohdekohtaiset perustelut

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- merkitä tiedokseen Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2015 kolmannen osavuosikatsauksen;

- hyväksyä osaltaan oheismateriaalissa Infrapalvelujen investointihankkeiden esitetyt vuositason ylitykset vuonna 2015;

- että Infrapalvelujen investointeihin lisätään uusi hanke ”Länsikartano” ja sille rahoitusta 11.000 euroa;

- että Infrapalvelujen investointeihin lisätään uusi hanke ”TYKS U2” ja sille rahoitusta 15.000 euroa;

- esittää kaupunginhallitukselle hankkeen Kiinanmylly- ja tornikaava käynnistämisen hyväksymistä; sekä

- lähettää osavuosikatsauksen edelleen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus