Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta51114.10.20158

10056-2015 (641, 032)

Omakotitonttivyöhykkeiden ja -hintojen tarkistaminen sekä myyntihintaleikkurin poistaminen

Tiivistelmä:

Tarkistetaan omakotitonttien vyöhykerajoja siten, että Pohjola sekä osa Kähäristä ja Raunistulasta tullaan liittämään omakotitonttien kalleimpaan hintavyöhykkeeseen. Lisäksi tarkistetaan omakotitonttien vyöhykehintoja vuodelle 2016 ja poistetaan myyntihintaleikkuri yli 1200 m2:n suuruisilta tonteilta.

Kilajk § 511

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 5.10.2015:

Kiinteistölaitoksen johtokunta on 19.11.2014 § 616 vahvistanut omakotitonttien vyöhykehinnat vuodelle 2015.

Maapoliittisen ohjelman mukaisesti uusien kaava-alueiden ensikertaiset tontinluovutukset tapahtuvat pääosin tarjousperusteisesti, joten vahvistettua hintaa tarvitaan lähinnä uusittaessa vanhoja vuokrasopimuksia tai pienten tonttien muodostusosakauppojen yhteydessä. Merkittävä käyttökohde vyöhykehinnoille on myös jatkuvan haun ja lapsiperhekiintiön tonttien luovutus samoin kuin vuokratonttien omaksi lunastaminen eräissä tapauksissa.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että nyt samanaikaisesti kun tarkistetaan omakotitonttien vyöhykehintoja, tarkistetaan myös vyöhykerajoja kalleimman hintavyöhykkeen osalta. Vyöhykerajat ovat rajautuneet keskustan pohjoispuolella siten, että junaradan pohjoispuoliset alueet ovat kaikki kuuluneet toiseksi kalleimpaan vyöhykkeeseen. Tämä on johtanut esimerkiksi Pohjolan alueella hyvin pieniin hintoihin tontteja omaksi lunastettaessa suhteessa siihen, mikä tonttien käypä arvo on. Tästä johtuen esitetään, että Pohjola sekä osa Kähärin ja Raunistulan kaupunginosista liitetään omakotitonttien kalleimpaan hintavyöhykkeeseen. Uudet rajat on esitetty liitteenä olevalla vyöhykehintakartalla. 

Kaupungin omakotitonttien vyöhykehintatasona on perinteisesti pidetty n. 80-90 % yleisestä markkinahintatasosta. Kiinteistöliikelaitoksella on laadittu toteutuneiden vertailukauppojen perusteella oheisen kartan mukainen esitys uusista sovellettavista hintavyöhykkeistä, joiden hinnat vaihtelevat keskustan 70 €/m2:sta Paattisten 13 €/m2 jakautuen yhteensä kuuteen vyöhykkeeseen. Kolmeen kuudesta vyöhykkeestä ehdotetaan 1-2 euron korotusta neliöhintaan.

Kaupungin myydessä omakotitontteja on käytäntönä ollut, että yli 1200 m2:n menevän pinta-alan osalta otetaan hintaa määrättäessä huomioon vain puolet kaupungin hyväksymästä vyöhykehinnasta. Koska kaupungin vyöhykehintatasona on pidetty alhaisempaa hintaa kuin mitä omakotitonttien markkinahintataso on, ja koska kysyntää on myös pinta-alaltaan suurempiin, yli 1200 m2 suuruisiin, tontteihin, Kiinteistöliikelaitos katsoo, että tulisi luopua em. käytännöstä ottaa ainoastaan puoli hintaa yli 1200 m2 menevän pinta-alan osalta. Vuokran määrittämisen osalta vastaavanlainen päätös on tehty kaupunginvaltuuston päätöksellä 15.12.1986 § 29, minkä jälkeen vuokrat on määritetty siten, että vuokraa määritettäessä otetaan huomioon omakotitonttien osalta koko tontin pinta-ala. Esitys yhdenmukaistaa hinnoittelun vuokra- ja ostotonttien osalta.

Liite 1Hintavyöhykekartta

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- vahvistaa oheisen kartan mukaiset omakotitonttien hintavyöhykkeet noudatettaviksi vuodelle 2016 kaupungin luovuttamien omakotitonttien hintoina silloin, kun luovuttaminen ei tapahdu tarjousperusteisesti, mikä koskee myös lapsiperhekiintiön tontteja;

- vahvistaa oheisen liitekartan mukaiset muutokset omakotitonttien hintavyöhykkeiden rajoihin siten, että Pohjola sekä osa Kähärin ja Raunistulan kaupunginosista liitetään omakotitonttien kalleimpaan hintavyöhykkeeseen;

- että milloin omakotitonttien luovuttaminen perustuu vyöhykehintaan, otetaan huomioon kauppahintaa määritettäessä myös yli 1200 m2:n suuruisten omakotitonttien osalta tontin koko pinta-ala; sekä

- muutokset astuvat voimaan 1.1.2016 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen


Liitteet:

Kilajk § 511
Liite 1:Hintavyöhykekartta