Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta45916.09.20152

6249-2015 (000, 041)

Kaupungin infran mitoituksen tarkastelu

Tiivistelmä:

Esitetään johtokunnalle hyväksyttäväksi ja edelleen kaupunginhallitukselle käsiteltäväksi Infran mitoituksen tarkastelu.

Kilajk § 459

Infrapalvelut, infrapalvelujen johtaja Tapio Siirto 11.9.2015:

Uudistamisohjelma 2:ssa Infrapalveluille annettiin tehtäväksi kartoittaa kaikki infrakustannuksia kasvattavat ohjeet ja mitoitukset sekä arvioida mahdollisuudet luopua niistä kustannusten pienentämiseksi. Toimeksiannosta tuli Infrapalvelujen toimintolupaus 2015. Tarkastelu suoritettiin siten, ettei toiminnallisuus, turvallisuus tai yleinen laatutaso heikkenisi. Muiden laitosten omistama infra, kuten vesihuollon, sähkön, kaukolämmön ja tietoliikenneinfran mitoitus jätettiin tämän tarkastelun ulkopuolelle.

Mitoitustarkastelu tehtiin yhteistyössä ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun suunnittelutoimiston kanssa. Asiantuntijaryhmissä suoritetuissa tarkasteluissa oli myös kaavoituksen, rakennusvalvonnan sekä kiinteistötoimialan kiinteän omaisuuden kehittäminen -tulosalueen edustajia. Asiantuntijaryhmien tuloksista laadittiin oheismateriaalina 1 esitetty raportti "Infran mitoituksen tarkastelu".

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on kokouksissaan 10.6.2015 § 309 ja 16.6.2015 § 347 käsitellyt asiaa ja jättänyt sen pöydälle. Kokouksessa 12.8.2015 § 375 johtokunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Raportin liitteinä olevat laskelmat ja niiden johtopäätökset on päivitetty uudestaan syyskuussa 2015.

Raportissa esitetään kustannustehokaita ratkaisuja sovellettavaksi erityyppisille infrarakenteille.  Mitoitustarkastelu huomioi kaavoitus-, suunnittelu-, ja rakentamisvaiheet sekä elinkaareen liittyvän ylläpidon. Raportin mitoitustarkastelun päivitys tullaan tekemään uudestaan aina neljän vuoden välein.

Tarkastelun perusteella voidaan todeta, että nykyinen inframitoitus on pääosin kustannustehokasta.  Raportissa esitetyillä toimenpiteillä vuotuisia rakentamiskustannuksia voidaan pienentää ja lisäsäästöä syntyy vielä ylläpidossa infran elinkaaren aikana. Ylläpidon tasoon ei suositella laskua, sillä se johtaisi säästöä suurempiin kunnossapitokorjauksiin tai korjausvelan kasvuun.

Oheismateriaali 1Infran mitoituksen tarkastelu, 31.3.2015 (päivitetty 11.9.2015)

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää osaltaan hyväksyä Infran mitoituksen tarkastelusta laaditun raportin ja lähettää sen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Oheismateriaali 2Infran mitoituksen tarkastelu, päivitetty 21.9.2015

PäätösKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti osaltaan hyväksyä Infran mitoituksen tarkastelusta laaditun raportin siten, että raporttiin kohtaan 9. yhteenveto lisätään, "jalkakäytävien osalta toteutusmuodoksi valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto", ja lähettää raportin kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Päätös tehtiin esittelijän tarkistetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

esiKaupunginhallitus