Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta41626.08.201515

4794-2011 (613, 627)

Lausunnon antaminen asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksesta "Koroistenkaari" 6/2011 Räntämäen (091) kaupunginosaan kaavattomalle alueelle (os. Koroistenkaari)

Tiivistelmä:

Räntämäen kaupunginosaan Maunu Tavastinkadun ja Ohitustien väliselle peltoalueelle laaditaan asemakaavanmuutos, jossa osoitetaan uusi katuyhteys ja liike- ja toimitilarakennusten kortteleita Halisten kaupunginosan ja Ohitustien väliselle alueelle.

Kilajk § 416

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 19.8.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa Räntämäen ja Orikedon kaupunginosien asemakaavaehdotuksesta ”Koroistenkaari” (6/2011).

Asemakaavanmuutosehdotuksen tavoitteena on avata uusi katuyhteys Maunu Tavastinkadun ja Ohitustien välille, mahdollistaa liike- ja toimitilarakentamisen uuden katuyhteyden läheisyyteen ja selkeyttää Halisten alueen ulkoilureittiyhteydet.

Koroistenkaari tulee avaamaan uuden sisääntulokadun kaupungin pohjoispuolelle. Koroistenkaaren välittömään läheisyyteen sijoittuvat KTY-1 korttelit ovat helposti saavutettavissa ja alueen yritystoiminta tulee lisääntymään uuden katuyhteyden seurauksena.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa Koroistenkaaren pohjoispuolelle on osoitettu 7 kpl 1-kerroksisia toimitilarakennusten kortteleita (KTY-1) teholuvulla e=0,4. Asemakaavaehdotusmääräyksissä on KTY-1 korttelien toimisto- ja liiketilojen määrä rajoitettu 30 % tontin enimmäisrakennusoikeudesta.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että alueen yritystoiminta edellytysten varmistamiseksi Koroistenkaaren välittömässä läheisyydessä olevien KTY-1 korttelien rakennusoikeus nostetaan e=0,6 tehokkuuteen, suurimmaksi kerrosluvuksi sallitaan 2 ja toimisto- ja liiketilojen määräksi sallitaan 70 % tontin enimmäisrakennusoikeudesta. Väljentämällä asemakaavamääräyksiä mahdollistetaan alueen yritystoiminnan muuntojoustavuus ja yritysten kehittyminen mahdollisen toiminnan laajenemisen myötä.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa on Särvänkadun päähän osoitettu kaksi K-1 korttelia Oriketo-58 ja 59. Liikekortteli (K-1) päättyvän kadun päässä ilman varastotilaa ei ole kaupallisesti houkutteleva. Kiinteistöliikelaitos esittää, että kortteleiden asemakaavamääräystä muutetaan siten, että kortteleissa saa olla 70 % teollisuus- ja varastotilaa.

Polttolaitoksen kadun varteen on osoitettu kirkkojen ja muiden seurakunnallisten rakennusten korttelialue YK-1 3800 k-m2 rakennusoikeudella. Kiinteistöliikelaitos esittää, että määräys väljennetään yleistenrakennusten korttelialueeksi (Y) ilman ”uskonnollisia” lisämääreitä. Yleisten rakennusten merkintä Y antaisi mahdollisuuden myös muulle yleiselle rakentamiselle jos alueella ilmenee sille tarvetta.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa on virkistysalueet osoitettu merkinnällä VL/s, jolla ympäristö säilytetään. Lisäksi virkistysalueille on erikseen osoitettu luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeät alueet luo-merkinnöin. Asemakaavamääräyksissä edellytetään myös hulevesisuunnitelman laatimista virkistysalueille. Kiinteistöliikelaitos esittää, että lähivirkistysalueiden merkinnöiksi osoitetaan VL ja hulevesisuunnitelmavaatimuksesta luovutaan, sillä luo-merkinnät virkistysalueilla yhdessä asemakaavanmuutoksen jälkeen laadittavien puistosuunnitelmien kanssa takaavat virkistysalueen säilymisen ja hulevesien hallinnan. Jos lähivirkistysalueilla säilytetään VL/s merkintä, ei virkistysalueiden hulevesiä pystytä ohjaamaan.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle ”Koroistenkaari” 6/2011 asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksesta edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö