Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta41126.08.201510

8412-2015 (065)

Suunnittelukilpailun järjestäminen Turku Energian tontin ja entisten raitiovaunuhallien alueella (IX kaupunginosa), osoite Linnankatu 65 ja Amiraalistonkatu 6

Tiivistelmä:

Turku Energian tontin sekä entisten raitovaunuhallien alueen kehittämiseksi on 13.2.2015 allekirjoitettu Kaupunginhallituksen 19.1.2015 § 23 hyväksymä yhteistyösopimus Turun kaupungin, Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab:n, Turku Energia Sähköverkot Oy:n sekä TVT Asunnot Oy:n kesken. Asemakaavoitustyön pohjaksi osapuolet järjestävät alueelle suunnittelukilpailun, jonka lähtökohtana ovat tavoitteet avoimesta ja monimuotoisesta kaupunkirakenteesta sekä kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta.

Kilajk § 411

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho ja arkkitehti Mika Rajala 18.8.2015:

Turun kaupunginhallitus hyväksyi 19.1.2015 § 23 Turun kaupungin ja Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab:n, Turku Energia Sähköverkot Oy:n sekä TVT Asunnot Oy:n keskinäisen yhteistyösopimuksen Turku Energian tontin ja entisten raitiovaunuhallien alueen kehittämiseksi. Sopimus on allekirjoitettu 13.2.2015. Sopimuksen tavoitteena on osapuolten yhteistyössä kehittää alue osaksi toiminnallisesti avointa ja monimuotoista kaupunkirakennetta ottaen huomioon, että energianjakelun turvaamiseksi sopimusalueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa. Alueen asemakaavamuutoksen laadinta on aloitettu keväällä 2015 ja projektia koordinoidaan poikkihallinnollisessa projektiryhmässä yhteistyösopimuksen osapuolten kesken. Sopimuksen mukaisesti osapuolet järjestävät alueelle asemakaavoitustyön pohjaksi suunnittelukilpailun, jonka lähtökohtana ovat tavoitteet avoimesta ja monimuotoisesta kaupunkirakenteesta sekä kohtuuhintaisesta asunto-tuotannosta.

Kilpailu järjestetään ilmoittautumiskutsukilpailuna. Kilpailun järjestäjät pyytävät ehdotuksia kilpailun kohteena olevan aluekokonaisuuden suunnittelusta, jossa alueella edelleen säilyvät Turku Energian toiminnot huomioidaan ja Turku Energian käytöstä poistettujen rakennusten (mm. voimalan kattilahalli ja turbiinisali) sekä kilpailualueen länsireunalla olevien vanhojen raitiovaunuhallien innovatiivinen uusiokäyttö yhdistetään uusien asuinrakennusten rakentamiseen. Kilpailulla ja alueen asemakaavanmuutoksella halutaan parantaa korttelin toimivuutta ja elinvoimaa, tuoda lisää asuntoja keskustan läheisyyteen sekä uudistaa ja eheyttää kaupunkirakennetta täydennysrakentamisen keinoin. Energianjakelun turvaamiseksi alueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa. Kilpailuun kuuluvan uudisrakentamisen kerrosalatavoite on vähintään noin 20 000 k-m². Myös tehokkaampi kilpailuohjelman tavoitteiden mukainen laadukas rakentaminen on mahdollista. Osa asunnoista on tarkoitus toteuttaa TVT Asunnot Oy:n ARA -rahoitteisina kohtuuhintaisina vuokra-asuntoina.

Kilpailulla etsitään alueen ympäristöä parantavaa, kaupunkikuvallisesti korkeatasoista, toimivaa ja toteuttamiskelpoista ideasuunnitelmaa, jolla pyritään löytämään laadultaan ja kustannuksiltaan tasapainoinen suunnitteluratkaisu viihtyisän kaupunkimiljöön kehittämiseksi. Tarkoituksena on löytää arkkitehtonisesti omaleimaisia ratkaisuja, jossa pääpaino on vanhan ja uuden yhteen sovittamisessa, kohtuuhintaisessa asumisessa sekä vaiheittaisessa toteutettavuudessa.

Kilpailuohjelman sisältö ja tavoitteet on valmisteltu Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ja Ympäristötoimialan Kaupunkisuunnittelun, TVT Asunnot Oy:n ja Turku Energia Oy:n yhteistyönä.

Kilpailuun valittavat (neljä kilpailuryhmää) valitsee ja kilpailun arvioinnin suorittaa arviointiryhmä, johon kuuluvat:

Timo Laiho, tonttipäällikkö, DI, Kiinteistöliikelaitos (pj)

Mika Rajala, arkkitehti SAFA, Kiinteistöliikelaitos (siht.)

Christina Hovi, kaavoituspäällikkö, arkkitehti SAFA, Ympäristötoimiala

Thomas Hagström, kaavoitusarkkitehti SAFA, Ympäristötoimiala (siht.)

Teppo Forss, toimitusjohtaja, KTT, TVT Asunnot Oy

Risto Vaittinen, toimitusjohtaja, DI, Turku Energia

Arviointiryhmän päätökset ovat enemmistöpäätöksiä. Tasatilanteessa puheenjohtajan ääni ratkaisee. Kilpailun arviointivaiheeseen voivat kilpailijat ehdottaa mukaan yhtä arkkitehtijäsentä. Arviointiryhmä voi kuulla muitakin asiantuntijoita.

Arviointiryhmän päätöksen mukaisesti kaikille hyväksytyn ehdotuksen laatineille kilpailuryhmille maksetaan palkkiona 15.000 euroa (+ alv). Palkkio on sama riippumatta siitä, jättääkö ryhmä yhden tai useamman ehdotuksen. Palkkiot maksetaan kilpailun ratkettua. Lisäksi voittavan ehdotuksen jättänyt kilpailija saa 10.000 euroa (+ alv) palkintosumman. Tämä palkintosumma jaetaan voittajien kesken, jos kilpailun voittajiksi valitaan useampi ehdotus. Yhteistyösopimuksen mukaisesti suunnittelukilpailun kustannukset jaetaan kolmeen osaan Turun kaupungin, TVT Asunnot Oy:n sekä Oy Turku Energia – Åbo Energia Ab:n kesken.

Kilpailun tuloksia hyödynnetään alueen asemakaavamuutosta laadittaessa. Asemakaavanmuutoksesta päättää kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta.

Liite 1Kilpailukutsu

Liite 2Kilpailuohjelma

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Turku Energian tonttia osoitteessa Linnankatu 65 ja entisiä raitovaunuhalleja osoitteessa Amiraalistonkatu 6 koskevan suunnittelukilpailun järjestämisen ilmoittautumiskutsukilpailuna liitteinä olevien kilpailukutsun ja kilpailuohjelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen


Liitteet:

Kilajk § 411
Liite 1:Kilpailukutsu
Liite 2:Kilpailuohjelma