Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta41726.08.201516

9280-2013 (613, 627)

Lausunto: Asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus 4/2015 "Mustikka" Vasaramäen kaupunginosaan

Tiivistelmä:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on laatinut "Mustikka"-nimisen asemakaa-vanmuutosehdotuksen, jonka tavoitteena on muodostaa neljä uutta erillispientalotonttia kaupungin omistamalle maalle. Samalla Mustikkatien katualuevarausta levennetään mm. tonttien ajoyhteyden järjestämisen vuoksi. Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta.

Kilajk § 417

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 18.8.2015:

Turun kaupungin ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on muodostaa neljä uutta erillispientalotonttia kaupungin omistamalle maalle. Samalla Mustikkatien katualuevarausta levennetään mm. tonttien ajoyhteyden järjestämisen vuoksi. Kaavamuutos perustuu Kiinteistöliikelaitoksen 20.8.2013 päivättyyn anomukseen, jossa esitetään tonttitarjonnan lisäämistä tiivistämällä ja tehostamalla yhdyskuntarakennetta Vasaramäen kaupunginosassa Marjamaanpuiston alueella. Osallisten tavoitteena on säilyttää alue puistona, kuten myös se, että mahdollisen uudisrakentamisen tulee sopeutua olemassa olevaan rakennuskantaan.

Suunnittelualue on kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaavassa 2020 osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Suunnittelualueella on voimassa 4.1.1960 voimaan tullut asemakaava 63/1958. Siinä aluetta on osoitettu puistoalueeksi merkinnällä P (Marjamaanpuisto) ja Kj –merkinnällä jalankulkuliikennettä varten varatuksi katualueeksi (Mustikkatie).

Asemakaavanmuutosehdotuksessa on kaksi erillispientalojen korttelialuetta, joille kummallekin on merkitty kaksi kaavan yhteydessä hyväksyttävillä tonttijaoilla muodostuvaa tonttia. Niiden koko vaihtelee 748 m2:n ja 782 m2:n välillä. Tonteille saa rakentaa 200 k-m2:n suuruiset asuinrakennukset. Kaavamuutos mahdollistaa neljä uutta tonttia siten, että Marjamaanpuiston pitkä viherakseli ei katkea, ja että lähialueen asukkaiden tärkeiksi kokemat kulkuyhteydet puistossa ja Mustikkatiellä säilyvät. Lisäksi uudet rakennuspaikat on haluttu sijoittaa Mustikkatien varteen omaksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, koska ajallisen kerroksellisuuden on hyvä näkyä. Mustikkatie on voimassa olevassa kaavassa 5 m leveä jalankulkuväylä, mutta käytännössä se on muodostunut huomattavasti leveämmäksi läpikulkuväyläksi lähikatujen välille. Siksi katualuetta on kaavassa levennetty ja autolla ajo ja liittyminen sekä olemassa oleville että uusille tonteille on laillisesti mahdollistettu.

Asemakaavanmuutosehdotuksen mukaan AO-1 –korttelialueen tontit saa aidata muotoon leikattuina hoidettavin pensasaidoin. Kiinteistöliikelaitos toteaa lausunnossaan, että määräys tulisi muuttaa muotoon ”Korttelialueen tontit tulee aidata muotoon leikattuina hoidettavin pensasaidoin”. Näin tontit tulisi jo rakennusvaiheessa rajatuiksi pensasaidoin ja voidaan paremmin varmistua siitä, että kyseisten tonttien piha-alueet eivät hallitsemattomasti leviä nyt kaavamuutosehdotuksessa säilytettäville puistoalueille.

Kiinteistöliikelaitos toteaa, että sillä ei ole muuta huomautettavaa asemakaavanmuutosehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu kaavoitusyksikölle selostustekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö