Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta31810.06.201516
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta34816.06.20154

5908-2015 (002)

Kumppanuussopimus Luolavuoren kaupunginosan korttelin 24 ja entisten Luolavuoren vanhainkotirakennusten kehittämiseksi, osoite Virvoituksentie 3

Tiivistelmä:

Cor Group Oy on lähestynyt kaupunkia tarkoituksenaan suunnitella ja toteuttaa Turkuun Health City Turku -työnimellä terveyspuisto, jossa yhdistyy palveluita ja asumista sekä terveyteen ja hyvinvoinnin kehittämiseen erikoistuneita yrityksiä ja niiden toimintaa. Käydyissä neuvotteluissa sopivimmaksi kohteeksi on valikoitunut Luolavuoren kaupunginosasta entisen Luolavuoren vanhainkodin alue alaltaan n. 3,9 hehtaaria. Asemakaavoitustyön pohjaksi osapuolet ovat laatineet oheisen kumppanuussopimuksen, jossa on määritelty yhteiset tavoitteet ja aikataulu.

Kilajk § 318

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, kiinteistökehityspalveluiden johtaja Petri Liski 5.2015:

Cor Group Oy on suomalainen konserni, johon kuuluu terveydenhuollon, kiinteistö- ja asumispalveluliiketoiminnan ja terveysteknologian yrityksiä. Health City Finland Oy on Cor Group –konsernin asumis- ja kiinteistöliiketoiminnat yhdistävä yritys. Health City –konseptin mukainen ensimmäinen hanke on käynnistymässä Oulun Lipporantaan. Oulun hanke sisältää 480 asuntoa, joista 80 on palveluasuntoja, yksityisen päiväkodin, toimistotalon ja hyvinvointikeskuksen, joihin tulee sijoittumaan arviolta 180 työpaikkaa.

Cor Group Oy lähestyi Kiinteistöliikelaitosta ja tiedusteli mahdollisuutta toteuttaa vastaava hanke Turussa. Käytyjen neuvottelujen ja alustavien selvitysten myötä parhaiten konseptiin vaikuttaa sopivan entisen Luolavuoren vanhainkodin sijainti. Paikan selvittyä aloitettiin neuvottelut kumppanuussopimuksesta, jossa sovitaan yhteisistä tavoitteista, työn- ja kustannusten jaosta, projektiryhmästä ja tavoiteaikataulusta. Mikäli sopimuksen tavoitteet toteutuvat hyväksyttävässä asemakaavassa, kaupunki vuokraa pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla ja/tai myy muodostettavat tontit Health City Finland Oy:lle tai sen lukuun perustettaville yhtiöille. Yksityiskohtaiset vuokraehdot sekä rakennusoikeuden arvot päätetään erikseen laadittavissa vuokrasopimuksissa ja kiinteistöjen kauppakirjoissa.   

Hanke on kaavoitusohjelmassa työnimellä Luolavuoren vanhainkoti siten, että kaavaluonnos voidaan hyväksyä kaavoitusohjelmassa vuosille 2015-2018, jolloin kaavaehdotus tulisi hyväksyä vuonna 2017 ja valtuuston hyväksymiskäsittely olisi vuonna 2018. Alue käsitellään kehittämistyössä yhtenä kokonaisuutena ilman nykyisiä käyttötarkoitus- ja maanomistusrajoja.

Sopimusalueen kehittämistä varten perustetaan koordinoiva projektiryhmä, jossa on kolme edustajaa kaupungilta ja 2-3 edustajaa HCF:ltä. Projektiryhmä valitsee keskuudestaan puheenjohtajan.

Projektiryhmä voi tarvittaessa käyttää osapuolten palveluksessa olevia ja ulkopuolisia asiantuntijoita vastuullaan olevien tehtävien valmisteluun ja täytäntöönpanoon. Käyttämiensä ulkopuolisten asiantuntijoiden kustannusten jakamisesta osapuolten kesken projektiryhmä päättää samalla, kun se päättää käyttää asiantuntijoita. Päätös ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä tulee olla yksimielinen, muussa tapauksessa ulkopuolisen asiantuntijan palkkion maksaa asiantuntijan tilaava osapuoli.

Kaupunki laatii sopimuksen kohteena olevalle alueelle asemakaavan yhteistyössä yhtiön kanssa ja ottaa tällöin huomioon Health Cityn sisällölliset vaatimukset mahdollisimman laajasti.

Kaavoituksessa käytettävän arkkitehtikonsultin hankkii HCF.

Arkkitehtikonsultti laatii asemakaavoitusta varten maankäyttösuunnitelmat, tarvittavat rakennussuunnitelmat sekä mallinnukset. Kaupunki vastaa asemakaavan asiakirjojen laatimisesta.

Kumppanuussopimukseen on kirjattu osapuolten tavoitteet, aikataulu ja yhteisen projektiryhmän perustaminen. Luolavuoren vanhainkodin rakennuksissa on vanhainkotitoiminta lopetettu, koska tilat eivät teknisesti enää vastaa vanhainkodille asetettuja vaatimuksia ja tilat on vuokrattu tilapäisesti yksityiselle toimijalle, joka on hoitanut kohteessa kansainvälisten opiskelijoiden majoitustoimintaa. Rakennuksilla ei ole kaupungille käyttöä ja kaupunki voi luopua näiden rakennusten omistamisesta.

Osapuolet ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä Kiinteistöliikelaitoksen esittämän menettelyn sekä sitoutuvansa sopimusalueen kehittämiseen Kiinteistöliikelaitoksen valmisteleman kumppanuussopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Asemakaavoitus tehdään maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla. Asemakaavanmuutosalueen osalta edellytykset uudisrakentamiselle on tavoitteellista saavuttaa siten, että uudisrakentaminen alueella voi alkaa viimeistään vuonna 2021.

Oheismateriaali 1Kumppanuussopimus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy oheismateriaalina olevan Luolavuoren kaupunginosan korttelia 24 ja entisiä Luolavuoren vanhainkotirakennuksia koskevan kumppanuussopimuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Kosken Karin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Kilajk § 348

Pöydältä 10.6.2015 § 318.

PäätösAsia päätettiin hylätä.

Päätös asiasta tehtiin äänin 6-7.

Ensimmäisessä äänestyksessä äänestettiin asian käsittelyn jatkamisen ja asian pöydällepanon välillä. Asian käsittelyn jatkaminen voitti äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Toivari, Nurmio, Koski, Takkinen, Sipilä, Hihnala, Kari ja Puljujärvi-Seila.

Harjanteen Aholaisen kannattamana tekemän pöydällepanoehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Nylund, Lampikoski, Suominen.

Toisessa äänestyksessä äänestettiin päätösehdotuksen ja Toivarin Kosken kannattamana tekemän hylkyehdotuksen välillä. Päätös asiasta tehtiin 6-7.

Suoritetussa nimenhuudossa päätösehdotuksen puolesta äänestivät Sipilä, Nylund, Lampikoski, Suominen, Aholainen, Harjanne.

Päätökseksi tulleen Toivarin Kosken kannattamana tekemän hylkyesityksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Nurmio, Takkinen, Hihnala, Kari ja Puljujärvi-Seila.

Hylkäyksen perustelut:

Alue on yksi Turun kauneimmista rakentamiseen soveltuvista paikoista. Maaston vaihtelevuus ja mäntymetsikkö tekevät alueesta ainutlaatuisen. Alue sijaitsee noin kahden kilometrin päässä kauppatorilta ja mahdollisesti toteutettavan raideliikenneväylän välittömässä vaikutuspiirissä.

Alueen poikkeuksellisuus huomioon ottaen alueen kehittämisestä on perusteltua järjestää avoin ideakilpailu, johon Cor Group Oy:kin on tervetullut osallistumaan.

Johtokunta edellyttänee, että Kiinteistöliikelaitos järjestää alueen kehittämisestä syksyn 2015 aikana kaikille toimijoille avoimen kilpailun ja valinnee enintään 2-3 ehdotusta jatkoneuvottelujen pohjaksi ja tehnee voittaneen ehdotuksen mukaisen asemakaavan muutosehdotuksen yhteistyössä voittaneen ehdotuksen laatineen tahdon kanssa.

Jatkovalmistelun pohjaksi valittavista ehdotuksista päättää johtokunta. Ensimmäisen vaiheen ehdotukset tulee tuoda johtokunnan käsittelyyn marraskuun 2015 aikana.

Turto ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Jakelu

aoHealth City Finland Oy