Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta31410.06.201512

6263-2015 (641)

Vireillä olevan asemakaavan 30/2009 "Pääskyvuorenrinne" mukaisten tonttien tontinluovutuskilpailu (os. Linkkitorni)

Tiivistelmä:

Itäharjun, Kuralan, Kohmon, Pääskyvuoren ja Varissuon kaupunginosissa kaupunki-suunnittelu- ja ympäristölautakunta on hyväksynyt asemakaavaluonnoksen "Pääskyvuorenrinne". Alueella järjestetään tontinluovutuskilpailu asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja alueelle sijoittuvien kerrostalotonttien rakennuttajien / rakentajien valitsemiseksi. Alueen asemakaavoitus etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaneiksi valittujen suunnittelu- ja toteutusryhmien kesken.

Kilajk § 314

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Essi Korpela ja arkkitehti Mika Rajala, 1.6.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 2.12.2014 § 365 hyväksynyt Itäharjun, Kuralan, Kohmon, Pääskyvuoren ja Varissuon kaupunginosiin asemakaavaluonnoksen ”Pääskyvuorenrinne”. Kaavaluonnoksessa alueelle on osoitettu 18 kerrostalotonttia, joissa rakennusoikeuden määrä yhdellä tontilla on 2400 k-m2, yksi kerrostalotontti, jonka rakennusoikeuden määrä on 2000 k-m2 sekä yksi kerrostalotontti, jolle voidaan sijoittaa rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen päiväkoti ja jonka rakennusoikeuden määrä on 2400 k-m2.

Kiinteistölaitos esittää, että aluetta koskevan asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja tonttien rakennuttajien tai rakentajien valitsemiseksi järjestetään tontinluovutuskilpailu Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ja Ympäristötoimialan yhteistyönä valmisteleman kilpailuohjelman mukaisesti.

Kilpailualueelle on suunniteltu rakentamista noin 950:lle uudelle asukkaalle ja noin 47.000 kerrosalaneliömetriä. Mitoitusta tarkennetaan tontinluovutusneuvotteluissa ja jatkosuunnittelussa.

Tämän tontinluovutuskilpailun kilpailualue on jaettu kolmeksi eri osa-alueeksi, joista kunkin osa-alueen voittaja tullaan ratkaisemaan erikseen. Suunnittelu- ja toteutusryhmät voivat halutessaan antaa useita ehdotuksia kilpailualueen eri osa-alueiden aloitustonteista. Tavoitteellisesti kaupunki varaa aloitustontit vähintään kolmelle kilpailun kautta jatkoneuvotteluihin valitulle suunnittelu- ja toteutusryhmälle (1 tontti / 1 ehdotus). Kaupunki varaa edelleen optiona kullekin suunnittelu- ja toteutusryhmälle 2 optiotonttia, mikäli aloitustontti on toteutunut valmiiksi alkuperäisen arkkitehtuurin ja laadun mukaisesti.

Kilpailuehdotuksia pyydetään osa-alueiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Suunnittelu- ja toteutusryhmien tulee suunnitella yksi kerrostalotontin asuinrakennus, tontin piha-alue ja tukimuuri sekä esitettävä keskeiset arkkitehtoniset ja toiminnalliset ideat siitä, miten asuinalue toteutetaan visualisointeineen.

Kilpailuehdotusten arvioinnissa suurin painoarvo on seuraavilla asioilla:

- asemakaavaluonnoksen ideologian ja hengen mukaisesti tehty, arkkitehtonisesti korkeatasoinen, yksilöllinen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma; sekä

- rakennusoikeudesta tarjottu hinta (euroa/kerros-m2)

Kilpailu on avoin kaikille.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää kilpailun voittajat kuultuaan arviointiryhmän esityksen. Tavoitteena on kilpailun avulla saada alueelle korkeatasoiset suunnitelmat, joiden pohjalta alueen lopullisen asemakaavaehdotuksen laadinta etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaneiksi valittujen suunnittelu- ja toteutusryhmien kesken. Tontit luovutetaan kilpailun voittajille vuoden kuluessa asemakaavan voimaantulosta. Tonttien kauppaehdoista sovitaan erikseen.

Liite 1Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 7 § 2 mom.)

Liite 2Kartta osa-alueista

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Itäharjun, Kuralan, Kohmon, Pääskyvuoren ja Varissuon kaupunginosissa vireillä olevan 2.12.2014 päivätyn asemakaavaluonnoksen mukaisella alueella, joka on osoitettu liitteessä 2 (kartta osa-alueista), järjestetään tontinluovutuskilpailu liitteenä 1 olevan kilpailuohjelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen


Liitteet:

Kilajk § 314
Liite 1:Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 6 § 3 mom.)
Liite 2:Kartta osa-alueista