Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta32110.06.201519

13248-2012 (613, 627)

Lausunto: Asemakaavamuutosehdotus 3/2013 "Raunintie" Raunistulan (81) kaupunginosaan

Tiivistelmä:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on laatinut "Raunintie" asemakaavanmuutosehdotuksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa kahden uuden asuinkerrostalon rakentaminen Raunintien varteen sekä olemassa olevan liike- ja toimistorakennuksen osalta asemakaavan muutos siten, että rakennus voidaan ottaa pääasiassa asuinkäyttöön. Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta.

Kilajk § 321

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 27.5.2015:

Turun kaupungin ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavamuutosehdotusta. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on muuttaa kolme yksikerroksisten asuinrakennusten tonttia asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Satakunnantien varren liike- ja toimistorakennusten korttelialue muutetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Muutosalueen tonteista kaksi rakentamatonta tonttia on kaupungin omistuksessa ja kaksi rakennettua tonttia yksityisessä omistuksessa eri omistajilla.

Suunnittelualueella on voimassa kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymä oikeusvaikutteinen yleiskaava 2020, jossa alue on osoitettu kerrostalovaltaiseksi alueeksi. Kaavamuutosalueella on voimassa kolme asemakaavaa vuosilta 1946, 1959 ja 1987. Suurin osa kaavamuutosalueesta on nykyisessä asemakaavassa osoitettu enintään kolme huoneistoa käsittävän yksikerroksisen asuinrakennuksen ja yhden talousrakennuksen rakennuspaikaksi. Tontti 13 on asemakaavan mukaista liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta, jolla saa rakentaa korkeintaan nelikerroksisen rakennuksen ja rakennukseen saa sijoittaa myös kolme asuinhuoneistoa.

Kaavamuutosehdotuksessa Satakunnantien varren olemassa oleva nelikerroksinen rakennus otetaan asemakaavanmuutoksella asuin-, liike- ja toimistokäyttöön. Ensimmäiseen kerrokseen ei saa sijoittaa asumista, mutta muutoin rakennus voi olla kokonaan asuinkäytössä. Tontin rakennusoikeus on 2015 k-m2, eli 165 k-m2 voimassa olevaa kaavaa suurempi. Raunintien varteen sijoittuu kaksi asuinkerrostalon tonttia. Molempien tonttien rakennusoikeus on 2400 k-m2, mikä lisää rakennusoikeutta tuolla osa-alueella 3847 k-m2. Rakennusten korkeus on ilmaistu rakennuksen vesikaton, rakenteiden ja laitteiden ylimpänä korkeusasemana. Käytännössä rakennukset voivat olla Raunintieltä nähtynä kuusikerroksisia.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

”Raunintie” asemakaavanmuutoksen 3/2013 johdosta tulee tontin 853-81-5-5 omistajalle arvonnousua, joten kiinteistönomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus, jolla kiinteistönomistaja osallistuu alueen yhdyskuntarakennekustannusten rahoittamiseen. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle erillisen esityksen tarvittavasta maankäyttösopimuksesta.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomauttamista asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Kartta

Oheismateriaali 3Vuorovaikutusraportti

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle esitystekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö