Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta29326.05.20157

7260-2014 (641)

Kaupungin suostumus hallinnanjakosopimuksen kirjaamiseen kiinteistölle 853-77-77-5 (Mälikkälä) sekä oikeus vuokraoikeuden 1/2 osuuden luovuttamiseen rakentamattomana, os. Suopursunkatu 23

Tiivistelmä:

Kiinteistön 853-77-77-5 vuokramies on suunnitellut rakentavansa tontille paritalon siten, että toinen puoli rakentuisi hänelle itselleen ja toisen hän myisi eteenpäin. Nyt vuokramies on anonut lupaa siirtää 1/2 osuus vuokraoikeudesta rakentamattomana eteenpäin sekä oikeutta kirjata hallinnanjakosopimus.

Kilajk § 293

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 13.5.2015: 

Tero Vuorenala hallitsee kiinteistöä 853-77-77-5 13.5.2015 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen perusteella. Tontti on 20.3.2010 voimaantulleen asemakaavan mukaista erillispientalojen korttelialuetta (AO).

Tero Vuorenala on toimittanut 5.5.2015 päivätyn anomuksen, jossa anotaan oikeutta siirtää ½ osuus vuokraoikeudesta rakentamattomana edelleen sekä oikeutta kirjata liitteenä oleva hallinnanjakosopimus. 

Vuokramiehen tarkoituksena on itse jäädä vuokramieheksi ½ osuudelle ja toinen puoli luovuttaa hallinnanjakosopimuksen mukaisesti edelleen. Maanvuokrasopimuksen mukaisesti vuokraoikeuden luovuttaminen edelleen rakentamattomana on kielletty, samoin maanvuokrasopimuksen ehtojen mukaan kielletään vuokra-alueella mahdollisesti olevien rakennusten omistusoikeuden luovuttaminen vuokraoikeudesta erillään, mikä sisältää myös kiellon kirjata maakaaren 14 luvun 3 §:n tarkoittama hallinnanjakosopimus.

Edellä lausutun johdosta järjestely edellyttää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan suostumusta. Turun kaupungin omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteiden mukaisesti pääsääntöisesti kaupungilta ostetun tai vuokratun tontin siirtämistä rakentamattomana ei hyväksytä. Ainoastaan erityisistä syistä rakentamattomana siirto voidaan hyväksyä. Kaupungin tontinluovutusehtojen tavoitteena on ollut, että kaupunki luovuttaa tontit suoraan tontin rakennuttajalle ja että kaikkia tontinhakijoita kohdellaan yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti. Nyt kyseessä olevassa tapauksessa tontin saanut vuokramies on itse jäämässä tontin ½ -osuuden vuokramieheksi ja lisäksi Mälikkälän alueella on edelleen luovutettavissa olevia omakotitontteja jatkuvan listalla. Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan käsillä olevassa tapauksessa on perusteita hyväksyä rakentamattomana siirto.

Hallinnanjakosopimuksen kirjaamiselle johtokunta on antanut suostumuksensa vastaavissa tapauksissa edellytyksellä, että Turun kaupungille vahvistetaan kaikkiin hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin kiinnitykset parhaalle etusijalle ja että osapuolet vastaavat vuokranantajalle eli Turun kaupungille yhteisvastuullisesti kaikista maanvuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista, mukaan lukien vuokranmaksusta. Tämä velvollisuus on todettu liitteenä olevassa hallinnanjakosopimuksessa eikä omakotitonttien vuokrauksista vaadita nykyisen käytännön mukaisesti kiinnitysvakuutta.

Kiinteistöliikelaitos katsoo, että anomukseen voidaan suostua edellä mainituin edellytyksin.

Liite 1Hallinnanjakosopimus ja kartta

Toimialajohtaja Jouko Turto: 

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- että kaupunki hyväksyy tontin 853-77-77-5 (Mälikkälä) vuokraoikeuden ½ osuuden siirron rakentamattomana; sekä

- liitteenä oleva alueen vuokraoikeutta koskeva hallinnanjakosopimus voidaan kirjata parhaalle etusijalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVuorenala Tero


Liitteet:

Kilajk § 293
Liite 1:Hallinnanjakosopimus ja kartta