Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta28320.05.20152

5483-2015 (041)

Turun Kiinteistöliikelaitoksen vuosien 2016 - 2019 talousarvion ja taloussuunnitelman strateginen sopimus

Tiivistelmä:

Turun Kiinteistöliikelaitos tuo johtokunnalle tiedoksi vuosien 2016 - 2019 strategisen sopimuksen.

Kilajk § 283

Hallinto, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 18.5.2015:

Kaupunkistrategia ja strategiset ohjelmat

Kaupungin strategiakokonaisuus koostuu kaupunkitason päästrategiasta sekä siihen kuuluvasta kahdesta strategisesta ohjelmasta. Lisäksi strategiakokonaisuuteen kuuluu henkilöstöohjelma ”Henkilöstö voimavarana”. Kaupunkistrategia on visionomainen dokumentti, joka kuvaa miltä kaupunki näyttää vuonna 2029, mitä keskeisiä päämääriä kaupunki toiminnalleen asettaa ja mihin periaatteisiin kaupungin henkilöstö sekä luottamushenkilöt lupaavat toiminnassaan sitoutua. Strategisia ohjelmia ovat Kilpailukyky ja kestävä kasvu –ohjelma sekä Hyvinvointi ja aktiivisuus –ohjelma. Ohjelmat sisältävät yhteensä 41 strategista linjausta.

Strategisissa ohjelmissa toteutuksen aikajänne on neljästä kahdeksaan vuotta ja niissä tehdään linjaukset kehittämisen keinoista, joilla kaupunkistrategian päämääriä toteutetaan. Linjaukset jalkautuvat kaupungin toimielimissä ja tytäryhtiöissä toiminnallisiksi tavoitteiksi. Pääosin tämä toteutetaan sopimusohjausmallin avulla, jossa kirjataan tavoitteet, käytännön toimenpiteet ja niitä kuvaavat mittarit.

Toimialojen ohjausmallina sopimusohjaus

Turun kaupungissa kuntalain mukainen talousarvio ja -suunnitelma laaditaan toimialoilla ja konsernihallinnossa osana sopimusohjausprosessia. Sopimusohjaus tarkoittaa monipuolisten tavoitteiden asettamista kahdelle tasolle, kaupunginhallituksen ja johtokunnan välille (strateginen sopimus) sekä johtokunnan ja toimialan välille (operatiivinen sopimus).

Uudistamisohjelmien 1 ja 2 sekä toimintoanalyysien toimenpiteet määritellään osana toimialan kehittämishankkeita. Strategisen sopimuksen valmisteluprosessin kanssa on rinnakkain menossa uudistamisohjelmien 1 ja 2 sekä toimintoanalyysin toimenpiteiden yhdistäminen. Uudistamisohjelmat on hyväksytty kaupunginvaltuustossa ja kaupunginvaltuusto myös päättää niiden mahdollisista muuttamisista. Valmistelu näiden osalta etenee siten, että asia on tarkoitus saattaa kaupunginvaltuuston päätettäväksi 15.6.2015. Uudistamisohjelmien ja toimintoanalyysin yhdistämisistä tuodaan johtokuntaan 26.5.2015 erillinen esitys. Uudistamistoimenpiteiden tavoitteiden asettamisen ja seurannan on tarkoitus tapahtua jatkossa osana sopimusohjausprosessia eli uudistamistoimenpiteitä sisällytetään joko strategiseen sopimukseen tai operatiiviseen sopimukseen.

Strategisen sopimuksen valmistelun aikataulu

• Kv 11.5.2015 Talousarvioseminaari

• Ltk 20.5.2015 Ehdotukset strategisiksi sopimuksiksi

• Kh 25.-26.5.2015 Seminaari; Talous ja strategiset sopimukset

• Kh 8.6.2015 Suunnitteluluvut ja strategiset sopimukset

• Kv 15.6.2015 Suunnitteluluvut ja strategiset sopimukset

Talousarvion ja taloussuunnitelman lähtökohdat ja eteneminen

Kaupunginvaltuusto päätti 23.3.2015 § 48, että kaupungin vuosien 2016 - 2019 taloussuunnitelman valmistelu toteutetaan toimielinkohtaisten tavoitetasojen mukaisesti. Kiinteistöliikelaitokselle annettiin suunnitteluluku 90,0 milj. euroa. Kaupunginjohtajan, talousjohtajan ja eräiden konsernihallinnon edustajien kanssa käytyjen neuvottelujen lopputuloksena saatu suunnitteluluku on hieman muuttunut ja on tällä hetkellä 88,1 milj. euroa. Suunnittelulukuun vaikuttaa mm. Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa vuonna 2014 tehty kauppa. Sisäisten vuokrien osalta on käynnissä vuokrien uudelleenmäärittely ja sen johdosta tullee kesän jälkeen muutoksia Kiinteistöliikelaitoksen suunnittelulukuun.

Kaupungin yhteisiä suunnitteluohjeita ei ole vieläkään saatu, mutta vuosina 2016 – 2019 on varauduttu palvelujen ja materiaalien osalta maltilliseen kustannustason nousuun. Kaupunginvaltuusto päättää 15.6.2015 toimialojen suunnitteluluvut ja mm. investointien kokonaistason.

Vuosien 2016 – 2019 strateginen sopimus mahdollisine tarkennuksineen ja siitä johdettu operatiivinen sopimus tuodaan johtokunnalle päätettäväksi syyskuussa. Tässä vaiheessa operatiiviseen sopimukseen oheistetaan myös tuloslaskelma ja rahoituslaskelma. Valtuuston sitoviksi hyväksymien tavoitteiden, strategisen sopimuksen ja operatiivisen sopimuksen kokonaisuus muodostaa Kiinteistöliikelaitoksen talousarvion ja taloussuunnitelman.

Liite 1Strateginen sopimus vuosille 2016 - 2019

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyy osaltaan liitteessä 1 esitetyn Kiinteistöliikelaitoksen vuosien 2016 - 2019 strategisen sopimuksen ja lähettää sen kaupunginhallitukselle.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kilajk § 283
Liite 1:Strateginen sopimus vuosille 2016 - 2019