Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta27220.05.20159

1373-2014 (635)

Liikennevalot ohittava lisäkaista Hämeen valtatielle Halistentien risteykseen sekä Hämeen valtatien liikenteenohjauksen tarkistaminen

Tiivistelmä:

Liikennevalot ohittavan lisäkaistan rakentamisella parannetaan Hämeen valtatien ja Halistentien risteyksen liikenteen sujuvuutta. Lisäksi tarkistetaan Hämeen valtatien välin Nummenpuistokatu-Kaarinan raja liikenteenohjausjärjestelyjä ja alennetaan nopeusrajoitusta.

Kilajk § 272

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 30.4.2015:

Hämeen valtatien Halistentien risteyksen toimivuutta parannetaan rakentamalla Hämeentietä idästä oikealle Halisiin kääntyvälle liikenteelle valo-ohjauksen ohittava lisäkaista. Uusi kaista parantaa erityisesti Halisten suuntaan oikealle kääntyvän liikenteen sujuvuutta, mutta siitä on hyötyä myös koko risteyksen liikenteen sujuvuudelle, kun liikennevaloristeyksen kautta ajava liikennemäärä pienenee.

Nopeusrajoitusta alennetaan Hämeen valtatiellä Halistentien liittymästä kaupungin rajalle saakka. Uudeksi nopeusrajoitukseksi on suunniteltu 60 km/h nykyisen 70 km/h sijasta. Nopeusrajoitus 60 km/h jatkuu Kaarinan puolella ELY:n hallinnoimalla valtatiellä 10 Liedon rajalle asti. Liedon puolella valtatiellä 10 on muuttavat nopeusrajoitusmerkit, joissa näytetään vilkkaassa liikenteessä 60 km/h rajoitusta. Katuosuudella, jolla nopeusrajoitusta alennetaan, sijaitsevat mm. Kuralankaaren liikennevaloristeys ja valo-ohjaamaton Jaanintien risteys. Nopeusrajoituksen alentaminen on tarpeen erityisesti Jaanintien risteyksen turvallisuuden parantamiseksi.

Hämeen valtatie muodostaa yhdessä Halistentien ja Jaanintien kanssa osan kaupungin itäistä kehäväylää. Em. katujen liittymissä ei ole nykyisin muuta viitoitusta kuin katukohtaiset kaupunginosaviitat ja palvelukohteiden osoiteviitat. Mitään ennakoivaa opastusta Hämeentiellä ei ole, vaikka kyseessä on valtatietasoinen sisääntuloväylä. Siirryttäessä ELY:n hallinnoimalle maantieosuudelle Kaarinan puolelle viitoituksen laatutaso nousee silmiinpistävästi (suunnistustaulut ja ajoradan yläpuoliset opasteet). Suunnitelman mukaan Hämeentielle, lähestyttäessä Jaanintien ja Halistentien liittymiä asetetaan b-tyypin suunnistustaulut. Viitoituskohteina Jaanitiellä ovat Pääskyvuori ja Kohmo sekä Halistentiellä Halinen. Ko. viitoituskohteen noudattavat kaupungin viitoituksen yleissuunnitelmaa. Halistentien vastakkaiselle liittymähaaralle ei ole olemassa yksiselitteistä kaupunginosaviitoituskohdetta, tämän suunnan kohteeksi on valittu Tammitie. Kuralan kylämäki palvelukohteen viitoituksen väri muutetaan nykyisestä sinisestä ruskeaksi Tieliikenneasetuksen mukaisesti.

Liite 1Hämeentien liikennesuunnitelma väli Nummenpuistokatu-Halistentintie L 5793 132

Liite 2Hämeen valtatien liikennesuunnitelma väli Halistentie-Kuralankaarre L 8861 002

Liite 3Hämeen valtatien liikennesuunnitelma väli Kuralankaarre-Kaarinan raja L 8861 003

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Hämeen valtatien väli Nummenpuistokatu-Kaarinan raja liikenteenohjauksen päivityksen, Halistentien liittymän parantamisen, viitoituksen laatutason parantamisen sekä nopeusrajoituksen alentamisen liitteiden L 5793 132, L 8861 002 ja L 8861 003 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 272
Liite 1:Hämeentien liikennesuunnitelma väli Nummenpuistokatu-Halistentintie L 5793 132
Liite 2:Hämeen valtatien liikennesuunnitelma väli Halistentie-Kuralankaarre L 8861 002
Liite 3:Hämeen valtatien liikennesuunnitelma väli Kuralankaarre-Kaarinan raja L 8861 003