Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta25006.05.20154

4397-2015 (653, 642)

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan lausunto ammattikorkeakoulun Kampuksesta

Tiivistelmä:

Strateginen tilojen ohjaus -yksikkö pyytää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan lausuntoa seuraavista: Ammattikorkeakoulun kampuskokonaisuus, Sivistystoimialan kampussidonnainen kouluverkko sekä kiinteistö- ja osakekaupat Kupittaalla 8.5.2015 mennessä.

Kilajk § 250

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, kiinteistökehityspalvelujen johtaja Petri Liski ja tilapalvelut, tilapalvelujen johtaja Jaakko Laaksonen 27.4.2015:

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus on osaltaan hyväksynyt kampushankekokonaisuuden ja pyytänyt siitä pääomistajaltaan eli Turun kaupungilta ennakkonäkemystä. Turun kaupungin konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue on valmistelemassa tätä AMK:n kampushankekokonaisuutta päätöksentekoon ja pyytää lausuntoja kokonaisjärjestelystä asianosaisilta tahoilta.

Lausunnot saatuaan Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue saattaa AMK:n kampushankekokonaisuuden, kampussidonnaisen kouluverkon sekä näihin liittyvät kiinteistökaupat kaupunginhallituksen käsittelyyn 18.5.2015 ja edelleen kaupunginvaltuustoon.

Tausta ja järjestely tiivistetysti

Turun kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen kampushankkeen toteuttamisen jatkovalmistelusta 31.10.2011. Hankkeen taustalla on Turun ammattikorkeakoulun pyrkimys keskittää toimintojaan Kupittaan alueelle.

AMK:n näkökulmasta kampus-hankkeen tavoitteena on ollut toiminnan tehostaminen ja AMK -pedagogiikkaa tukevien tilojen keskittäminen olemassa olevien tilojen yhteyteen Kupittaalle. Turun kaupungin näkökulmasta hankkeen tavoitteena on laajempi koko Kupittaan alueen kehittäminen vetovoimaisemmaksi elinkeinoelämän, osaamisen ja innovaatioiden keskittymäksi sekä Turun kouluverkon järjestäminen toiminnallisesti tarkoituksenmukaisemmaksi kustannustehokkaalla tavalla.

Seuraavassa tarkemmin kuvattava kokonaisjärjestely esittää, että Turun AMK Oy muuttaa Sepänkadun ja Ruiskadun toimintonsa (sosiaali- ja terveys sekä tekniikka) Kupittaalle vaiheittain vuosina 2018 - 2019. Uudet tilat hankitaan osittain uudisrakentamalla ja osittain vuokraamalla alueella jo olemassa olevaa tilaa. AMK:n toiminnot sijoittuvat alueen elinkeino- ja innovaatiopalvelutoimintojen välittömään läheisyyteen.

Järjestelyssä vapautuvien AMK:n nykyisten tilojen jatkokäytöksi esitetään, että Sepänkatu 1 ja 2 kehitetään ja myydään. Ruiskatu 8, jossa toimii nykyään AMK ja Ammatti-instituutti, esitetään pidettäväksi jatkossa kaupungin käytössä ja sinne sijoitetaan lisäksi muuta opetustoimintaa. Sepänkadun kohteista saatavat myyntituotot kohdistetaan Ruiskadun muutostöihin.

Esitettävä kokonaistilaratkaisu

AMK:n kokonaistilaratkaisu koostuu useammasta Kupittaan alueella jo olevasta tai rakennettavasta kohteesta:

-Ruiskadun sosiaali- ja terveydenhoitoalan toimintojen laboratoriotilat esitetään sijoitettavaksi Medisiina D:hen, joka toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin, Turun Yliopiston ja THL:n kanssa. Kohteen omistajaksi tulee Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ja AMK vuokraa kohteesta käyttöönsä tulevat 2.366 m2:n.

-ICT-City:n sijoitetaan Ruiskadulta perusopetustiloja sekä opettajien työtiloja. Näitä toimintoja varten tarvittavien lisätilojen määrä on noin 6.200 m2. Tilat vuokrataan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:ltä. siten, että tilojen nykyiset, vuoteen 2031 ulottuvat, vuokrasopimukset siirretään Turun yliopistolta ja Åbo Akademilta AMK:lle. 

-Uudisrakennukseen ICT-City:n päätyyn sijoitetaan pääosin Sepänkadun toiminnot.

Medisiina D ja ICT-City

Medisiina D:n toteutusmalli on valmisteltu Turun yliopiston, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun AMK:n ja THL:n yhteistyönä ja kaikki osapuolet käsittelivät esitetyn vuokrasopimuksen omissa päätöksentekoelimissä vuoden 2014 aikana. Medisiina D –rakennus on määrä valmistua toukokuussa 2018. Näin ollen AMK:n Ruiskadun toimintojen Kupittaalle sijoittumisen aikataulu on kesäkuu 2018. Samassa yhteydessä AMK tarvitsee ICT –Cityn tilat (kerrokset 0-3 sekä henkilöstön työtilat kerroksessa 4) käyttöönsä 1.6.2018.

ICT –Cityn AMK:n käyttöön suunnitellut lisätilat on tällä hetkellä Turun yliopiston ja Åbo Akademin pitkäaikaisessa vuokrauksessa (sopimukset määräaikaisia vuoteen 2031 saakka). Osana AMK:n kampuksen kokonaisratkaisua ja toisaalta Kupittaan alueen innovaatiopalvelusopimusta on valmisteltu ICT –Cityn kokonaiskäyttösuunnitelma. Käytännössä rakennuksesta osoitetaan tiloja innovaatiopalvelusopimuksen osapuolille siten, että taloon sijoittuu Turun Seudun Kehittämiskeskus, Turku Science Park ja Yrityspalvelukeskus Potkuri. Lisäksi taloon keskitetään Yliopiston Brahea-keskus. AMK:lla on ICT –City:ssa tällä hetkellä käytössä noin 9 700 m2 ja uudelleen järjestelyn myötä tilamäärä on noin 16 000 m2. Nämä lisätilat muodostuvat opetustiloista sekä henkilöstön työskentelytiloista ja tämä osaltaan vähentää uudisrakentamistarvetta. ICT –Cityn vuokrasopimusten siirrosta pyydetään asianosaisilta lausunnot, jonka jälkeen ICT –Cityn vuokrasopimukset  on määrä siirtää Kaupunginvaltuuston hyväksyttyä AMK:n kampushankekokonaisuuden.

Uudisrakennus

Kupittaan kampuksen uudisrakennus pitää sisällään lähtökohtaisesti Sepänkadun tekniikan, ympäristön ja talouden koulutusten erityistiloja, kirjaston sekä henkilöstön työskentelytiloja. Tilaohjelman mukainen ohjelma-ala on 11 343 ht- m2 ja kerrosala-arvio on 14 746 k- m2. Tämä on AMK:n uusien tilojen maksimimitoitus ja tilamäärä saattaa suunnitteluvaiheessa tästä vielä supistua.

Tilat on tarkoitus suunnitella joustaviksi ja monikäyttöisiksi. Lisäksi kohteen tekniset ratkaisut pyritään tekemään siten, että niitä voidaan hyödyntää osana innovatiivista oppimisympäristöä. Tekniikan alan toimintojen yhdistäminen monikäyttölaboratorioiksi ja uudisrakennuksen käyttö laitteiden testi- ja mittausympäristönä luo uusia mahdollisuuksia lisätä tutkimus- ja palveluliiketoimintaa sekä yritysyhteistyötä. Lisäksi tavoitteena on, että uudisrakennus ei täyttäisi vain minimitason vaatimuksia, vaan toimisi esimerkillisen energiatehokkaana julkisena koulu- ja toimistorakennuksena.

Kupittaan kampuksen uudisrakennushankkeen perustamiskustannukset tavoitehintalaskelman mukaan ovat kustannustasossa 10/2014 laskettuna 37,5–41,5 M€ (alv 0 %). Laskelmaan sisältyy 100 autopaikkaa, jotka sijoitetaan kellariin.

Toteutusmuoto ja rahoitus

Turun AMK Oy tulee toimimaan vuokralaisena pääosassa tämän tilaratkaisun tiloja ja tämä linjaus on myös muissa Suomen ammattikorkeakouluissa yleinen. ICT -City sekä Medisiina D ovat tiloja, joissa Turun AMK Oy tulee toimimaan vuokralla. Uudisrakennuksen tiloista osan on tarkoitus tulla AMK:n omistukseen (osakehallinta).

Kupittaan kampuksen uudisrakennushanke esitetään käynnistettäväksi AMK Oy:n toimesta siten, että AMK Oy ostaa ICT –Cityn päädyssä olevan tontin omistavan Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman koko osakekannan investointirahaston varoilla ja käynnistää hankkeen valmistelun.

AMK:n uudisrakennushankkeen laajuus on noin 15.000 krs- m2, eli alle tontin 17.800 k- m2:n rakennusoikeuden. Tontin koko rakennusoikeuden tehokkaammaksi hyödyntämiseksi AMK Oy hankkii kohteen toteutukseen kumppanin, jonka kanssa kohde suunnitellaan ja rakennetaan. Tarkoituksena, että kumppani toteuttaa kohteeseen riskillään muita hanketta tukevia tiloja, esim. toimistoja. Uudisrakennushankkeen käynnistämistä varten hankitaan vastuullinen rakennuttajakonsultti, joka vastaa suunnittelun ohjauksesta ja hankinnoista.

Uudisrakennus toteutetaan kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman tai mahdollisesti kumppanin kanssa muodostettavan kiinteistöyhtiön taseeseen. AMK:n käyttöön tulevat tilat tulevat muodostamaan oman kokonaisuutensa, johon AMK Oy jää osa-omistajaksi hankkeeseen sijoitettavalla rahamäärällä (vähintään 7 M€). Loppuosassa tiloista AMK tulee toimimaan pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Ehdotus kokonaisuuteen liittyvistä kiinteistö- ja osakekaupoista

Turun AMK Oy ostaa järjestelyssä Turun kaupungilta Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman koko osakekannan hintaan 4,5 M€. Yhtiö omistaa tontin, jolla on 17 800 krs- m2 rakennusoikeutta.

Osana AMK:n investointirahaston purkua Turun AMK Oy ostaa lisäksi osoitteessa Untamonkatu 4 / Lemminkäisenkatu 28:ssa sijaitsevan Koneteknologiakeskuksen kiinteistön. Kohteen kauppasummaksi on sovittu 3 M€. Tämä hankinta tukee tavoitteena olevaa Turun AMK Oy:n roolin kasvattamista Kupittaan alueella. Koneteknologiakeskus Turku Oy:n olemassa oleva vuokrasopimus siirtyy kauppojen myötä AMK Oy:lle, mutta sopimusta on tarkoitus tässä yhteydessä muuttaa siten, että Koneteknologiakeskus Turku Oy luopuu osasta tiloja ja uusi omistaja AMK Oy ottaa ne omaan käyttöönsä. Em. osapuolet sopivat keskenään sopimuksen muista yksityiskohdista.

Ko. kohteiden myynnin valmistelu AMK:lle on tarkoituksenmukaista käynnistää välittömästi.

AMK:n nykytilojen jatkokäyttö

Järjestelyssä AMK luopuisi Turun kaupungilta vuokraamistaan tiloista Ruiskatu 8:ssa (noin 17.500 m2) 1.6.2018 alkaen ja Sepänkatu 1:ssä (noin 16.500 m2) 1.6.2019 alkaen. Sepänkatu 2:n tilat (noin 5.000 m2) AMK on jo irtisanonut ja niiden käyttö AMK:n osalta loppuu 31.5.2015. Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on selvittänyt ko. kohteiden jatkokäyttöä ja kehityspotentiaalia.

Ruiskatu 8:n kiinteistö ei vastaa AMK:n toiminnallisia tarpeita, mutta on teknisestä näkökulmasta hyvässä/tyydyttävässä kunnossa, joten sen poistaminen kokonaan käytöstä ei ole mielekästä. Kohteesta tehdyn kuntoarvion yhteydessä laaditun pitkän aikavälin suunnitelman mukaan kunnossapitoluonteisia korjauksia tulisi tehtäväksi noin 0,9 M€:lla seuraavan 10 vuoden kuluessa. Tämän jälkeen kohde alkaa olla todennäköisesti laajemman peruskorjauksen tarpeessa.

Ruiskadun siipirakennuksessa toimii tällä hetkellä Turun ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan koulutus, jonka siirto toisaalle aiheuttaisi suuret uudisrakennus- tai peruskorjauskustannukset. Ruiskatu 8 -kiinteistölle on tunnistettu kehityspotentiaalia myös asuntorakentamiseen liittyen, mutta koulukäytössä kohde on kaupungin kannalta kokonaistaloudellisesti järkevimmässä käytössä. Näin ollen esitetään, että kohteeseen sijoitetaan Sivistystoimialan toimintoja. Kasvatus- ja opetuslautakunnalla on parhaillaan käsittelyssä Ruiskadulle parhaiten sijoitettavissa olevien toimintojen määrittely. Toimialajohtajan esityksen mukaan Ruiskadulle sijoitettava kokonaisuus voisi muodostua seuraavista toiminnoista:

-Lemminkäisenkadun (DataCity) Turun ammatti-instituutin sellaisia lähinnä aikuiskoulutuksen toimintoja, joiden ei ole välttämätöntä toimia nykyisissä tiloissa.

-Kellonsoittajankadun (ent. Kauppaoppilaitos) toiminnot. (Rakennus alkaa ilman peruskorjausta olla käyttöikänsä päässä, ja peruskorjauksen tarve saattaa olla noin 15 miljoonaa euroa. Mikäli kaupunki luopuu tiloista, tulee Kauppaopetussäätiön etsiä tiloille muu käyttö.)


-Luolavuoren koulun kolme yksikköä; Hepokulta, Pääskyvuori ja Martti


-Lisäksi Ruiskadulle voitaisiin siirtää muutakin toimintaa, esimerkiksi maahanmuuttajakoulutusta ja mahdollisesti työväenopiston toimintaa.


-Alustavan selvityksen mukaan Ruiskadulle olisi jäämässä noin 3.000 neliötä tilaa. Tämä voisi palvella ns. pysyvänä väistötilana, jonne oppilaita voitaisiin sijoittaa koulujen peruskorjausten aikana. Tällöin ei tarvitsisi turvautua kalliisiin väistötilaratkaisuihin. Lisäksi on otettava huomioon, että ammatillisen koulutuksen määrä on kokonaisuudessaan kasvava, jolloin myös tilankäyttö saattaa kasvaa lähivuosien aikana.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto asiasta saadaan huhtikuun 2015 loppuun mennessä. Kasvatus- ja opetuslautakunnan ehdotuksen ja saatujen lausuntojen pohjalta viedään Ruiskadun jatkokäyttösuunnitelma osaksi kampushankkeeseen liittyvää päätöksentekoa. Ruiskatu 8 –kiinteistön yksityiskohtainen tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessi on määrä käynnistää kaupunginvaltuuston tehtyä kampuskokonaisuudesta päätöksen.

Yllä esitettyä näkemystä kohteen mahdollisista käyttäjistä voidaan täydentää soveltuvin osin myös Turun Aikuiskoulutuskeskuksen toiminnoilla. Tästä mahdollisuudesta on käyty keskusteluja Aikuiskoulutussäätiön edustajien kanssa ja potentiaalia toimintojen sijoittamiselle Ruiskadulle oli löydettävissä. Asiasta on pyydetty myös Turun aikuiskoulutussäätiön lausuntoa.

Lisäksi Steiner-koulun sijoittamista Ruiskadulle voitaisiin tutkia, sillä sen nykyiset, kaupungin omistamat, tilat Mestarinkadulla ovat lähestymässä peruskorjaustarvetta. Kohdetta ei ole kaupungin toimesta välttämättä tarkoituksenmukaista peruskorjata vaan se on ns. kiinteistökehityskohde.

Alustavan arvion mukaan Ruiskadun kiinteistössä tulee AMK:n lähdettyä tehtäväksi pieniä toiminnallisia muutoksia tilojen uusia käyttäjiä varten (noin 500-700€/m2). Poikkeuksena tähän on Luolavuoren koulun yksiköiden tilat, joihin toiminnan erityisen luonteen vuoksi tulisi tehtäväksi suurempia muutoksia (noin 1850€/m2). Kokonaisuudessaan arvioidaan, että Ruiskadun muutostyöt ovat 8-15 M€:n suuruusluokkaa ja tarkentuvat hankesuunnitteluvaiheessa. Vuokravaikutuksia tuleville käyttäjille voidaan arvioida tarkemmin vasta hankesuunnitteluvaiheessa.

Sepänkatu 1: Kohde on rakennettu 1960 – 1970 -lukujen vaihteessa ja siinä on laajennusosa 1990-luvun alkupuolelta. Mikäli kiinteistö haluttaisiin pitää pidemmällä aikavälillä esim. koulukäytössä, tulisi siellä tehdä 2020 –luvun alussa mittavat peruskorjaukset. Kohteen peruskorjaaminen ja toiminnallinen muuttaminen joko AMK:n tai muuhun opetuskäyttöön maksaisi arviolta noin 30 M€.

Sepänkatu 1:lle ei ole osoitettavissa kaupungin omaa käyttöä, joten sen vaihtoehtoista käyttöä on perusteltua harkita. Kohteesta on tehty kehityspotentiaaliselvitys, jonka mukaan Sepänkatu 1 on hyvä kiinteistökehityskohde erinomaisen sijaintinsa ansiosta. Se on muutettavissa esimerkiksi asuinkäyttöön ja sen arvo olisi tässä tapauksessa alustavasti arvioituna noin 5,5 M€.

Sepänkatu 2:n on suunniteltu palvelevan AMK:n poismuuton jälkeen väistötiloina lukioille. Väistötilaa tarvitsee kesästä 2015 alkaen Varissuolla toimiva Turun normaalikoulun lukio ja tämä väistö kestää vuoden 2016 loppuun. Tämän jälkeen kohde palvelee Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion peruskorjauksen aikaisena väistötilana vuosina 2017 – 2018.

Sepänkatu 2:n kaava mahdollistaa kohteen muuttamisen asuinkäyttöön nykyisellä kaavallaan ja pitkän aikavälin kehitysehdotuksena on, että kohde myydään. Alustava arvio kohteen myyntituotosta on noin 2,5 M€.

Luovuttavien kohteiden luovutusrajoitukset

Turun kaupunki on saanut valtiolta lahjoituksena Sepänkadun (1 ja 2) ja Ruiskatu 8 kiinteistöt vuonna 1994. Kohteiden luovutuskirjoissa todetaan, että ”luovutetun omaisuuden toiselle luovuttamiseen, käyttötarkoituksen muuttamiseen, toiminnan lopettamiseen sekä omaisuuden tuhoutumisesta tai vahingoittumisesta saatuihin korvauksiin noudatetaan mitä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (705/92) 44 §:ssä valtionosuudesta ja sen palauttamisesta säädetään.” Kyseisen pykälän mukaan perustamishankkeeseen saatua valtionosuutta vastaava suhteellinen osa hankitun omaisuuden käyvästä arvosta voidaan kokonaan tai osaksi määrätä palautettavaksi valtiolle, jos hankittu omaisuus luovutetaan toiselle taikka jos toiminta lopetetaan tai omaisuuden käyttötarkoitusta muutetaan pysyvästi eikä omaisuutta käytetä muuhun valtionosuuteen oikeuttavaan toimintaan.

Ruiskadun osalta palautusvelvollisuutta ei syntyne, sillä kiinteistö säilyisi pääsääntöisesti opetuskäytössä. Sepänkadun osalta esitetään, että palautusvelvollisen suuruinen summa kohdistetaan olemassa olevien, valtionosuuteen oikeuttavaan toimintaan käytettävien oppilaitosten korjaamiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä pyydetään lausunto kohteiden jatkokäytöstä ja myynnistä hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Kohteista saatavat, noin 8 M€:n, myyntituotot esitetään Opetus- ja kulttuuriministeriölle kohdistettavaksi Ruiskatu 8:n korjaus- ja muutostyökustannusten rahoittamiseen. Mikäli toimintojen sijoittaminen Ruiskadulle vapauttaa muitakin kiinteistöjä, voidaan niiden myyntituotot kohdistaa sen korjaus- ja muutostyökustannusten rahoittamiseen, jolloin kokonaisjärjestely voisi olla emokaupungin näkökulmasta pitkälti itsensä rahoittava.

Ennen kokonaisuuden hyväksyntää Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen pyytää asiasta lausunnot seuraavasti:

-Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta tyhjenevistä tiloista ja niiden jatkokäytöstä sekä liittyvistä kiinteistö- ja osakekaupoista

-Turun yliopistolta, Åbo akademilta, Turun ammattikorkeakoululta ja Turun Teknologiakiinteistöt Oy:ltä ICT-City:n tilojen vuokrasopimusten siirroista Turun AMK Oy:lle


-Turun Aikuiskoulutussäätiöltä ja Steiner-koululta Ruiskadun mahdollisesta jatkokäytöstä


-Kauppaopetussäätiöltä Kellonsoittajankadun tilan määräaikaisen vuokrasopimuksen jatkamisesta siihen saakka, kunnes toiminta mahdollisesti siirtyisi Ruiskadulle.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta pyydetään täsmennetysti lausuntoa seuraavista asioista:

1.    AMK:n vuokrasopimusten irtisanominen


- Ruiskatu 8 (31.5.2018)

- Sepänkatu 1 (31.5.2019).

Kyseisten tilojen vuokrasopimukset ovat toistaiseksi voimassaolevia, joissa on 6 kuukauden irtisanomisaika. Näin ollen vuokrasopimukset voidaan sanoa irti 6 kk ennen tilojen tyhjenemistä, mutta hankkeiden edetessä ja aikataulujen täsmentyessä olisi suotavaa, että sopimukset sanottaisiin irti niin aikaisin, kuin se on mahdollista, jotta tilojen myynti ja kehittämistoimenpiteitä voidaan suunnitella tarkemmin.

2.    Kampuskokonaisuuden myötä tyhjenevien Sepänkadun kohteiden (1 ja 2) jatkokehitys asemakaavaprosessin kautta ja myynti

Kiinteistöt Sepänkatu 1 ja Sepänkatu 2 ovat sijainniltaan erittäin mielenkiintoisia kohteita kehitettäväksi asuntokäyttöön.

Sepänkatu 1 kiinteistön kehittäminen edellyttää merkittävän asemakaavamuutoksen tekemistä. Sepänkatu 1:n nykyinen markkina-arvo on AKA-arviolausuntojen perusteella noin 7,4-8,4 miljoonaa euroa. Kohteen arvo nykykäytössä perustuu pitkälti kuitenkin nykyisen käyttäjän eli Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n kanssa tehtyyn vuokrasopimukseen. Näin suurelle määrälle tiloille on vaikeaa tai jopa mahdotonta löytää vastaavaa vuokralaista, jolloin vaihtoehtoinen käyttö edellyttää pääosin olemassa olevan rakennuskannan purkamista. Kohteen asuntorakennusoikeuden arvo huhtikuussa 2015 on 575-590 euroa/k-m2. Kohteella on hyvä kehittämispotentiaali, johon liittyy kuitenkin epävarmuustekijöitä nykyisen rakennuskannan suojelunäkökulmista johtuen. Sepänkatu 1:n myynti kehitettynä voisi ajoittua vuoteen 2020.

Sepänkatu 2 kiinteistön asemakaavallinen tarkastelu on mahdollista tehdä kumppanuushankkeena naapurikiinteistön Sirkkalankatu 35a:n alueella nyt jo vireillä olevan asemakaavamuutoksen yhteydessä. Sepänkatu 2:n nykyinen markkina-arvo on AKA-arviolausuntojen perusteella noin 1,1-1,5 Miljoonaa euroa ja tulevan asuntorakennusoikeuden arvo huhtikuussa 2015 on 500-590 euroa/k-m2. Kohteella on hyvä kehittämispotentiaali.  Sepänkatu 2:n myynti kehitettynä voisi ajoittua vuoteen 2018.

3.    Ruiskatu 8 –kiinteistön täyttö opetustoiminnoilla

Koska kiinteistön käyttötarkoitus on nyt opetustoiminta, eivätkä tilat ole huonokuntoiset, eli peruskorjauksen tarpeessa, olisikin kiinteistötaloudellisesti edukkainta käyttää kiinteistöä opetuskäytössä jatkossakin.

Väistötilojen varaaminen tähän kiinteistöön saattaisi olla jatkoa ajatellen erittäin hyvä ajatus, koska kouluja ja päiväkoteja jatkossakin tullaan korjaamaan, ja väistötilojen hankinta esim. tilaelementtiratkaisuilla on aina melko kallis ratkaisu.

Kohteen korjaussuunnitelmien teettämiseen tulee varata rahoitusta jo vuodelle 2016.

4.    Mestarinkatu 2 kiinteistö:

- peruskorjaustarve, mikäli toiminta kohteessa jatkuu

- kehittäminen ja myynti, tarvittavat toimenpiteet ja tuottopotentiaali

Mestarinkatu 2 kiinteistössä ovat vuokralaisina sekä Steinerkoulu että Varsinais-Suomen Musiikkioppilaitos ja näille yksiköille voitaisiin pyrkiä osoittamaan tilat esim. Kellonsoittajankadun kiinteistöstä, jonka käyttö on jo opetuskäyttö, koska kiinteistö on parempikuntoinen kuin Mestarinkatu. Näiden yksiköiden sijoittuminen samaan koulutaloon on ollut toimiva ratkaisu. Toki olisi hyvä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tietää Mestarinkatu 2 tyhjenemisestä, jotta kehittämistoimiin voitaisiin ryhtyä pikaisesti. Mestarinkatu 2 kiinteistön alueella on vireillä asemakaavan muuttaminen. Kiinteistön käyttötarkoituksen muuttaminen esimerkiksi palveluasumiseen ja tämän jälkeen myyminen voisivat olla mahdollisia vuonna 2017. Tontin rakennusoikeudeksi on kaavaluonnoksessa suunniteltu 10838 k-m2. Alueen ARA-enimmäistonttihinta huhtikuussa 2015 on 234 euroa/k-m2.

5.    Luolavuoren koulun Hepokullan ja Pääskyvuoren yksikön tilojen tyhjeneminen

- vaikutukset kaupungille; vältyttävät peruskorjaus- tai uudishankkeet ja tyhjenevien tilojen jatkokäyttö

Hepokullan koulun ABC rakennuksessa sijaitsevalle yksikölle ollaan etsitty korvaavia tiloja jo jonkin aikaa, koska nykyiset tilat eivät ole tarkoituksenmukaisia. ABC rakennusta voidaan jatkokäyttää esim. päivähoitokäyttöön ja mahdollisesti myöhemmin myydä.

Pääskyvuoren yksiköllä on käytössä vain rajallinen määrä tilaa koulun yhdessä siivessä, joten jatkokäyttäjä tiloihin on mahdollista saada ilman isompia korjaustoimia.

6.    Ruiskadun muutostyökustannuksen arviointi

- yhteensä enintään 15 M€

- rahoitus pääosin myyntituloilla (Sepänkatu 1 ja 2, mahdollisesti Mestarinkatu 2)

7.    Kiinteistö- ja osakekaupat Kupittaalle

- Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman myynti Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle

- Koneteknologiakeskuksen kiinteistön (Lemminkäisenkatu 28) myynti Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle

Kiinteistöliikelaitos on teettänyt sekä Kiinteistö Oy Kupittaan Asemakulman omistuksessa olevasta rakentamattomasta tontista että Koneteknologiakeskuksen kiinteistöistä molemmista kaksi arviolausuntoa. Arviolausuntojen laatijoina (Newsec Valuation Oy ja Kiinteistötaito Peltola & Co Oy) ovat olleet auktorisoidut kiinteistöarvioijat (AKA, yleisauktorisoitu), joten arvioita voidaan pitää ammattimaisesti laadittuina. Arviolausunnon laatijat ovat hyvämaineisia ja toimineet tehtävää suorittaessaan riippumattomina. Arviolausuntojen perusteella Kiinteistö Oy Kupittaan asemakulman omistaman tontin käypä markkina-arvo on 4,5 miljoonaa euroa ja Koneteknologiakeskuksen kiinteistön markkina-arvon on 3 miljoonaa euroa.

Oheismateriaali 1Strateginen tilojen ohjaus -yksikön lausuntopyyntö

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää edellä olevan lausuntonaan Strateginen tilojen ohjaus –vastuualueelle ja edelleen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus