Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta25406.05.20158

2381-2013 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus "Synagoga" 33/2013 VI (006) kaupunginosan kortteliin 16 tonteille 8 ja 9 (os. Brahenkatu 17)

Tiivistelmä:

VI kaupunginosaan kortteliin 16 laaditaan asemakaavanmuutos, jonka tavoitteena on mahdollistaa uuden seurakunta- ja asuinrakennuksen toteuttaminen Turun juutalaisen seurakunnan omistamalle tontille.

Kilajk § 254

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 17.4.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa VI kaupunginosan asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Synagoga” (33/2013)

Asemakaavanmuutos perustuu tontin VI-16-9 omistajan Turun juutalaisen seurakunnan anomukseen.

Anomuksessa Turun juutalainen seurakunta esitti uudisrakennuksen rakentamista nykyisen huonokuntoisen seurakuntarakennuksen tilalle, joka anojan ilmoituksen mukaan ei vastaa seurakunnan nykytarpeita, eikä sille kalliisti korjattunakaan ole löydettävissä sopivaa käyttöä.

Tontit VI-16-8 ja 9 ovat Turun juutalaisen seurakunnan omistuksessa ja voimassa olevassa asemakaavassa ne on osoitettu yleisten rakennusten tonteiksi yhteensä 1612 k-m2:n rakennusoikeudella. 

”Synagoga” asemakaavanmuutosehdotuksessa 33/2013 tontin VI-16-8 rakennusoikeudeksi 2000 k-m2 ja tontilla VI-16-9 olevalle synagogarakennukselle osoitetaan suojelumerkintä srs-1.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

”Synagoga” asemakaavanmuutoksen 33/2013 johdosta tulee Turun juutalaisen seurakunnan omistamille tonteille arvonnousua, joten kiinteistönomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus, jolla kiinteistönomistaja osallistuu alueen yhdyskuntarakennekustannusten rahoittamiseen. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle erillisen esityksen tarvittavasta maankäyttösopimuksesta.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomauttamista asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle ”Synagoga” 33/2013 asemakaavanmuutosehdotuksesta edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö