Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta20708.04.201516

9483-2014 (630)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle katusuunnitelman hyväksymistä koskevassa asiassa, Pulmussuontie

Tiivistelmä: -

Kilajk § 207

Ympäristötoimialan hallinto/ ympäristölakimies Nina Mattila 24.3.2015:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 14.1.2015 § 7 hyväksynyt katusuunnitelman koskien Kaerlan kaupunginosassa sijaitsevaa Pulmussuontietä. Jalankulku keskitetään nykyisten kapeiden, molemmin puolisten jalkakäytävien sijasta yhdelle, riittävän leveälle jalkakäytävälle, jonka pintamateriaali on asfaltti.  Paikallinen omakotiyhdistys, alueen asukkaat (55 allekirjoittanutta) ja kiinteistön 853-83-48-1 omistaja ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatineet päätöksen kumoamista.

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa 2.4.2015 mennessä. Lausunnon toimittamiseksi on myönnetty lisäaikaa 23.4.2015 asti.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 85 §:n mukaan katu rakennetaan kunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Katu on suunniteltava ja rakennettava siten, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Suunnitelmasta säädetään tarkemmin maankäyttö- ja rakennusasetuksessa (MRA), jonka 41.1 §:n mukaan katusuunnitelmassa tulee esittää katualueen käyttäminen eri tarkoituksiin sekä kadun sopeutuminen ympäristöön ja vaikutukset ympäristökuvaan, jos se alueen tai rakentamistoimenpiteen luonteen vuoksi on tarpeen. MRA:n 41.2 §:n mukaan katusuunnitelmasta tulee käydä ilmi kadun liikennejärjestelyperiaatteet, kuivatus ja sadevesien johtaminen, kadun korkeusasema ja päällystemateriaali sekä tarvittaessa istutukset ja pysyväisluonteiset rakennelmat ja laitteet.

Valitusten mukaan liikenneturvallisuus alueella vaarantuu. Katusuunnitelman hyväksymistä koskevassa päätöksessä on todettu, että kahden kapean molemmin puolisen jalkakäytävän ratkaisu on toiminnan ja turvallisuuden kannalta vanhentunut ratkaisu asuntoalueen kokoojakadulla. Kapea ratkaisu johtaa lastenvaunujen tai pyörätuolien kohtaamistilanteessa väistämiseen ajoradalle, mikä heikentää turvallisuutta. Yksi riittävän leveä jalkakäytävä toisella puolella katua on toiminnallisesti ja turvallisuuden kannalta parempi ratkaisu kuin nykyinen järjestely. Kapeiden jalkakäytävien kunnossapito koneellisesti on talvella vaikeaa. Myös katuosuudella sijaitsevan bussipysäkin turvallisuus paranee. Katusuunnitelmaselostuksessa on todettu, että kadun itäpuolen reuna-alueen kaventumisesta seuraa, että tonttiliittymien näkymäolosuhteet heikkenevät jossain määrin. Tätä muutosta ei voi katsoa niin merkittäväksi, että katusuunnitelmaa ei täyttäisi turvallisuuden vaatimuksia tai olisi muutoinkaan lainvastainen. Tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Pihalta tulevan kuljettajan on aina väistettävä muuta liikennettä. Suunnittelualue on voimassa olevissa 23.6.1959 ja 24.7.1979 vahvistetuissa asemakaavoissa osoitettu kaduksi. Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta toteaa, että Pulmussuontien katusuunnitelma täyttää MRL:n ja MRA:n katusuunnitelmalle asettamat vaatimukset. Suunnitteluratkaisu on perusteltu lain edellyttämällä tavalla eikä ratkaisua voi asian laatu ja perustelut huomioon ottaen pitää yleisen yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena.   

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen 14.1.2015 § 7 perusteluihin johtokunta katsoo, että valitukset tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Nina Mattila, puh. 040-6741633, s-posti nina.mattila@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä Takakirveen omakotiyhdistys ry 26.2.2015

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä Juhani Johansson ym. 26.2.2015

Oheismateriaali 3Valituskirjelmä TeliaSonera Finland Oyj 10.2.2015

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Samalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus