Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta15318.03.201511

15907-2009 (613, 627)

Lausunto asemakaavaehdotuksesta ja asemakaavanmuutosehdotuksesta "Mustasuo" 34/2009 Saramäen (095) kaupunginosaan, osoite Kärmekallionkatu

Tiivistelmä:

Saramäen kaupunginosaan laaditaan asemakaava ja asemakaavanmuutos, jolla mahdollistetaan Toijalan radan ja Tampereen valtatien väliin työpaikka-alue sekä Toijalan radan hyödyntäminen osana teollisuuskortteleiden toimintaa. Suunnittelualueen koilliskulmassa rautatiealuetta laajennetaan itään päin, toisen pääraiteen toteuttamisen mahdollistamiseksi nykyisen pääraiteen itäpuolelle. Lisäksi kaava-alueella varataan alue vaarallisten aineiden kuljetuksen (VAK) järjestelyratapihaa varten.

Kilajk § 153

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 9.3.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa Saramäen kaupunginosan asemakaavasta ja asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Mustasuo” (34/2009).

Kaava-alueen rakenne koostuu pääosin kahdesta käyttötarkoituksesta: teollisuus- ja toimitilarakennusten korttelialueista. Lisäksi on vähäisessä määrin osoitettu erityisalueita sekä eri toimintojen ja laajempien yhteyksien tarvitsemia katu- ja liikennealueita. Kaava-alueen työpaikkarakentamiseen osoitettu rakennusoikeus on hieman yli 260.000 kem². Tästä on vanhaan kaavaan nähden uutta rakennusoikeutta noin 117.000 kem². Turun kaupunki omistaa suurimman osan pinta-alaltaan yhteensä noin 111 hehtaarin suuruisesta kaava-alueesta.

Kaavaehdotuksella on positiivisia yritysvaikutuksia sillä se mahdollistaa toimintaympäristöedellytykset mittavalle määrälle työpaikkoja.

Laadittavalla asemakaavalla ja asemakaavanmuutoksella on tarkoitus mahdollistaa vaarallisten aineiden kuljetusten (VAK) järjestelyratapihan sijoittaminen Toijalan radan yhteyteen (LR-1). Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan aluevaraus on perusteltu ja mahdollinen mutta sen toteuttaminen vaatisi lisäselvitysten lisäksi valtiolta mittavaa rahoitusta. LR-1 -aluevarauksen käyttö myös muuhun toimintaan, kuten esimerkiksi teollisuuden raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetuksen tarpeisiin, on pidettävä mahdollisena.

Maapoliittisten periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

”Mustasuon” asemakaavanmuutoksen johdosta tulee Finavia Oyj:n omistamille alueille kaava-alueen länsiosassa (Tampereen valtatien länsipuolella) huomattavaa arvonnousua, joten kiinteistönomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus, jolla kiinteistönomistaja osallistuu alueen yhdyskuntarakennekustannusten rahoittamiseen. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle erillisen esityksen tarvittavasta maankäyttösopimuksesta.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomauttamista asemakaavaehdotuksen ja asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle asemakaavaehdotuksesta ja asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Mustasuo” 34/2009 edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö